Universitetet i stavanger

40 millioner til medsin­utdanning i Stavanger

Sparebankstiftelsen gir nesten halvparten av oppstartskapitalen Universitetet i Stavanger trenger for å dra i gang egen medisinutdanning.

Rektor Klaus Mohn ved Universitetet i Stavanger fikk halvparten av det som skal til for å starte medisinstudiet. Fra venstre Tor Dahle, Klaus Mohn og Kari Nessa Nordtun.
Rektor Klaus Mohn ved Universitetet i Stavanger fikk halvparten av det som skal til for å starte medisinstudiet. Fra venstre Tor Dahle, Klaus Mohn og Kari Nessa Nordtun.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sparebankstiftelsen SR-Bank gir Universitetet i Stavanger (UiS) 40 millioner kroner til å etablere medisinutdanning. Dermed er nær halvparten av finansieringen for oppstart på plass.

Rektor ved Universitetet i Stavanger, Klaus Mohn, er veldig fornøyd med støtten.

Fakta

Grimstadutvalgets anbefalinger om Stavanger

  • Grimstadutvalget kommer med 19 anbefalinger. Her er anbefalingene om samarbeid om medisinutdanning i Stavanger.
  • Utvalget anbefaler at en bygger videre på eksisterende samarbeid i en økt satsing på medisinutdanningen i Stavanger, ut fra den erfaringen og kompetansen som UiB og SUS har.
  • Utvalget anbefaler at UiB og UiS som utdanningsinstitusjoner, sammen med kommune- og spesialisthelsetjenestene i Stavanger-regionen, samarbeider om utforming av et helhetlig studieløp, og særlig om de siste studieårene.
  • Utvalgets flertall anbefaler at campusløsningen i Stavanger baserer seg på at en gruppe medisinstudenter tas opp og gjennomfører de første studieårene i Bergen (ved UiB) og de siste årene i Stavanger (UiB–UiS–SUS).

Kilde: Grimstadutvalgets rapport

— Noen går alltid foran og skaper historie. SR-Bank var første bidragsyter ut i 2000, da vi trengte økonomisk støtte fra regionen for å kvalifisere oss for universitetsstatus. Og nå i 2020 går sannelig SR-Bank foran igjen og gir en pangstart til våre ambisjoner om et medisinstudium ved UiS, sier UiS-rektor Klaus Mohn om gaven fra Sparebankstiftelsen SR-Bank i en pressemelding.

Mener det kan få store ringvirkninger i regionen

— Etablering av medisinstudium ved UiS handler om nettopp dette. Ved å få medisinutdanning til Stavanger løfter vi regionen, vi skaper varige endringer og det vil ha store ringvirkninger i lokalsamfunnet vårt. Det vil være et prosjekt som betyr mye for UiS, SUS og næringslivet i Stavanger-regionen, sier daglig leder Tor Dahle i Sparebankstiftelsen SR-Bank i samme pressemelding.

Han viser til en ringvirkningsanalyse, som konkluderte med at etablering av et medisinstudium med 70 studenter per år, som er det planlagte opptaket, vil gi opp mot 300 arbeidsplasser og om lag 140 millioner kroner i økonomiske ringvirkninger.

Trenger 84 millioner til oppstart

Finansieringsbehov til oppstartsfasen av medisinstudiet ved UiS er på 84 millioner kroner.

Ordfører i Stavanger og styreleder i Universitetsfondet Kari Nessa Nordtun sier ifølge pressemeldingen at fondet, som deltar aktivt i pengeinnsamlingen, er klar til å bidra betydelig med egne fondsmidler. Nå oppfordrer hun andre aktører i regionen til å gjøre det samme.

— Dette er med på å legge nødvendig press på regjering og storting. Sier de nei til UiS, sier de nei til disse midlene. Vi har pengene, kompetansen, viljen og fasilitetene. Alt vi ber om er å få lov. Lov til å omstille regionen til å ha flere bein å stå på, sier Nessa Nordtun.

Viktig med gradsrett

For aktørene i Stavanger er det viktig å etablere et medisinstudium med gradsrett, altså at UiS har rett til å tildele graden cand.med.

Det gir mulighet for tildeling av studieplasser i medisin fra Kunnskapsdepartementet. Foreløpig holdes tillatelsen tilbake av en forskrift som regulerer adgangen til å tildele gradsrett i medisin til fire universiteter, nemlig Universitetet i Oslo, NTNU, og universitetene i Tromsø og Bergen.

— Vi har kompetanse, ambisjoner og pågangsmot. Vi har en akkreditert studiemodell, som er fagfellevurdert med veldig gode tilbakemeldinger. Vi har et universitetssjukehus på vei inn på campus, en potent helseklynge og et næringsliv og politikere som spiller på lag. Nå har vi også regional finansiering som kommer på plass. Det vi trenger fra myndighetene, er anledning til å starte opp medisinstudiet, avslutter Mohn.

Mulig drahjelp fra Frp

I sitt forslag til alternativt stasbudsjett foreslår Fremskrittspartiet 250 nye studieplasser til medisin.

Ifølge Roy Steffensen (Frp), leder av utdanningskomiteen på Stortinget, som selv er valgt inn fra Stavanger, ser ikke partiet bort fra at en del av medisinplassene kan komme til nettopp Universitetet i Stavanger (UiS).

— Vi har ikke pekt på hvor medisinplassene bør, men vi vedtok på landsmøtet å endre gradsforskriften og vi er positive til å både utdanne flere i Norge, og mer konkurranse om studenter, så vi er i utgangspunktet positive til å få til at leger kan utdannes også ved UiS, sier Steffensen.

De ber også regjeringen sørge for flere praksisplasser til sykepleie og medisin.

Etter at regjeringen og Frp mandag ble enige om en økonomisk koronapakke, forhandler de nå om enighet rundt statsbudsjettet. Innstillingen fra utdanningskomiteen skal leveres 7. desember, endelig behandling i Stortinget er 14. desember.

Powered by Labrador CMS