I stillingsutlysnignen påpekes det at rektorkandidaten både må ha lederkompetanse og høy vitenskapelig kompetanse på et av universitetets fagområder.

Rektorstilling på NMBU er nå lyst ut

Nå har Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) utlyst rektorstillingen sin. Aktuelle kandidater må ha «fortrinnsvis professorkompetanse».

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne høsten har det vært debatt rundt hvilke krav som skal stilles til den nye rektor på NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet).

Nå er utlysningen her.

Fortrinnsvis professorkompetanse

Debatten rundt rektorkandidatens kvalifikasjoner har blant annet dreid seg om det skal stilles krav om professorkompetanse eller ikke.

Til styremøtet 8. september forelå det et forslag til utlysningstekst der det hverken var krav til doktorgrad eller professorkompetanse for den nye rektoren.

...kan vise til omfattende og vellykket ledelse av kunnskaps-organisasjoner samt erfaring med endrings-ledelse.

Fra stillingsutlysningen for ny rektor på NMBU

Det har imidlertid i etterkant blitt oppklart at det var en feil at det ikke stod krav om doktorgrad i selve utlysningsteksten i sakspapirene.

Debatten har dreid seg om det skal stilles krav om professorkompetanse eller ei.

Professor og forskningsleder på Handelshøyskolen på NMBU, Arild Angelsen, reagerte på forslaget og begrunnelsen i sakspapirene, hvor det står «formuleringen kan gi et bredere tilfang av søkere enn et engere krav om professorkompetanse.»

— Det viktigste med en utlysning er jo at den stiller krav til søkerne, ikke at den nødvendigvis favner bredt, uttalte Angelsen til Khrono.

På styremøtet 20. oktober vedtok man i en presisering om at man ønsket «fortrinnsvis professorkompetanse» av en ny rektor på NMBU.

Styreleder Siri Hatlen uttalte til Khrono i forkant av oktobermøtet at det er viktig at rektor har erfaring fra undervisning, forskning og formidling på høyt nivå og at vedkommende har høy akademisk anseelse.

— Rektors vitenskapelige kompetanse kan defineres som kompetanse på førsteamanuensisnivå og/eller på professornivå. Det nye er altså en presisering av at «professorkompetanse er ønskelig», en sterkere formulering enn sist, sa hun til Khrono.

Stiller krav til ledelse og fagkunnskaper

I stillingsutlysningen kommer det frem at rektorkandidaten må ha både erfaring innen ledelse, og ha høy vitenskapelig kompetanse.

Ordlyden i stillingsutlysningen er som følger:

«Vi søker en rektor som:

  • kan vise til omfattende og vellykket ledelse av kunnskapsorganisasjoner samt erfaring med endringsledelse
  • har formell kompetanse for tilsetting i vitenskapelig stilling (doktorgrad) ved universitet og høgskole, fortrinnsvis innen et av universitetets fagområder, og som har bred erfaring fra undervisning, forskning og formidling
  • kan skape tillit og nettverk ved egen institusjon, nasjonalt og internasjonalt, og som er en synlig og dyktig kommunikator i media, på samfunnsarenaen, overfor myndigheter og andre beslutningstakere samt universitetets medarbeidere og studenter
  • har en lederstil preget av samarbeid og dialog, er resultatorientert og har beslutningsstyrke og prioriteringsevne
  • har betydelig organisasjonsforståelse og innsikt i samspillet mellom universitet og samfunnet omkring, erfaring med gode endrings- og medbestemmelsesprosesser og evne til å utvikle administrative tjenester som støtter kjernevirksomheten»

Søknadsfrist på stillingsutlysningen er 15. januar.

Se også: Se stillingsutlysningen her

Les også: Utvider prosessen mot ny rektor på NMBU

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS