Kunnskapsdepartementet og statsråd Isaksen sender snart ut de nye kriteriene for å bli universitet på høring. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Kunnskapsdepartementet og statsråd Isaksen sender snart ut de nye kriteriene for å bli universitet på høring. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

«Frys» forankret i statsråd

Fredag 30. oktober ble det fastslått i kongelig resolusjon at Kunnskapsdepartementet får delegert myndighet til å avslå søknader om å bli universitet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Khrono har tidligere skrevet om Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og høgskolene som fra nyttår skal bli Høgskolen Sørøst Norge, nemlig Høgskolen i Buskerud Vestfold (HBV) og Telemark (HiT), som håpet å få sine universitetssøknader vurdert etter gamle og ikke nye skjerpede forskrifter.

Les også:

Opprettholder frys

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har i intervju med Khrono poengtert at høgskolen ikke vil kunne bli behandlet etter gamle forskrifter for å bli universitet.

Jeg er positiv til at høyskoler kan bli universiteter eller vitenskapelig høyskoler når det er begrunnet i faglige ambisjoner og mål om høyere kvalitet.

Torbjørn Røe Isaksen

Les også: Fortsatt frys for å opprette nye universiteter

Fredag 30. oktober ble det formalisert i statsråd at Kunnskapsdepartementet får delegert myndighet til avslå søknader om skifte av status.

— Regjeringen vil fastsette nye kvalitetskriterier før vi behandler søknader fra høyskoler som ønsker å bli universitet eller vitenskapelig høyskole, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, i en pressemelding fra departementet.

Nye kriterier kommer

— Jeg er positiv til at høyskoler kan bli universiteter eller vitenskapelig høyskoler når det er begrunnet i faglige ambisjoner og mål om høyere kvalitet. Nå skal vi først fastsette nye kriterier før det blir aktuelt å behandle søknadene fra de aktuelle høyskolene, sier Røe Isaksen. 

Regjeringen mener at høyskolenes mulighet til å endre kategori bidrar til utvikling og fornyelse. Flere høyskoler peker også på at dette vil være et verktøy i arbeidet med kvalitet, for eksempel med å tiltrekke seg kompetanse og internasjonale forskningsmidler. 

— Vi vil om kort tid sende forslag til skjerpede krav på høring. Når de nye kriteriene er fastsatt, er målet å legge til rette for effektive og smidige søknadsprosesser, samtidig som faglige hensyn ivaretas, sier Røe Isaksen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS