NTNU har skapt mange gode lesesaker for Khrono i året som gikk. Både gjennom rangeringer der det har svingt fra topp til bunn, men også gjennom fusjonsarbeidet med de tre høgskolene Sør-Trøndelag, Ålesund og Gjøvik. Fra 1. januar 2016 er de Norges største universitet. Her ser vi hovedbygningen dandert i det franske flaggets farger for å markere støtte til ofrene for terroren som rammet i Paris. Foto: NTNU
NTNU har skapt mange gode lesesaker for Khrono i året som gikk. Både gjennom rangeringer der det har svingt fra topp til bunn, men også gjennom fusjonsarbeidet med de tre høgskolene Sør-Trøndelag, Ålesund og Gjøvik. Fra 1. januar 2016 er de Norges største universitet. Her ser vi hovedbygningen dandert i det franske flaggets farger for å markere støtte til ofrene for terroren som rammet i Paris. Foto: NTNU

Her er de mest leste sakene 2015

Khrono økte antall sidevisninger fra 2014 til 2015 med over 70 prosent. Saker om studentboliger, eksamen, helse, fusjon, rankinglister og quiz er blant de mest leste.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Se 30 mest leste saker i spalten til høyre, og nederst i saken en gjennomgang av de tre meste leste sakene måned for måned, gjennom hele Khrono-året. God lesning, red. mrk)

Khrono har gjennom 2015 hatt nok et rekordår med tanke på flere lesere og mer trafikk. Vi har økt fra vel 844.000 sidevisninger i 2014 til over 1,4 millioner i 2015. Det er stor bredde og variasjon i hva som blir lest.

— Her er nyheter om fusjoner og strukturarbeidet i sektoren, reportasjer fra studentliv og eksamenssaker. Men også saker fra HiOAs indre liv, for eksempel rektortilsetting og ny ledelse, sier redaktør Tove Lie (bildet under)

Hun er også fornøyd med at mange følger med på Khronos debattsider og direktedekning av styremøter.

Fornøyd med direktedekning

— Debatt er en viktig del av Khrono, så her håper jeg vi fortsetter å øke også gjennom 2016. Vi ønsker flere debatter og håper at både studenter, forskere og andre vil delta, sier hun. 

Hun er også særs fornøyd med at lesere i hundretall følger Khronos dekning av styremøtene ved høgskolen. 

Det er vesentlighet som gjelder, både for redaksjonen og heldigvis for leserne våre også.

Tove Lie

— Flere hundre følger vår direkterapportering fra møtene. Dekningen vår og interessen for den, bidrar til mer åpenhet og demokrati ved høgskolen. Det skaper også debatt og det er viktig og bra, sier redaktøren og mener at her har avisen et viktig samfunnsoppdrag.  

— Mange nettaviser blir beskyldt for å lage lettvinte «klikksaker» for å få flest mulige lesere. Der er ikke vi. Det er vesentlighet som gjelder, både for redaksjonen og heldigvis for leserne våre også, sier hun.

Ny formålsparagraf og mer penger

Senhøstes ble det klart at styret på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) utvidet formålsparagrafen til Khrono. Man ønsker bred nasjonalt dekning av UH-sektoren og også internasjonalt, samtidig som man skal fortsette å ha god dekning av HiOA.

I desember økte også høgskolestyret Khronos budsjett for 2016.

— Vi hadde trengt enda mer for å realisere ambisjonene som både eierne våre og vi har, men dette er en start. Så er det bare å levere varene og vise at det er verdt å satse enda mer ved neste korsvei, på det som skal bli en ledende universitetsavis, sier Lie. Hun setter pris på utfordringen.

Stor bredde i 30 på topp

Når man ser på årets 30 mest leste saker på Khrono er det stor bredde i type saker.

Det er reportasjen om studenten Karoline som har hybel båt som ble årets mest lest sak. 

På andre og sjuende plass følger det to saker nom rangering av universitet og høgskoler. På den ene er NTNU på topp (u-Multirank), på den andre undersøkelsen stuper NTNU motsatt vei. Tallene spriker, men sakene om disse kåringene blir lest.

Den nye rektoren ved HiOA, Curt Rice (bildet over), skapte mye trafikk både før han søkte jobben, under tilsettingsprosessen og da han ble tilsatt. At høgskolen har endret ledelsesmodell fra valgt til tilsatt rektor, og at man har ansatt nærmere 40 nye ledere har generert både mange saker og lesning.

Psykisk helse og eksamen

Khrono har som mål å nå ut til både studenter og tilsatte i høyere utdanning. I år som i fjor, og som i 2013, er det slik at gode saker om studenter og psykisk helse blir lest av mange. Eksamenstips, saker om fusk og stryk slår an.

— Det tar tid å etablere en helt ny avis. Khrono har ennå ikke fylt tre år og det er først nå vi kan begynne å tenke mer langsiktig. Vi får stadig flere tips fra hele landet og det ligger en haug av gode saker og venter på  å bli skrevet - eller oppdaget, sier Lie. Det første hun skal i gang med på nyåret er å finne ut hvordan man kan få mest ut av de nye rammene og en eventuell justering av den redaksjonelle profilen. 

— Vi har lyst ut nye stillinger og er spent på hvordan det går også, sier hun. 

Les også: Khrono søker etter digitale reportere

Samtidig legger hun til at godt samarbeid og stoffutveksling mellom de andre uavhengige universitets- og høgskoleavisene i landet, På Høyden i Bergen, Uniforum i Oslo, Universitetetsavisa i  Trondheim og Panorama i Molde, er veldig bra og nødvendig. 

— Er det noe du ikke er fornøyd med? 

— Ja, absolutt! Jeg skulle gjerne sett at vi fikk til å gå enda mer i dybden og laget mer undersøkende journalistikk. Det er et hav av saker å undersøke i sektoren, så det må være en ambisjon i det nye året, sier redaktøren. 

Mest lest måned for måned 2015 - Januar

Januar totalt: Økter: 50.099, Brukere: 24.707 Sidevisninger: 99.452

1. NTNU blir størst, 2244 sidevisninger

Fusjon. Med knappest mulig flertall vedtok styret ved NTNU å slå seg sammen med Høgskolen i Sør-Trøndelag, Høgskolen i Gjøvik og Høgskolen i Ålesund.

2. Kandidater til HiOA-rektor: Her er dem det snakkes om, 1867 sidevisninger

Ny rektor. Flere interne kandidater vurderer å søke rektorstillingen ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Den største snakkisen er likevel en professor fra Tromsø.

3. Kjære Lånekassen, debattinnlegg, 1819 sidevisninger

Debatt. Jeg er blitt trukket ut til tilfeldig bokontroll. I dette brevet skal jeg beskrive boforholdene med min tidligere samboer og eks-kjæreste nærmere for dere.

Februar 2015

Februar totalt: Økter 66.206, Brukere 32.767, Sidevisninger 132.846

1. Jeg hater HiOA lacrosse, debattinnlegg, 5089 sidevisninger

Foreninger. Kjære HiOA Lacrosse, jeg hater dere!

Som selvutnevnt hipster med store briller og skjegg kan jeg ikke sette mine bein innenfor en studentforening som oser av økonomi- og administrasjonsstudier fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) eller BI. Det passer rett og slett ikke mitt image.

2. 14 vil bli rektor på HiOA, 2938 sidevisninger

Ny rektor. 14 søkere. Tre interne. En konfidensiell. Se navnene her. 

Curt Rice ble i februar presentert som en av 14 kandidater til å bli rektor. Saken var nest mest lest i februar, og befinner seg også på 30 på topp lista.

3. Se! En «Spice Girls-professor», 2392 sidevisninger

Professor. Arne Krumsvik bestemte seg: Han skulle blogge om beslutninger hver dag i ett år fra den dagen han ble professor. Den dagen er i dag. Og Spice Girls er en motivasjon.

Mars 2015 - beste måned i 2015

Mars totalt: Økter: 72.535, Brukere: 32.252, Sidevisninger 156.711

1. Curt Rice ny rektor på HiOA, 4197 sidevisninger

Ny rektor. — Jeg er rørt, og går ydmyk til oppgaven, sier en nytilsatt rektor, Curt Rice, ved Høgskolen i Oslo og Akershus, som også legger vekt på at han skal ha det artig de neste fire åra.

2. Nesna-rektor har fått munnkurv, 3329 sidevisninger

Studier. Høgskolen i Nesna er under hardt press for å avvikle såkalte «badestudier». Nå har rektor fått munnkurv fra departementet.

3. Kjeller-sykepleiere gjør det best hos arbeidsgiverne, 2613 sidevisninger

Studiekvalitet. Sykepleiere som er utdannet på Kjeller er mer populære hos arbeidsgiverne enn de som er utdannet i Pilestredet, viser ny undersøkelse på Høgskolen i Oslo og Akershus.

April 2015 

April totalt: Økter: 67.757, Brukere: 37.224, Sidevisninger 130.941

1. NTNU best av de norske, 6530 sidevisninger

Rangering. NTNU gjør det best av de norske universitetene og høgskolene som er med i den internasjonale sammenligningen U-Multirank. HiOA er nummer 9 av de 13 norske.

2. UiO vant NM i rumpeldunk, 2535 sidevisninger

Rumpeldunk. UiO Quidditch slo St. Olav VGS iNM-finalen i Harry Potter-sporten rumpeldunk i dag. NTNUI tok bronse. 11 lag var påmeldt til NM i Harry Petter-sporten rumpeldunk i helga.

3. Khronos egen påskequiz 2015, 2466 sidevisninger

Påske. Med 96 påskenøtter ønsker vi alle en riktig god påske. Khrono blir oppdatert gjennom hele påsken, så følg med.

Mai 2015

Mai totalt: Økter 62.615 Brukere 29.254 Sidevisninger 135.384

1. Lahlums ti eksamensbud, 1828 sidevisninger

Eksamenstips. Hvordan prestere på topp på eksamen? Multitalentet Hans Olav Lahlum har svaret på det også.

2. Waaler vil bli prorektor, 1555 sidevisninger

Søker. Dekan for helsefag på Høgskolen i Oslo og Akershus, Nina Waaler, har nå søkt jobben som prorektor for utdanning ved høgskolen. Halvannen måned etter søknadsfristen.

3. Larsen går til Nav, 1540 sidevisninger

Ny jobb. Assisterende høgskoledirektør Torbjørn Larsen har sagt opp jobben sin ved Høgskolen i Oslo og Akershus for å bli ny ikt-direktør i Nav.

Juni 2015

Juni totalt: Økter 60.662, Brukere 26.954, Sidevisninger 126.736

1. Høgskolens lesbiske pionerer, 3236 sidevisninger

Førstedamer. Solveig og Vigdis møttes da de jobbet på Sosialhøgskolen på 70-tallet. Etter en konferanse på Røros gikk de fra å være kolleger til å bli kjærester - og har holdt sammen siden.

2. 4 fusjoner vedtatt i statsråd fredag, 1707 sidevisninger

Struktur. Regjeringen har besluttet at fire sammenslåinger i universitets- og høyskolesektoren skal gjennomføres fra 1. januar 2016.

3. Velger igjen bort intern leder, 1515 sidevisninger

Arbeidsliv. For andre gang på et år kan Fakultet for helsefag være i ferd med å kvitte seg med en instituttleder som er populær og leverer gode resultater.

Juli 2015

Juli totalt: Økter 32.645, Brukere 18.000, Sidevisninger 60.422

1. Årets student: Fem finalister, 2039 sidevisninger

Student. Fem studenter er med i finalen om å bli årets student på Høgskolen i Oslo og Akershus. Vinneren blir offentliggjort i august.

2. Fit for fight på jobbmarkedet, 1385 sidevisninger

Jobb. I løpet av ett døgn ble han lam fra brystet og ned. Uten forvarsel, 18 år gammel. Nå har han tatt to bachelorutdanninger på HiOA og er klar for jobb. I konkurranse med 15.000 andre funksjonshemmede.

3. Bildene som ikke ble tatt på Utøya 22. juli, 1225 sidevisninger

Foto. I dag er det fire år siden terroren rammet Norge så hardt. Førsteamanuensis Anne Hege Simonsen har forsket på bildene som ble tatt de første timene etter angrepene.

August 2015

August totalt: Økter 59.294, ;Brukere 30.633, Sidevisninger 110.058

1. Ble Årets student 2015: Var gitt opp av NAV, 3567 sidevisninger

Pris. Datastudent Einar Belck-Olsen var gitt opp av NAV, men nå er han kåret til Årets student 2015 på Høgskolen i Oslo og Akershus.

2. HiOA: Årets foreleser, 3474 sidevisninger

Pris. Hun er utdannet lege, men sier at hun alltid har hatt en lærer i magen. Nå har studentene kåret henne til Årets foreleser 2015 på Høgskolen i Oslo og Akershus.

3. 22 søkere til to dekan-jobber, 1599 sidevisninger

Kandidater. Flere tunge navn på søkerlistene til to faglige toppstillinger ved fakultetene for helsefag og samfunnsfag ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

September 2015

September totalt: Økter 65.383, Brukere 29.859, Sidevisninger 135.114

1. — Vi må snakke om selvmord, 3076 sidevisninger

Psykisk helse. Mia Andresen opplevde at hennes nære venninne, Thea Marie, begikk selvmord i vår. Hun sitter igjen med sorg og savn og et sterkt ønske om at det må snakkes mer om selvmord.

2. HiOA: Svake resultater for den største sykepleieutdanningen, 3023 sidevisninger

Kvalitet. Ny rapport bekrefter at sykepleieutdanningen i Pilestredet fungerer langt dårligere enn den mindre utdanningen som Høgskolen i Oslo og Akershus har på Kjeller.

3. Parkeringsplasser ved HiOA, debattinnlegg, 2083 sidevisninger

Parkering. Alle tilsatte er like, men noen tilsatte er likere enn andre, skriver Anders Dahle i innlegget om parkeringsplasser ved HiOA.

Oktober 2015

Oktober totalt: Økter 74.415, Brukere 36.686, Sidevisninger 140.581

1. Lever hybellivet i en seilbåt, 6806 sidevisninger

Studentbolig. Karoline Wadseth Aase (25) bor i en 49 fot stor seilbåt. Det hadde hun ikke trodd for ett år siden.

2. Ny prestisjerangering: Oslo og Bergen går opp - NTNU stuper, 3930 sidevisninger

Ny ranking. Universitetene i Oslo og Bergen bykser opp, mens NTNU i Trondheim overraskende stuper på den prestisjefulle Times Higher Education-rangeringa. Tromsø står på stedet hvil.

3. Frøysaa: Ambisiøs og deprimert, med lov til å gråte, 2276 sidevisninger

Friminutt. Hva gjør en «dårlig sørlending»? Flytter til Nesodden - hvor det å være lesbisk eller ha Tourettes heller er en fordel.

November 2015

November totalt: Økter 68.066, Brukere 32.473, Sidevisninger 123.028

1. Campingvogna er studenthybelen, 1911 sidevisninger

Bolig. Signe Opsahl (20) fra Ålesund vurderte å si opp studieplassen sin da hun ikke fant leilighet i Oslo. Løsningen ble en campingvogn.

2. HiOA: University på 97 dager, 1641 sidevisninger

100 dager. Ledelsen ved Høgskolen i Oslo og Akershus kan feire sine første 100 dager med å kunne kalle seg for universitet - men bare på engelsk.

3. Studentene jubler etter budsjettforlik, 1452 sidevisninger

Budsjett. En plan for 11 måneders studiestøtte fra 2020 og for første gang: Øremerkede penger til bedring av studenters psykiske helse får studentene til å juble mandag kveld.

Desember 2015

Desember totalt: Økter 51.434, Brukere 25.958, Sidevisninger 95.336

1. Millionunderskudd rammer barnehagelærer-utdanning, 3160 sidevisninger

Stort minus. Studentene reagerer, ledelsen beklager og forskere mener utdanningen er overflatisk. Barnehagelærerutdanningen på Høgskolen i Oslo og Akershus er i et økonomisk uføre og må kutte drastisk.

2. EU-rapport: Norske studentar er dei aller rikaste i Europa, 1817 sidevisninger

Pengar. — Norske studentar er bortskjemte, seier masterstudent Ivana Premic frå Serbia og meiner dei kunne gått ned eit par hakk i velstandsnivå. Undersøking viser at Noreg har dei rikaste studentane i Europa.

3. 50 vil bli direktører på HiOA, 1369 sidevisninger

Ledelse. 15 kvinner og over dobbelt så mange menn ønsker seg de to øverste direktørstillingene ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS