Hoel fikk spørsmål om spionasje: — Står mye bedre til enn for to-tre år siden Vil Norge avslutte forskningssamarbeidet med Kina? Har universitetene og høgskolene god nok kontroll? Statsråd Oddmund Hoel fikk spørsmål om etterretningstrusler i Stortinget.
Høyre: Plusser på til forskning — gjeninnfører omstridt kutt Høyre setter av 400 millioner ekstra til forskning, men mener universiteter og høgskoler kan bruke ressursene sine bedre. Derfor gjeninnføres ABE-kuttet på 0,5 prosent i partiets alternative statsbudsjett.
Reagerer på upresis tallbruk om læreropptak Både Høyres Kari-Anne Jønnes og lærerutdannere reagerer på det de mener er upresis tallbruk fra regjeringen om læreropptaket.
Hun sier nei til rektorperiode på seks år Flere rektorer ønsker seg lengre rektorperiode. Partiene på Stortinget er mer tilbakeholdne.
Vi trenger sterke norske breddeuniversiteter Storting og regjering har ikke råd til ikke å ha høye ambisjoner på vegne av norsk forskning og høyere utdanning. Vi må sikre og styrke vår kunnskapsberedskap. Det krever sterke norske breddeuniversiteter.
Naivt å hevde at me klarer oss utan medisinsk fagspråk på norsk. Svar til Jønnes og Eskeland Me må ha ambisjon om å sikre at studentane sitt læringsutbytte inkluderer evne til å kommunisere kunnskap til dei som treng å høyre det. Enten det er ein internasjonal fagfelle eller den kreftsjuke jenta og mor hennar.
Debatten om norsk fagspråk i akademia må nyanseres Vi må greie balansegangen med å utvikle og bevare det norske fagspråk samtidig som vi er del av en globalisert verden.
— Vi må slutte å spille pingpong om lærerrekruttering Mangelen på kompetente lærere er ikke en krise, men et stort samfunnsproblem, mener Kari-Anne Jønnes (H).
Vi kan ikkje trø på bremsa for å gå framover, Høgre «Det er på tide å trekke i bremsen», slår Kari-Anne Jønnes i Høgre fast. Så lenge eg har vore i politisk leiing i Kunnskapsdepartementet, har dette vore gjennomgangsmelodien frå Høgre: brems, brems, brems, stopp, stopp, stopp, reverser, reverser, reverser.
Det er på tide å trekke i bremsen Vi må stille strenge krav for å bli universitet, og breddeuniversitetenes rolle må sikres. Det er viktig å ikke sette by og land opp mot hverandre, men heller dyrke arbeidsdelingen og mangfoldet.
Nye opptaksregler vedtatt. Tilleggspoeng fjernes om tre år Fra opptaket i 2027 vil søkere til høyere utdanning ikke få alderspoeng og flere andre tilleggspoeng. Nye opptaksregler ble vedtatt i Stortinget onsdag.
Nederlag for regjeringen om forskningskrav Regjeringen får ikke gjennom forslaget om å fjerne forskningskrav for dosenter i Stortinget. FrP sørger for flertall mot, og Utdanningsforbundet jubler.
Flertall for å fjerne de fleste tilleggspoeng ved opptak Regjeringen får gjennomslag i Stortinget for alle sine forslag om endringer i opptakssystemet. Det betyr bort med alderspoeng og de fleste andre tilleggspoeng.
— Ikke sunt at man sitter på rommet sitt og blir lærer Opprett flere nett- og samlingsbaserte lærerutdanninger, men ikke legg ned tilbud på campus. Det anbefaler en arbeidsgruppe ved Nord universitet.
Avviser at fjerning av karakterkrav vil gå utover pasientene Mangel på sykepleiere er større problem for pasientsikkerheten enn manglende mattekunnskaper ved opptak på utdanningen, mener regjeringen.
Får flertall for alle punkter i profesjonsmeldingen Regjeringen får fullt gjennomslag i Stortinget for avakademisering og alle de andre grepene den foreslår i profesjonsmeldingen. Høyre er svært skuffet og kaller meldingen en forspilt mulighet.
Høyre mener regjeringen lemper på kravene for å få utdanning i distriktene — Det må være et mål at flest mulig skal ta utdanning på campus, sier Kari-Anne Jønnes (H). Hun mener regjeringen styrker desentraliserte utdanninger på bekostning av studier på campus.
Enstemmig komite vedtok felles studentombud Tirsdag var det kakefest på Stortinget etter vedtak om felles studentombud for fagskolene.
Er redd regjeringen lager A og B-lag i profesjonene Kari-Anne Jønnes (H) er ikke fornøyd med regjeringens politikk for opptak innen sykepleie- og lærerutdanningene.
SV vil grunnlovsfeste akademisk frihet I kjølvannet av Anne Borg-saken varsler SVs Grete Wold at partiet vil foreslå å grunnlovsfeste akademisk frihet. — Man kan ikke grunnlovsfeste alle gode intensjoner, sier Himanshu Gulati (Frp).
Her er Høyres alternative budsjett: — Omprioriterer forskningsmillioner og freder SFU Om Norge skal ha nok å leve av i fremtiden, må vi satse på forskning og utvikling. Derfor omprioriterer Høyre over 650 millioner kroner til et stort forskningsløft, og viderefører sentre for fremragende utdanning som sikrer prestisje til innovativ og god undervisning i høyere utdanning.
Vi trenger kreative utdanninger Utsynsmeldingen er tydelig på behovet for mer- og rett kompetanse, som svarer på samfunnets behov. Men meldingen omtaler ikke de kreative utdanningene særskilt, slik den gjør med mange andre utdanninger. Dette mener Høyre er en stor mangel ved meldingen.
— Hva er poenget med skriftlige kontrakter når staten når som helst kan gå bort fra det vi har avtalt? Flere sentre for fremragende utdanning fortviler og spør hva som er poenget med avtaler med staten når staten når som helst kan gå bort fra dem.
Regjeringen «glemte» ett av tre samfunnsoppdrag. — Veldig rart, sier Høyre Regjeringen ville bare ha to ekstra satsingsområder innen forskning, men Stortinget vedtok tre. Nå jobber regjeringen med sine to egne og har lagt det tredje til utredning. Høyre er både overrasket og skuffet.
UD utsetter omstridt forskrift nok en gang Forslaget om å øke kontrollen med ulovlig kunnskapsoverføring møtte sterk motstand i 2022. Nå skal Utenriksdepartementet gjøre ytterligere vurderinger før en ny forskrift om eksportkontroll kan tre i kraft.
En av fem mener Høyre er best på forsknings- og utdanningspolitikk Alle virker enige i at forskning og utdanning er viktig, men bare drøyt halvparten av landets befolkning mener noe om hvilket parti som har den beste politikken på feltet.
— Jeg forventer høyere ambisjoner fra den nye statsråden Norge er en liten nasjon og internasjonale samarbeid er avgjørende for at vi skal nå våre mål, mener Høyre, som forventer en langsiktig satsing fra den som blir ny minister for forskning og høyere utdanning.
— NTNUs bruk av kjønnspoeng er brudd med Stortingets forventninger Høyres Kari-Anne Jønnes forstår godt at NTNUs bruk av kjønnspoeng skaper debatt og reaksjoner.
Kvinnene mest aktive på Stortingets talarstol Kari-Anne Jønnes frå Høgre er den frå utdannings- og forskingskomiteen som har mest taletid på Stortinget. På dei neste plassane er det òg kvinner.
Redd politisk styring berre vil verta debatt om lokalisering Styresmaktene skubbar frå seg ansvaret, seier professor emeritus Jan Fridthjof Bernt. Styra i det store, ikkje i det små, er svaret frå politikarane.
I kampen for fagspråket står bøker i sentrum Å lovfeste fastpris for fag- og lærebøker svekker norsk som fagspråk fordi dreiningen mot internasjonal litteratur forsterkes, skriver to stortingsrepresentanter fra Høyre.
Utsyn krever vilje til både prioritering og handling Skal vi nå målene i Utsynsmeldingen krever det en kraftsatsing på realfag. Høyre ser dessverre verken vilje eller evne til dette hos regjeringen. Det kan Norge tape på, mener Høyre.
Stortinget vil ha opprydning: — Det er jo helt spinnvilt Reglene om eksamensjuks bør bli tydeligere, mener et flertall på Stortinget.
Vil endre praksisreglene, og ber regjeringen få opp farten. Dette svarer Borten Moe Ap, Sp, SV og Rødt avslår Høyres, FrPs og Venstres forslag fordi de mener at de allerede er i gang med arbeidet om å få økt bruk av simulering i praksisen.
Jønnes og andre må gjerne spinne ei historie om «stil» og «retorikk» — Kritikk frå Høgre for å drive ein aktiv distrikts- og Nord-Noreg-politikk er noko denne regjeringa lever svært godt med, skriv statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel.
Høyre-topp hardt ut mot Borten Moe: — Respektløs retorikk Høyres Kari-Anne Jønnes oppsummerer halvannet år med Ola Borten Moe (Sp) som statsråd. — Sektoren føler seg oversett, overkjørt og nedprioritert, sier hun.
Statsråden bør lytte til sektoren Regjeringen underdriver betydningen av endringene de foreslår for Forskningsrådet, skriver stortingsrepresentant Kari-Anne Jønnes (H).
Frp vil avslutte «dyptgående» forsknings-samarbeid med Kina Frp fremmet onsdag forslag i Stortinget om at regjeringen skal avslutte forskningssamarbeid med blant andre Kina og Iran.
Kritiker mente han er i ferd med å kveste Forskningsrådet. Endringene har ikke vesentlige virkninger, svarer Borten Moe Ola Borten Moe har svart på spørsmål i Stortinget om de foreslåtte endringene i Forskningsrådet.
Arbeiderpartiet vil vurdere tiltak for studentene Aps utdanningspolitiske talsperson Lise Selnes er bekymra for hverdagen til studentene etter prishoppet på en rekke matvarer fra 1. februar.
Vert inspirert av framtidstrua til universiteta og høgskulane Stortingsrepresentant Kari-Anne Jønnes (H) er framleis fersk som stortingsrepresentant, men alt fyrste jula ynskjer ho seg stabile rammer og autonomi for sektoren.
Advarer om at Nokut-kutt vil føre til kø og forsinkelse Flere år med budsjettkutt gjør at direktør Kristin Vinje nå varsler fagskoler, universitet og høgskoler om at Nokut kan bli en propp i systemet.
Vil gi fagskolene frihet til selv å opprette studietilbud Skal fagskolene være fleksible, må de få større autonomi, hevdet stortingsrepresentant Kari-Anne Jønnes i Høyre under fagskolekonferansen.
Norges første romhavn vil ha tettere samarbeid med universitetene Snart kan Andøya Space sende satellitter ut i bane i verdensrommet. Høyre og Andøya Space Education oppfordrer Kunnskapsdepartementet til å bli med på «romtoget».
Tre av ti studenter sliter. Unge heltidsstudenter har det verst Studentene oppgir at de har betydelig dårligere helse enn i 2010. Unge heltidsstudenter sliter mest.
«Førsteinntrykket er at dette er en fryktelig dårlig ide» Regjeringen vil fjerne de ekstraordinære reglene rundt det som blir kalt «toerstillinger» i akademia. Partiene Høyre og Venstre reagerer på forslaget.
Gratulerer, alle studenter! Noe av det siste Høyre gjorde i regjering var å styrke studentenes rettigheter. Snart trer de nye reglene i kraft, men vi har fremdeles en vei å gå, skriver Kari-Anne Jønnes.
Fagfolka vet best, til og med bedre enn Høyre Tre mål med tillitsreformen: Mer tid til hovedoppgavene. Mindre byråkrati. Mer tillit til utdanningssektoren.
Mistillitsreform for forskning og utdanning Støre-regjeringen har vedtatt at de skal ha en tillitsreform, men hvor blir det av tilliten?
Vil at Ola Borten Moe svarer Stortinget om KPMG-rapport Fremskrittspartiet vil ha svar fra Ola Borten Moe i kjølvannet av rapporten som langt på vei frikjenner Forskningsrådet og styret som ble kastet.
Nokut kan miste jobben som godkjenner av utenlandsk utdanning Stortinget har torsdag 19. mai debattert flere forslag til endringer i universitets- og høgskoleloven. Uenighet om tosensorordningen.
Kritiske til kutt for vikingskipene: — Risikerer at båtene blir ødelagte MDG er svært kritiske til kutt i Vikingtidsmuseet. Flere andre partier vil også sikre at Norge får et Vikingtidsmuseum.
Borten Moe om byggeprosjekt: — Festen er over Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe varslet i spørretimen at «det er slutt med å hive penger på ting som ikke virker, helt til det før eller siden blir ferdig». Adressen var byggeprosjekter i hans egen sektor.
Ber om svar på om studentane er straum-prioritert Regjeringa skal hjelpa grupper som er ekstra hardt ramma av høge straumprisar. Står studentar på denne lista, spør Høgre.
Nyeste artikler
«Ikke spis», stod det. Nå er både mat og prat velkommen på bibliotekene
Rekordmange norske Erasmus-studenter. Sigrid og Stella dro til Brussel
Medisinstudent ble utestengt i fire år — tapte rettssak
En forkjærlighet for gamle gotiske skrifter ble inngangen til doktorgrad
Han avslørte at Sandra Borch hadde fusket: — Integritet betyr noe
Mest lest
«Prosessane er lukka, og ein får ei katastrofekjensle»
Stipendiat tapte rettssak, må betale 250.000 kroner
Ekstrem vekst i publisering: — Pervers forretningsmodell
Ber om at Eirik Hovden blir kallet til en stilling
Studenter sto bak halvparten av trakasseringen mot vitenskapelige ansatte