revidert nasjonalbudsjett

Store kutt for byggprosjekter

NTNU sitt campusprosjekt og vikingtidsmuseet får store kutt i budsjettene sine. Torsdag legger regjeringen fram forslag til revidert nasjonalbudsjett.

De skålte da det ble klart at man skulle bygge nytt museum for vikingskipene, UiO-rektor Svein Stølen og daværende ansvarlig statsråd Iselin Nybø. Ola Borten Moe strammer til pengesekken.
Publisert Oppdatert

Lekkasjene i forkant av framleggingen av revidert nasjonalbudsjett som blir lagt fram torsdag 12. mai er flere. Så langt ser det ut til at budsjettet inneholder langt flere kutt enn økte bevilgninger til universiteter og høgskoler.

Sist fredag kom nyheten om at vikingtidsmuseet ikke får den ekstra milliarden de hadde ønsket seg, NTNU-campusprosjektet får også kutt i milliardklassen.

På pluss-siden har det lekket ut at Politihøgskolen får 100 nye studieplasser og havforskere får også ekstrakroner å rutte med.

Får ikke utvidet ramme

— På bakgrunn av at Statsbygg har varslet at foreliggende planer ikke lar seg realisere innenfor vedtatt kostnadsramme, ber Kunnskapsdepartementet om at prosjektet gjennomgås på ny med sikte på å ta kostnadene vesentlig ned, heter det i et oppdragsbrev fra departementet som ble sendt til Statsbygg og Universitetet i Oslo (UiO) fredag.

Ola Borten Moe sa til NTB i forrige uke at det er uheldig og ikke akseptabelt at det oppstår kostnadssprekk før man kommer i gang med selve byggeprosjektet.

— Vi trekker litt i nødbremsen og sier til Statsbygg og UiO at de må jobbe godt sammen i måneden som kommer med tanke på å komme tilbake med et prosjekt som er innenfor den vedtatte kostnadsrammen, sa Borten Moe.

De to aktørene har fått frist med å sende innspill til 2. juni.

NTNU-kutt med flere milliarder

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe har annonsert at NTNU sitt campusprosjekt kan forvente seg milliardkutt, spekulasjonene tilsier 2 milliarder, og debatten om konsekvensene går høyt ved NTNU.

Ledelsen ved NTNU har fått beskjed om melde tilbake innen utgangen av mai om hvordan man kan kutte.

Den forrige regjeringen avsatte 11,8 milliarder til prosjektet. Ola Borten Moe har sagt at den nåværende regjering på langt nær vil bruke så mye.

Størrelsen på kuttet kan komme gjennom morgendagens budsjettforslag.

10 millioner ekstra til havforskning

Ifølge NRK bevilger regjeringen 10 millioner kroner ekstra til Havforskningsinstituttet i det reviderte nasjonalbudsjettet.

Bevilgningen er koblet til at man ønsker mer kunnskap om hvilke effekter havvindprosjekter og havbruk har på fiskeriene.

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) sier til NTB at regjeringen ønsker at vindkraft- og havbruksnæringa skal kunne leve godt sammen med fiskerinæringen.

— For å skape vekst for havnæringene framover, samtidig som vi tar vare på den viktige fiskerinæringen, trenger vi et godt kunnskapsgrunnlag, sier Skjæran til NTB.

Powered by Labrador CMS