Universitetet i Oslo

Universitetets prestisjebygg blir 5 milliarder dyrere enn planlagt

Livsvitenskapsbygget på Gaustad blir trolig ett år forsinket og 5 milliarder kroner dyrere enn antatt. Den nye prisen er 11,6 milliarder kroner.

Statsminister Erna Solberg i en gravemaskin instruert av Erling Sande markerte byggestart på det som blir Norges største universitetsbygg, Livsvitenskapsbygget ved Universitetet i Oslo i februar 2019.
Publisert Oppdatert

Stortinget vedtok i 2018 å bruke inntil 6,145 milliarder kroner på bygging av Livsvitenskapsbygget. Senere analyser viste at kostnadsrammen ville bli overskredet, blant annet på grunn av krevende grunnforhold med kvikkleire, skriver Aftenposten og Khrono.

Kunnskapsdepartementet ba den gang om at Universitetet i Oslo (UiO) måtte kutte i arealet for å holde seg innenfor kostnadsrammen. UiO håpte på sin side at en ny rapport ville få regjeringen til å snu og dekke det som høsten 2020 var en kostnadssprekk på 1 milliard kroner.

Endelig kostnadsramme i statsbudsjettet

Men det siste året har eksterne konsulenter gjort nye analyser av prosjektet. I slutten av august var rapporten klar. Den viser at de forventede kostnadene har økt med nesten 5 milliarder kroner.

Henrik Asheim (H), avtroppende minister for forskning og høyere utdanning, forklarer den økte prisen slik:

— Hovedårsaken til det er så enkelt at det er besluttet at Oslo universitetssykehus også skal inn i Livsvitenskapsbygget og det må da utvides for å få plass til dem også.

Da det i fjor høst ble klart at Oslo universitetssykehus (OUS) også skal inn i bygget, ble det klart at OUS og UiO sammen måtte dekke kostnadssprekkene i prosjektet.

Nå sier imidlertid Asheim at regjeringen vil komme tilbake til endelig kostnadsramme i statsbudsjettet som legges fram 12. oktober.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Ett år forsinket

Det nye Livsvitenskapsbygget vil nå bli på totalt 97.000 kvadratmeter. Det er rundt 12.000 kvadratmeter mer enn det var lagt opp til da kun UiO skulle holde til i bygget.

Bygget skal bli landets største universitetsbygg og skal etter planen fylles av fagmiljøer innen helsefagene livsvitenskap, kjemi og farmasi. Giganthuset er en del av prosjektet Oslo Science City og er Universitetet i Oslos største satsing noensinne.

I februar 2019 satte avtroppende statsminister Erna Solberg spaden i jorden og markerte starten på byggingen av det nye prestisjebygget. Den gang var det forespeilet å stå klart i 2023. Nå er bygget trolig ett år forsinket.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS