Regjeringsforhandlingene startet 2. januar på Gran. Her fra første dagen med forhandlinger. Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix

Studentene må prioriteres i regjeringsforhandlingene

Studiestøtte. Gi oss de økonomiske rammene vi trenger for å skape et grønt, fritt og fremtidsrettet kunnskapssamfunn, skriver Amanda Rygg i Liberale studenter. Mandag skal den nye regjeringsplattformen presenteres.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I disse dager utformer Høyre, FrP, Venstre og KrF en ny regjeringserklæring. Altfor ofte settes studentene i andre rekke når det forhandles om retningsvalg i norsk politikk. Liberale Studenter når derfor ut til forhandlerne med et budskap om å ikke glemme norske studenter når de forhandler frem en ny regjeringsplattform.

Studentenes helse- og trivselsundersøkelse 2018 viser at hver fjerde student sliter med psykiske plager grunnet stress og høyt press. 28 prosent føler seg ofte eller svært ofte utenfor, isolert eller ensom. 22 prosent rapporterer at de har en svært sårbar økonomisk situasjon, som innebærer at de tidvis har vansker med å betale de løpende utgiftene i studentlivet.

Skal studentene leve opp til dagens forventninger, bør støtten økes til det nivået partiene allerede har programfestet.

Amanda Rygg

En sårbar økonomisk situasjon går ut over mer enn studentens helse. Den påvirker også studentenes evne til å fordype seg i studiet sitt og å fullføre på normert tid, blant annet fordi verdifull studietid brukes på deltidsjobb. Åtte av ti studenter ser seg nødt til å ta en deltidsjobb ved siden av studiene. Stramme økonomiske rammer gjør det mindre attraktivt for studenter i utsatte situasjoner, eksempelvis studenter med barn, å fullføre studiene sine. Bedre økonomiske rammer vil sikre at flere studenter kan bruke tiden på å studere, og dermed øke sjansen for å fullføre på normert tid.

Samtlige av partiene i regjeringsforhandlingene har i politiske utspill eller vedtak ønsket en studiestøtte knyttet opp mot grunnbeløpet i folketrygden. Venstre og KrF har begge mål om en studiestøtte på 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden, slik at studentene får en støtte det faktisk går ann å leve av. Basert på 2018-tall utgjør dette 143 700 kroner per år, ca. 30 000 mer enn i dag. Skal studentene leve opp til dagens forventninger, bør støtten økes til det nivået partiene allerede har programfestet.

Studentene skal være med på å skape de nye arbeidsplassene i landet, utforske de nye grønne løsningene og være en del av samfunnet som fostrer frem de neste generasjonene som skal forvalte velferdsstaten. Skal vi få til dette trenger vi handlingsrom. Handlingsrom til å utforske nye innovative ideér, handlingsrom til fordypning innen et fagfelt og handlingsrom til å kunne tilpasse oss et arbeidsmarked i stadig endring. Gi oss de økonomiske rammene vi trenger for å skape et grønt, fritt og fremtidsrettet kunnskapssamfunn!

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS