Vikingtidsmuseet
Kritiske til kutt for vikingskipene: — Risikerer at båtene blir ødelagte
MDG er svært kritiske til kutt i Vikingtidsmuseet. Flere andre partier vil også sikre at Norge får et Vikingtidsmuseum.
Torsdag legges regjeringas forslag til Revidert nasjonalbudsjett (RNB) 2022 fram.
Og forrige uke fant forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe fram øksa og hadde en klar beskjed til Statsbygg og Universitetet i Oslo:
Kostnadene knytta til det nye Vikingstidsmuseet må kuttes med en milliard kroner.
Miljøpartiet De Grønne (MDG) er svært kritiske til kutt, og vil jobbe for at det museet får pengene det trenger i revidert nasjonalbudsjett.
— Det er rett og slett slik at vi er på overtid for å få reddet skipene og sikre at de blir tatt vare på, sier nestleder i MDG, Arild Hermstad.
Risikerer ødelagte skip
Hermstad er helt tydelig på at det er galt av regjeringen å skape usikkerhet rundt realiseringen av Vikingtidsmuseet.
— Vi er nødt til å få prioritert midler til å komme videre med prosjektet så vi ikke risikerer at båtene blir ødelagte. Det ville vært ekstremt pinlig for Norge om vi ikke klarer å ta vare på disse kulturminnene, sier Hermstad.
— Er det ikke riktig av Borten Moe å trekke i nødbremsen når Statsbygg gang etter gang ikke klarer å holde seg innafor rammene?
— Ja, altså det kan du si, men det vi har sett det siste året er at veldig mange offentlige byggeprosjekter har blitt dyrere, sier Hermstad og legger til at det skylles ting universitetet og Statsbygg ikke er herrer over.
Universitetsdirektør ved UiO, Arne Benjaminsen, har tidligere uttalt til Khrono at de økte kostnadene for museet i stor grad hadde bakgrunn i økte priser.
— Optimistisk fra statsråden
— Det er klart man skulle ønske seg å gjøre de prosjektene billigere, men her er det ikke mulig å skru ned kostnadene og fortsatt finne en forsvarlig løsning, fortsetter Hermstad.
Hermstad sammenligner museumsprosjektet med Hammersborgtunnelen som skal gå under regjeringskvartalet i Oslo og skal koste over 3 milliarder kroner.
— Så regjeringen har råd. Problemet med denne saken er at du ikke kan utsette prosjektet. Det vil i seg selv være ødeleggende for det man vil ta vare på, sier han.
Hermstad understreker at vikingskipene er en av de største turistattraksjonene i Norge og er helt unike.
— Det er optimistisk fra statsråden sin side å tenke at de kan komme fram til en forsvarlig løsning. Man kan risikere at man virkelig sparer seg til fant her, sier han.
Han understreker igjen at MDG vil jobbe for at museet får milliarden de trenger.
Flere er avventende
Flere partier er avventende med å komme med kritikk mot regjeringa før det reviderte budsjettet blir lagt fram.
— Vi er selvfølgelig nødt til å se hele forslaget til RNB og hvilke kutt og prioriteringer gjør. Det kommer først i morgen, skriver Kari-Anne Jønnes fra Høyre i en SMS.
— Men realiseringen av et nytt vikingtidsmuseum var en viktig prioritering fra vår regjering. Det handler både om god formidling av Norges historie og god ivaretakelse av de veldig viktige vikingskipene våre, fortsetter Jønnes.
Himanshu Gulati fra Fremskrittspartiet (Frp) understreker at det er viktig at Norge får et museum som bevarer en viktig del av den norske kulturarven. Men:
— Ingen har rett på utømmelige midler fra statskassa om de går over budsjett gang på gang, sier Gulati.
Gulati sier de Frp vente og se på forslagene som kommer fra UiO og Statsbygg. Han mener det er fornuftig at man tar en runde til når det er snakk om en milliard kroner.
— Jeg forventer at ministeren ikke gjør noe drastisk før det, sier Gulati.
SV er skeptiske
— Vi er bekymra for den øksa Borten Moe har tatt med seg inn i Kunnskapsdepartementet. Vi er i utgangspunktet skeptiske til alle signalene som har kommet om kutt til byggeprosjekter, sier Freddy André Øvstegård fra Sosialistisk Venstreparti (SV).
Når det kommer til Vikingtidsmuseet vil SV også avvente og se hva som kommer i det reviderte budsjettet.
Øvstegård utelukker ikke at Borten Moe har rett i å kutte, men vil se alle detaljene i saken.
— Borten Moe er veldig tøff og streng i overskriftene, men vi må se på de faglige vurderingene av alternativene før vi avgjør noe, sier han.
— Det er mye å lære framover av de store kostnadsovertredelsene. For eksempel å gi institusjonene mulighet til å forvalte byggeprosjektene selv og ikke bruke Statsbygg, avslutter Øvsteby.
Nyeste artikler
Hemmeligholdt rapport: Universitet får sterk kritikk etter at student døde
Hagtvet har rett. Universitetene er rammet av råte
Statsbygg: — Vi kjenner til liknende asbest-tilfeller
UiO-ansatt til sak etter «en usedvanlig og unødvendig brutal oppsigelsesprosess»
Disputerte i august, og får fast jobb i akademia som 31-åring
Mest lest
Kom fra Somalia og ble taxisjåfør i Norge. Nå er han professor
Ansatte og studenter kan ha blitt utsatt for livsfarlig asbest på NTNU
Nå kommer Norges 11. universitet
Varsler nedbemanning. Kan ikke utelukke oppsigelser
Tiltalt studentleder møtte ikke i retten, var i Afrika