UiT Norges arktiske universitet

Vil du bli rektors rådgiver her, trenger du ikke utdanning

— Dette er et universitet. Da skal man være kvalifisert, sier fagforeningsleder.

Her preppes UiT-rektor Dag Rune Olsen av strategisk rådgiver Roger Ingebrigtsen ved UiT til høyre, flankert av Lars Buseth helt til høyre og Leif Martin Haugen i rektor og direktørs stab ved UiT til venstre. Anledningen var møte med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum tidligere i år.
Publisert Oppdatert

Sommeren 2020 ble tidligere Arbeiderpartiet-topp Roger Ingebrigtsen midlertidig ansatt som politisk rådgiver for daværende rektor ved UiT Norges arktiske universet, Anne Husebekk.

Da stillingen ble lyst ut våren 2020, ble den opprinnelig utlyst som en fast seniorrådgiverstilling som strategisk rådgiver for rektor, men dette ble gjort om til et ettårig engasjement i forbindelse med ansettelsen av Ingebrigtsen.

Siden den gang har Dag Rune Olsen tatt over stafettpinnen etter Anne Husebekk, og Ingebrigtsens ettårige engasjement er over.

Tidligere i høst ble en ny fast stilling, som rektors rådgiver i universitetsstaben, lyst ut. Da søknadsfristen gikk ut 12. september hadde tre personer, blant andre Roger Ingebrigtsen, søkt på stillingen.

Det var iTromsø som først meldte om dette.

— Naturlig å stille krav

Den tidligere statssekretæren for Arbeiderpartiet, Roger Ingebrigtsen har lang fartstid innenfor politikk, media, PR og kommunikasjon, men ifølge Nordlys har han verken bachelor- eller masterutdanning.

I utlysningsteksten som rektors nye rådgiver, er kravet om høyere utdanning fjernet, Det står at det kan gjøres unntak fra utdanningskravet om minimum bachelorgrad «ved særlig relevant og langvarig erfaring». Dette har fått Forskerforbundet ved UiT til å reagere.

Til Nordlys sier Forskerforbundet-leder Ellen Karoline Dahl at fagforeningen hadde merknader da stillingen ble lyst ut tidligere i høst.

— Dette er et universitet. Da skal man være kvalifisert. Det er naturlig å stille krav til en stilling som rektors rådgiver. Det handler om hvilke typer oppgaver som ligger i stillingen, sier Dahl.

Fagforeningen stusser også over at stillingen ikke utelukkende var definert som seniorrådgiver, med krav om master. Dahl sier prinsippet om utdanning ligger fast på et universitet.

Ingen ukjent debatt

Det er langt ifra første gang kvalifikasjonskrav blir et tema i universitets- og høgskolesektoren. I fjor ba rektor ved NTNU, Anne Borg, om at NTNU burde åpne for ikke å kreve førstekompetanse når det skulle ansettes instituttledere.

— En problemstilling som har vært løftet ved tidligere utlysninger, er hvilke krav som skal stilles til vitenskapelig kompetanse for instituttledere. I og med at NTNU har institutter av ulik størrelse og kompleksitet, er det naturlig å legge inn et visst handlingsrom når det gjelder dette, mente Borg.

UiT-rektor Dag Rune Olsen og rådgiver Roger Ingebrigtsen i bakgrunnen.

Også ved Høgskolen i Innlandet har det nylig vært en debatt om det samme temaet, da det skulle ansettes dekan etter at Peer Jacob Svenkerud tredde over i rektorstillingen.

Innstillingsutvalget, som ble ledet av tidligere rektor Kathrine Skretting, innstilte enstemmig Marit Roland til stillingen, men fikk innstillingen i retur fra høgskolestyret som følge av det som skal ha vært ulike oppfatninger om man skal legge mest vekt på ledererfaring eller førstekompetansen i stillingen.

Fikk betalt masterutdanning på BI

Også ved OsloMet (daværende Høgskolen i Oslo og Aksershus) var en tilsvarende utdanningsdebatt tema da daværende rektor Curt Rice innstilte cand.mag. Tore Hansen til stillingen som en av to toppdirektører ved universitetet. Styret sendte tilsettingssaken tilbake i første runde, fordi det var krav om masterutdanning i utlysningsteksten. Teksten ble endret og stillingen lyst ut på nytt uten masterkrav. Hansen ble ansatt våren 2017. Han meldte seg på en deltidsmaster i strategisk ledelse på Handelshøyskolen BI, betalt av HiOA. Da han sluttet ved OsloMet to og et halvt år senere, og etter det Khrono kjenner til: Uten å ha fullført masteren.

Politisk redaktør forsvarer UiT

Nå er det i Tromsø at debatten har blusset opp. Lørdag publiserte politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, en kommentar der han tar UiT i forsvar, og heller hamrer løs på Forskerforbundet.

— Ifølge Forskerforbundet er det helt umulig å gi råd «på høyt nivå» hvis man ikke har mastergrad. Om ikke annet, har Dahl nå gitt mastersyken et ansikt, skriver Fjellheim.

Vil ikke uttale seg

Roger Ingebrigtsen har ikke ønsket å uttale seg til media i forbindelse med at han har søkt på stillingen som rektors strategiske rådgiver. Det er to andre søkere til stillingen, skriver Nordlys.

I tillegg til Forskerforbundet har også NTL kommet med merknader til at kravet om høyere utdanning skal kunne avvikles.

— Vi har hatt en diskusjon og stilt spørsmål ved kvalifikasjonskravene. Dette er svart greit fra ledelsen, og ledelsen har lov til dette. Ut over det har jeg ingen flere kommentarer til denne saken, sier hovedtillitsvalgt i NTL ved UiT, Marit M. Dahle.

UiT-rektor Dag Rune Olsen sier til iTromsø at stillingen som rådgiveren hans ikke er skreddersydd for Roger Ingebrigtsen.

— Nei, får vi bedre søkere, tar vi gjerne imot dem, sa Olsen før søknadsfristen gikk ut.

(Endringslogg: Saken er oppdatert 4.oktober kl 22.30 med eksempel på unntak fra masterkrav også ved OsloMet (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus). Samtidig er det publisert nye bilder i saken.

Powered by Labrador CMS