Fagskolemelding

Advarte mot eksplosjon i studieavgifter for fagskolestudenter

Da Stortinget diskuterte fagskolemeldinga tirsdag, ville flere politikere styrke økonomien til fagskolene og studentene. —Nå presser Stortinget regjeringa til å gjennomgå finansieringa, sier Rødts Hege Bae Nyholt. 

Hege Bae Nyholt i Rødt vil at gratisprinsippet også skal gjelde for alle fagskolene.
Publisert Sist oppdatert

— Fagskolene, fagskolene, fagskolene, sa Aps Jorodd Asphjell og snudde om på partikollega Martin Kolbergs velkjente utbasunering av «fagbevegelsen, fagbevegelsen, fagbevegelsen». 

Ifølge stortingsrepresentantene var denne dagen på Stortinget både historisk, gledelig og på høy tid. Nok en gang var det fagskolemeldinga som var tema. 

Votering utsatt

FAKTA

Kontroversielle tema i fagskolemeldinga

  • Stortingsmeldinga Fagfolk for en nye tid ble lagt fram av regjeringa 14. mars. 
  • 6. mai leverte utdannings- og forskningskomiteen sin innstilling til Stortinget.
  • 13. mai var det diskusjon og vedtak i Stortinget basert på innstillinga. 
  • Regjeringa åpner i fagskolemeldinga for at høyere yrkesfaglig utdanning kan tilbys på nivå 6 (bachelornivå) og nivå 7 (masternivå). Dette støtter komiteen.
  • Diskusjonen fram til nå har i stor grad dreid seg om hvorvidt fagskolene i framtida skal bruke yrkesbachelor eller yrkesmaster når de skal tilby utdanning på tilsvarende nivåer. 
  • Universitets- og høgskolesektoren vil at andre begreper skal brukes. 
  • I fagskolemeldinga foreslås det at begrepsbruken skal gjennomgås for utdanninger i høyere yrkesfaglig utdanning.
  • Komiteen vedtok enstemmig at regjeringa t innen utgangen av 2026 kommer med forslag til gradstitler.
  • For fagskolesektoren er det et sterkt ønske om å få innført ECTS, som er europeiske studiepoeng, i høyere yrkesfaglig utdanning. De argumenterer for at en slik kobling til ECTS vil fremme internasjonalisering og at norske fagskolestudenter kan studere ved fagskoler i utlandet og motsatt. 
  • I fagskolemeldinga vil regjeringa undersøke og redegjøre for konsekvenser av å eventuelt ta i bruk ECTS, som står for European Credit Transfer and Accumulation System, i høyere yrkesfaglig utdanning. 
  • Flertallet i utdannings- og forskningskomiteen vil i sin innstilling at det skal bli en kobling til ECTS.

Stortinget diskuterte utdannings- og forskningskomiteens innstilling, som ble lagt fram forrige uke. Enigheten var stor. Deretter skulle det egentlig voteres over flertallsinnstillinga og partienes egne forslag. 

Fagskolesektoren og vennene deres sto klare til å juble, men på grunn av forsinkelser ble voteringa utsatt til torsdag klokka 14.00. 

Mye i debatten rundt stortingsmeldinga har handlet om hvorvidt fagskolene skal få bruke begrep som yrkesbachelor og yrkesmaster når de nå skal få en egen yrkesfaglig søyle. I tillegg har det vært viktig for fagskoler og studenter å få gjennomslag for å koble seg til europeiske studiepoeng (se faktaboks).

Denne gangen var også økonomi tema, både for studenter og fagskolene. 

— Eksplosjon

— Det har vært en eksplosjon i studieavgifter for flere fagskoler med tusener av kroner, sa leder av utdannings- og forskningskomiteen, Hege Bae Nyholt, fra Rødt. 

Nyholt viste til en del fagskoler, der gratisprinsippet ikke gjelder. 

— Gratisprinsippet er essensielt. Det er viktig å få senket renta på studielånet, slik at folk skal få utviklet kompetansen uten at det blir en økonomisk byrde. 

Stavanger Aftenblad skrev i februar om Fagskolen i Rogaland, der de sjudoblet studieavgifta fordi pengene de får tildelt fra stat og fylkeskommune ikke strekker til. 

Mens studenter i fjor betalte 500 kroner, var den nå økt til 3.500 kroner. 

— Nå presser Stortinget regjeringa til å gjennomgå finansieringa og se dette opp mot gratisprinsippet. For de studentene i Stavanger som har fått sjudobla studieavgiften, er dette viktig. Når finansieringen ikke er tilstrekkelig, lempes kostnadene over på studentene. Slik kan vi ikke ha det, sier Nyholt til Khrono.

Grete Wold fra SV kom også inn på gratisprinsippet.

— Det er uheldig at studieavgifta ved enkelte fagskoler har økt formidabelt. Her bør gratis utdanning også innføres for denne gruppa. Regjeringa må redusere rentenivået. 

— Forutsigbart

Wold mente også fagskolene har behov for forutsigbar finansiering. 

— Det er viktig at regjeringa vil jobbe med en plan for en slik forutsigbarhet, sa hun. 

Frps Himanshu Gulati ville styrke finansieringsmodellen og overføre ansvaret for tildeling av midler fra fylkeskommunene til staten. 

— Vi har fremmet flere forslag som spesielt går på studentøkonomien. Det gjelder for alle studenter. Mange opplever at stipendet kuttes hvis de jobber for mye ved siden av studiene. Vi foreslår at regjeringa ber Lånekassen sette ned studierenta. 

Honnør til Hoel

Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland mente også at denne dagen er historisk. 

— Jeg er stolt av arbeidet regjeringa har gjort for fagskolene og veldig glad for at forslagene i fagskolemeldinga har fått så bred støtte. Jeg vil også gi honnør til Oddmund Hoel (Sp) for godt arbeid med fagskolene og meldinga. 

Hoel var på nippet til å legge fram fagskolemeldinga da Senterpartiet gikk ut av regjering. Deretter ble det Aasland som fikk denne æren. 

Ba om avklaring om studiepoeng

Saksordfører for komiteinnstillinga, Kari-Anne Jønnes, fra Høyre, ville binde statsråden til masta når det gjaldt tilkobling til de europeiske studiepoengene (ECTS).

Portrett av kvinne på en talerstol med et stort maleri bak seg.
Sigrun Aasland viste til at Stortinget vil vedta at fagskolene skal få koblet seg til de europeiske studiepoengene.

Regjeringa har foreslått at det skal utredes konsekvensene ved eventuelt å ta i bruk ECTS. 

— Et stort flertall i komiteen er tydelige på at utredninga ikke bare skal se på tilkobling til ECTS, men hvordan slik tilkobling skal skje. Hvordan vil statsråden følge opp vedtaket og sikre at det blir en slik utredning? spurte Jønnes. 

— Utredninga er allerede satt ut til en forskningsinstitusjon. Det vi eventuelt da måtte mangle og peke på av endringer, vil vi utrede videre og komme raskt tilbake til Stortinget med nå når Stortinget vedtar at fagskolene skal innlemmes i ECTS, sa Aasland. 

— Vil regjeringa endre utredningas mandat, eller avvente resultatet av utredninga? spurte Jønnes.

— Utredninga er gitt i oppdrag allerede, men vi vil supplere enten med ny utredning eller ved å bruke eget embetsverk for å komme i mål med Stortingets vedtak, svarte statsråden. 

— Hurra!

På spørsmål fra Frp om regjeringa vil gjøre noe for å hjelpe studenter økonomisk ved å heve grensa for hvor mye de kan tjene før det kuttes i stipendet, svarte Sigrun Aasland:

— Det vil være en dyr løsning som vil koste 470 millioner kroner. I stedet har vi økt studiefinansieringa betydelig og økt frikortgrensa for studenter. 

Debatten startet med store ord om denne dagen. På tampen smelte Marit Knutsdatter Strand fra Senterpartiet til med et gledesutbrudd.

--Hurra for fagskolene som Stortinget løfter i dag!

Powered by Labrador CMS