Rektor på Høgskolen i Oslo og Akershus, Curt Rice, overleverer sin søknad om å bli universitet til tilsynsdirektør Øystein Lund i NOKUT.

Fikk ja fra ekspertgruppe på universitetssøknad

Ekspertgruppen som har vurdert om Høgskolen i Oslo og Akershus skal bli universitet sier ja til høgskolen og rektor Curt Rice sin universitetsambisjon. Høgskolen i Sørsøst-Norge må vente lenger på avklaring.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) sin sakkyndige komité anbefaler at Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) skal bli universitet. Rektor Curt Rice håper å ta imot nye studenter til høsten som universitet. Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) er imidlertid i en ny runde med  dokumentasjon.

— Dette er en stor dag, sier rektor på Høgskolen i Oslo og Akershus, Curt Rice.

Den sakkyndige komitéen som har vurdert hans søknad om å bli universitet har anbefalt nettopp dét, ifølge en pressemelding fra NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen).

— Kjempeviktig steg

— Dette er et kjempeviktig steg på veien videre - komitéen har sagt ja.

Dette er et kjempeviktig steg på veien videre - komitéen har sagt ja. Det kunne ha gått andre veien.

Curt Rice

Søknaden skal nå på bordet hos NOKUTs styre 12. desember, og deretter til behandling i departementet.

Rice forteller at saken skal på høgskolestyrets bord 15. desember, og han sikter på å sende søknaden videre til departementet 16. desember.

— Jeg håper og tror at vi får åpne det neste akademiske året 1. august som universitet, sier en opprømt HiOA-rektor.

— Hva føler du nå?

— Jeg føler takknemlighet for utrolig mange mennesker i NOKUT, komitéen, i søknadsskrivingsgruppen hos oss, og mange som har hatt denne visjonen i snart ett tiår. Vi har jobbet målrettet og strategisk for å oppnå noe stort, ikke bare for oss, men for hele sektoren - og jeg vil påstå samfunnet for øvrig.

Se også: Rapporten fra den sakkyndige komitéen

Rektor Svein Stølen ved storebror på Blindern, Universitetet i Oslo, forteller til Khrono at han tvitret gratulerer med en gang han så nyheten.

— Vi synes dette bare er hyggelig. De er nå i ferd med å lykkes med noe man har jobbet hardt med - det er bare positivt, sier Stølen.

Sørøst-Norge på vent

Universitetssøknaden til Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) er fortsatt under komitébehandling, ifølge den samme pressemeldingen, der det trekkes fram at arbeidet med søknaden til HSN tar lengre tid.

Den 3. november fikk HSN oversendt et arbeidsdokument fra den sakkyndige komiteen til gjennomlesning, heter det i pressemeldingen. I dokumentet reises det noen spørsmål rundt høgskolens flercampusorganisasjon, noe som fordrer at komiteen får ytterligere, og mer detaljert, dokumentasjon om HSNs organisasjonsmodell.

HSN tar sikte på å sende over sin tilbakemelding til NOKUT i starten av januar.

Innlandet på sikt

Jørgen Klein, prorektor ved Høgskolen i Innlandet, fortalte til Khrono i februar at Innlandet tar sikte på å levere sin søknad om å bli universitet innen utgangen av 2018, som ifølge inn.no fortsatt er planen.

Dette holder Innlandet innenfor en overgangsordning som tillater institusjonene å telle med doktorgradskandidater på eksterne programmer.

— Hvis HiOA og HSN blir godkjent er jeg relativt optimistisk på våre vegne. Vi har studert søknadene deres nøye og vi ser at vi ligger i det samme landskapet på veldig mange indikatorer. Vi ser også at vi på mange indikatorer ligger over institusjoner som allerede er akkreditert, sier Klein i en pressemelding.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS