Student-opprop for tilsatt ledelse

«Pinseopprørerne» har fått et motopprop. Rasmus Haugen Sandvik vil synliggjøre argumentene for tilsatt ledelse og har laget et opprop for nettopp dette.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere denne uken ble det kjent at topper innen universiteter og høgskoler i pinsen hadde samlet seg og etablert et opprop for valgt ledelse på universiteter og høgskoler.

Les også: Pinseopprør mot statsråd Isaksen

Oppropet markerer samtidig en motstand mot kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og regjeringens forslag i strukturmeldingen om at normalen skal være ansatt ledelse og ekstern styreleder på alle institusjoner. I dag heter det at valgt ledelse er normal modell. 

Strukturmeldingen som skal behandles i Stortinget rundt 11. juni.

Vil synliggjøre argumenter

Rasmus Hagen Sandvik (bildet under) er organisasjonskonsulent ved Studentparlamentet på Høgskolen i Bergen. Han har sittet i høgskolestyret og han er leder av studentlaget til Arbeiderpartiet i Bergen. 

— Hvorfor har du laget et motopprop?

— Jeg mener det er viktig at argumentene for ansatt ledelse også kommer tydelig fram, sier Sandvik og legger til:

— Men egentlig synes jeg ikke så mye om slike opprop. Det er etter mitt syn en dårlig framgangsmåte, jeg synes ofte innholdet i saken blir borte i oppmerksomheten rundt antall som har skrevet under og ikke minst hvem. Likevel ønsket jeg denne gang å svare med samme mynt, sier Sandvik.

Les også: 

Ja til tilsatt ledelse

Sandvik skriver blant annet i sitt opprop:

«Regjeringen foreslår nå at tilsatt rektor og ekstern styreleder blir normalordningen ved alle institusjoner under universitets- og høyskoleloven. Departementet skal utnevne alle eksterne styremedlemmer, inkludert styrelederen. Undertegnede vil oppfordre Stortinget til å vedta forslaget.»

Noen av argumentene er:

«Vitenskapelige institusjoner har en egenart, men er stort sett bedrifter som alle andre. Hovedforskjellen ligger i at man ikke skal måles på penger produsert, men derimot på produksjon av kunnskap og kandidater. Ingenting av dette bør påvirke hvordan man rekrutterer ledere.»

Sandvik lister opp åtte argumenter for at man bør gå bort fra valg ledelse og avslutter med:

«I et annet opprop ble det spurt hvorfor man skal kaste vrak på prinsippet om selvstyre, som har gjort universiteter til noen av verdens mest levedyktige institusjoner. Svaret er at det ikke er selvstyre som har gjort dem levedyktige, at de i Norge aldri var selvstyrte og at man aldri bør si at ‘greit er godt nok’ når det kommer til offentlig forvaltning», går det fram av oppropet til Sandvik.

Støtte fra HiOA-studenter

Det er langt fram før studentoppropet når igjen oppropet for valgt ledelse. De akademiske «pinseopprørerne» som protesterer mot regjeringens forslag har nå over 2000 underskrifter, mens Ap-Sandvik så langt har samlet 31 underskrifter - en fjerdedel av dem er fra Høgskolen i Oslo og Akershus der flere i dagens studentparlament har skrevet under, blant annet parlamentsleder Tord Øverland. Påtroppende studentleder ved HiOA, Christoffer Storm Tiller Alsvik har også signert.   

Se også: Her finner du oppropet til Sandvik

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS