Vikingtidsmuseet

Ny milliardsprekk for UiO: — Vi har et problem

Universitetsdirektør Arne Benjaminsen tror det er sannsynlig at byggestart av det nye Vikingtidsmuseet blir utsatt.

Det nye Vikingtidsmuseet er planlagt åpnet i 2026. Nå tror Universitetet i Oslo det er sannsynlig at byggestart utsettes på grunn av milliardsprekk.
Publisert Oppdatert

På tirsdagens styremøte ved Universitetet i Oslo (UiO) orienterte universitetsdirektør Arne Benjaminsen om at det nye Vikingtidsmuseet kan bli én milliard dyrere enn planlagt.

Statsbygg, som er byggherre for det nye museet, forventer at kostnaden blir 3,14 milliarder kroner. Den originale kostnadsrammen er 2,14 milliarder.

— Det er nok sannsynlig med utsatt byggestart, sier Benjaminsen til Khrono.

Uniforum omtalte saken først.

Statsbygg sprekker igjen

Det nye museet er det siste i en rekke budsjettsprekker fra Statsbygg.

I 2018 vedtok Stortinget å bruke 6,145 milliarder på UiOs nye Livsvitenskapsbygg på Gaustad i Oslo. Høsten 2020 ble det klart at bygget ville bli én milliard dyrere enn planlagt.

Etter dette ble det klart at Oslo universitetssykehus (OUS) også skulle inn i bygget, og bidra til kostnadene.

Den siste prislappen for Livsvitenskapsbygget er 11,6 milliarder kroner. 5 milliarder mer enn antatt.

Det nye Veterinærbygget ved NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) i Ås endte også opp med å koste 1,3 milliarder mer enn planlagt, viser de siste tallene fra Kunnskapsdepartementet. Her var Statsbygg også byggherre.

— Vi har et problem

— Begynner dere å bli litt lei av milliardsprekker fra Statsbygg?

— Samlet sett så vil jeg si vi har et problem, og det er et problem vi deler med Statsbygg. Vi er veldig innstilt på å, sammen med Statsbygg, gjøre den jobben Kunnskapsdepartementet har bedt oss om å gjøre, og svare på spørsmålene som trengs for å ta prosjektet videre på en best mulig måte, sier Benjaminsen til Khrono.

— Er det UiO som gjør for dårlige bestillinger, eller er det Statsbygg som prosjekterer for dårlig?

— Vi konstaterer at beregninger i 2021 viser at prosjektet trenger én milliard kroner mer for å ferdigstilles enn det som var lagt til grunn etter planene fra 2020. Og så noterer vi at årsaken er kompleksiteten i bygget.

Verdifulle gjenstander

Benjaminsen understreker at det er verdifulle og skjøre gjenstander som skal huses i bygget, og at det betyr høye kostnader.

— Og så har man hatt covid-19-situasjonen midt oppi dette. Alle prisindekser har økt, sier han.

Universitetsdirektøren trekker spesielt fram at prisene for betong, stål og tre har økt betydelig gjennom pandemien.

— Vi imøteser at man får en oppdatert kostnadsvurdering. Vi og Statsbygg er sammen om å levere bidrag til en slik oppdatering, og det skal vi gjøre på en så grundig måte som mulig for å forhindre at bygget ikke blir mer forsinket enn nødvendig.

Universitetsdirektør Arne Benjaminsen og (ryggen til) rektor Svein Stølen på et tidligere UiO-styremøte.

Reindyrka bygg

— Kan man finne en kreativ løsning for dekke kostnadene, som dere gjorde ved å få inn Oslo universitetssykehus i Livsvitenskapsbygget?

— Nei, dette er en bygning reindyrka for museumsformål. Det er til for formidling av vikingskipene og vikingtiden, og forskning på samlingene.

Slik skal det nye Vikingtidsmuseet etter planen bli seende ut.

— Dette er helt unike og spesielle objekt, det er det som også det veldig krevende.

— Hvor foreslår Statsbygg å kutte én milliard?

— Statsbygg har sett på hva det vil bety for prosjektet om man opprettholder den opprinnelige kostnadsrammen. Det å kutte prosjektet med én milliard vil bli dramatisk. Det blir et annet bygg, og ivaretar ikke målsettingene som er satt. Men de har altså også beregnet kostnadene ved å oppføre det vedtatte bygget.

Utsatt byggestart

Som nevnt tror Benjaminsen det er sannsynlig at byggestart for museet blir utsatt. Det skaper flere utfordringer.

— Det er også uheldig fordi museet er stengt, og det nå pågår sikring, konservering og pakking av gjenstandene, sier Benjaminsen.

Han legger til at Vikingstidsmuseet er veldig avhengig av publikumsinntekter.

— Jo lengre stengeperioden blir, jo vanskeligere blir det å dekke bortfall av publikumsinntekter. Det er et av landets mest besøkte museer. Stopp i besøket betyr mye økonomisk.

Powered by Labrador CMS