Budsjettlekkasje

66 nye turnus­stillinger til nyutdannede medisin­studenter

I fjor kuttet regjeringen 31 LIS1-stillinger til høylytte protester. Nå varsler helseminister Ingvild Kjerkol at det blir satt av midler til 66 nye stillinger i 2024.

Statsminister Jonas Gahr Støre og Ingvild Kjerkol, helse- og omsorgsminister. Utenfor Ahus før omvisning i sammenheng korona.
Publisert

Det skapte misnøye og uro blant medisinstudenter da regjeringen plutselig kuttet 31 av 62 planlagte LIS1-stillinger (leger i spesialisering del 1) i statsbudsjettet for 2023.

Fakta

Lege i spesialisering 1

  • LIS1 (leger i spesialisering del 1), er første del av spesialisering etter oppnådd norsk autorisasjon. Tjenesten erstatter den gamle turnustjenesten, og består av 12 måneder sykehustjeneste, etterfulgt av seks måneder kommunehelsetjeneste. Tjenesten er regulert i forskrift av Helse- og omsorgsdepartementet
  • LIS1-stillingene har en varighet på halvannet år, og skal gi en innføring i de viktigste områdene innen medisinen før legene går videre i spesialisering.

Begrunnelsen den gang var at regjeringen ønsket å prioritere andre tiltak i den krevende rekrutteringssituasjonen i helsetjenestene. Kuttet kom etter flere år med opptrappinger av LIS1-stillinger etter at Helsedirektoratet i 2019 konkluderte med at det var behov for 200 ekstra plasser, i tillegg til de 950 som allerede eksisterte. 

Nå setter regjeringen av 33,3 millioner kroner i statsbudsjettet for 2024 til 66 LIS1-stillinger. Dermed vil det lyses ut til sammen 1185 såkalte LIS1-stillinger til våren.

— Det er det høyeste tallet noensinne og over den anbefalingen Helsedirektoratet har på 1150 faste stillinger, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) til NTB. 

— En flaskehals

Nyheten kommer etter flere dager med budsjettlekkasjer om nye studieplasser i medisin. 

I tur og orden har forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) annonsert at Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) får 20 nye studieplasser på Gjøvik, Universitetet i Oslo (UiO) får 20 nye studieplasser på Sørlandet og Universitetet i Bergen får 20 nye studieplasser til studiemodellen Vestlandslegen. 

De 60 nye studieplasser har en prislapp på 190 mill. kroner. 

Leder i Norsk medisinstudentforening, Erlend Sæther, sa tidligere denne uka til NRK at det hjalp lite med flere studieplasser, dersom det ikke fulgte med flere turnusstillinger.

Kjerkol sier til NRK at mangelen på LIS1-stillinger har blitt en flaskehals. 

— Det er langt flere søkere på LIS1 enn det er stillinger. Nå skal vi også utdanne flere leger. LIS1 er blitt en flaskehals, som vi nå gjør noe med, slik vi har lovet, skriver Kjerkol i en e-post til NRK.

Mangler 400 allmennleger

Regjeringen foreslår i tillegg å bevilge 20 millioner kroner til lavere gebyrer for søkere fra tredjeland. I dag må helsepersonell ta kurs i nasjonale fag, ta språktest og andre prøver for å få autorisasjon i Norge. Disse er ifølge Helsedepartementet kostbare å gjennomføre.

Det mangler i dag 400 allmennleger, ifølge Navs bedriftsundersøkelse fra tidligere i år. Samtidig står over 600 ferdigutdannede leger i kø for å få gjennomført praksisperioden.

Over 216.000 nordmenn står uten fastlege, ifølge tall fra Helsedirektoratet.

Powered by Labrador CMS