Line Susann Nilsen aner ikke når eller hvor hun eventuelt vil få turnus etter å ha fullført fysioterapeututdanningen sin. Foto: Siri Ø. Eriksen

Vet ikke hvor hun skal i fysio-turnus til høsten

Fysioterapeutstudent Line Susann Nilsen vet ikke om eller hvor hun får turnusplass 15. august, men har sagt opp leiligheten sin i håp om at det vil ordne seg.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I år skal vel 300 ferdigutdannede fysioterapeuter ut i obligatorisk turnus.

Fysioterapistudent Line Susann Nilsen (24) trakk lodd nummer 135 av 137 kandidater som i august skal forlate Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og ut i ettårig obligatorisk turnustjeneste - og har havnet på venteliste.

Nilsen har vært tillitsvalgt alle sine tre år på fysioterapi Mensendieck på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), og forteller at venteliste og manglende turnusplasser har vært tema siden starten av studiene.

I april 2016 skrev Bergens Tidende om ni studenter ved Høgskolen i Bergen som da var rekordmange på venteliste.

— Vi var egentlig åtte på venteliste, men tre møtte ikke opp og de ble slettet. Så nå er vi fem som ikke aner når og om vi får turnusplass 15. august, sier hun til Khrono.

— Hvor skal jeg bo?

Nilsen forteller at det er en veldig vanskelig situasjon å være i, spesielt når det kommer til bosted. Man kan få turnus i hele Norge og hun risikerer å ikke ha et sted å bo til høsten.

— Jeg har for eksempel sagt opp leiligheten min her i Oslo, som det er 3 måneder oppsigelse på, slik at jeg kan være «sporty» og flytte på meg om jeg får plass i en annen by. Jeg kan jo ikke beholde den siden jeg risikerer å måtte betale dobbelt opp hvis jeg får turnus. Medstudentene mine har jo nå god tid til å finne bolig nær turnusstedet, sier hun.

Det er Helsedirektoratet og de regionansvarlige fylkesmennene i Oslo og Akershus, Hordaland og Troms som har ansvaret for å skaffe turnusplasser i fysioterapi, og innen 1. september gir utdanningene beskjed om hvor mange som trenger turnusplass neste år.

— Så de har ganske lang tid på seg, sier Nilsen. Hun og de fire andre står i fare for å måtte vente et helt år før de da er garantert en plass på neste års liste.

— Det verste er nesten at vi bare må vente, og ikke aner om vi får plass eller ikke. Jeg har tre måneder oppsigelse på deltidsjobben min.

Ifølge Nilsen fikk man på HiOA i fjor såvidt fikset turnusplass til alle. Den siste fikk plass 14. august - dagen før start i en turnusordning hvor man kan bli plassert over hele landet.

Vil ordne seg før turnusstart

Fred Hatlebrekke, forbundsleder for Norsk Fysioterapeutforbund, forteller til Khrono at dersom det ikke er nok turnusplasser til alle kandidater, skal utdanningsstedene som mangler turnusplasser melde inn til sine regionansvarlige fylkesmenn navnene på de kandidatene som ikke har fått turnusplass.

Anne Grethe Erlandsen, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet bekrefter at arbeidet med å skaffe tilstrekkelig antall turnusplasser starter ett år før kandidatene skal i turnustjeneste.

— I 2016 sto det noe over 20 turnusfysioterapeuter på venteliste ved turnusvalget, men samtlige fikk tilbud om turnusplass før turnusstart, sier hun, og fortsetter:

— I år er det fire turnusfysioterapeuter på venteliste, og det ligger an til at samtlige vil få tilbud om turnusplass før turnusstart i august.

Foto: Bjørn Stuedal

Departementet opplyser at turnustjenesten kun kan utføres på godkjente turnussteder.

— Valg av turnusplass skjer ved et trekningssystem som sikrer at alle studenter har like muligheter for å få gjennomført turnustjenesten. Systemet med godkjente turnusplasser skal blant annet sikre at alle turnusfysioterapeuter får opplæring og veiledning, tilstrekkelig pasienterfaring, og at ingen skal vente mer enn 12 måneder på turnusplass, sier hun, og legger til:

— Private helseinstitusjoner med avtale med RHF blir benyttet som turnusplasser i dag. Det er også mulighet til å benytte privat avtalepraksis i kommunene som del av turnustjenesten, dersom kommunen legger til rette for dette.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS