Tyskland

Utvalg vil avskaffe skole­penger for internasjonale studenter i tysk delstat

I Tyskland er det kun én delstat som krever studieavgift for studenter utenfor EU og EØS. Nå anbefaler utvalg å avbryte dette «eksperimentet».

Universitetsbiblioteket til Albert-Ludwigs universitet i Freiburg, i den tyske delstaten Baden-Württemberg. Dette er den siste tyske delstaten der det kreves skolepenger av internasjonale studenter, men nå står dette for fall.
Publisert

For å studere i den tyske delstaten Baden-Württemberg, må studenter fra utenfor EU og EØS betale 1500 euro per semester, tilsvarende vel 17.000 norske kroner.

Studieavgiften ble innført i studieåret 2016/2017, og delstaten er nå den eneste som krever slik avgift.

I april signaliserte imidlertid delstatsregjeringen at den ønsket å avskaffe dette. Begrunnelsen var behovet for arbeidskraft. De taper konkurransen med de andre delstatene om de internasjonale studentene. Men saken er ikke politisk avgjort, og beregninger viser at prislappen vil bli på 30 millioner euro.

Nå anbefaler et uavhengig utvalg delstatsregjeringen å avskaffe studieavgiften, skriver Times Higher Education.

Færre internasjonale studenter 

Siden studieavgiften ble innført, har antallet internasjonale studenter falt med 10 prosent. Dette har skjedd samtidig som de andre tyske delstatene har hatt en stor vekst i antallet internasjonale studenter.

Utvalgets leder Antonio Loprieno sier til Times Higher Education at flyktningsituasjonen gjør det politisk umulig for et Tyskland, som ser på seg selv som åpent og imøtekommende, å kun kreve studieavgift for utlendinger, sier Loprieno, som er professor ved Universitetet i Basel.

— Det bør være enten være studieavgift for alle eller for ingen, sier han.

Han omtaler studieavgiften som et «velment eksperiment».

I delstatene Bayern og Sachsen lar delstatsregjeringene det være opp til universitetene selv om de vil kreve studieavgift, men det er nesten ingen som gjør dette.

Powered by Labrador CMS