Rektorene Rasmus Stokke og Johann Roppen hadde samlokaliserte møter torsdag. Foto: Tor Farstad Foto: Tor Farstad
Rektorene Rasmus Stokke og Johann Roppen hadde samlokaliserte møter torsdag. Foto: Tor Farstad Foto: Tor Farstad

Sogn og Fjordane sier nei til frieri fra Volda

Høgskulestyret i Volda vedtok å fri til Høgskulen i Sogn og Fjordane for å fusjonere. Sistnevnte takket pent nei, og valgte høgskolene i Stord/Haugesund og Bergen heller.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken blir oppdatert med kommentarer fra partene)

Torsdag var det store dagen for høgskolemøter på Vestlandet. Det var særlig knyttet spenning til Volda og Sogn og Fjordanes samlokaliserte møter med innlagt felles seminar. Styret ved Høgskulen i Volda vedtok frieri, rektor Johann Roppen fridde, men fikk høflig nei fra rektor i Sogn og Fjordane, Rasmus Stokke. Stokke valgte å bli en del av fusjonsforhandlingene i en stort profesjonshøgskole, etter hvert -universitet på Vestlandet. 

Slik kan Høgskulen i Volda komme til å havne i alenegang .

Les også: Høgt spel i Volda

Torsdag hadde både høgskolene  Stord/Haugesund, Bergen, Sogn og Fjordane og Volda styremøter.

Høgskulen i Sogn og Fjordane og Volda hadde samlokaliserte møter, der deler av dagen ble brukt til felles seminar, samt utveksling av vedtak rundt mulig fusjon og partnerskap.

Volda ønsker seg bare Sogn og Fjordane

På Høyden fulgte dagens styremøter og seminarer via livestream, og skriver at det var tydelig at Høgskolen i Volda ønsket seg en fusjon bare med Sogn og Fjordane, og at de ikke ønsket å bli en del av det større prosjektet vestlandshøgskolen, en fusjonsløsning der både Stor/Haugesund og Høgskolen i Bergen er med.

Rektor i Volda, Johann Roppen, har tidligere signalisert at det ikke er videre interesse for å bli en del av en stor vestlandshøgskole. 

Les også: Roppen snur ryggen til felles planar om ein høgskule i vest

Etter at Volda hadde gjort sitt vedtak torsdag, ble dette kommunisert til styret for Høgskulen i Sogn og Fjordane.

Ifølge På Høyden vendte styret for Høgskulen i Sogn og Fjordane tommelen ned for forslaget fra Volda.

Les også: Her finner du vedtakene fra Volda og Sogn og Fjordane

Vest bruker fusjonsmal fra Sørøst

Selv om ikke fusjonene mellom høgskolene i Sogn og Fjordane, Bergen og Stord/Haugesund er formelt vedtatt så skal de snarest starte arbeidet som om det er det. Fusjonsforhandlingene går fram til sommeren, etter sommeren opprettes et interrimstyre, og hvis alt går etter planen skal den stor Vestlandshøgskolen være ferdig fusjonert 1.januar 2017.

Ifølge På Høyden, som fulgte styremøtet ved Høgskolen i Bergen torsdag, bruker høgskolene den allerede gjennomførte fusjonen til Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) som «mal» for planleggingen.

Der engasjerte man konsulenthjelp eksternt, for å sikre distanse og objektivitet. Hvilke fakulteter, eller avdelinger, skal opprettes, og hva skal de hete? Hvilken administrativ organisering skal man velge?

Institusjonene har vært tidlig ute med å kommunisere at ingen skal sies opp som følge av fusjonen, og at ingen skal tvinges til å flytte. Samtidig må de påregnes at arbeidsoppgaver kan bli endret, påpekte Søgnen på styremøtet torsdag.

Høgskolen i Bergen og Universitetet i Bergen har også en utredning på gang om hvordan de best skal samarbeide - en rapport her vil komme midt under fusjonsprosesessen i mai. 

 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS