Misforstå meg rett, jeg mener ikke at vi ikke skal snakke om bompenger i det hele tatt, eller at mennesker som føler bompengene tære på en allerede begrenset økonomi ikke har en rett til å uttale seg, skriver William Høie. Foto: Johannes Kiese

Ikke glem studentenes psykiske helse dette valget

Psykisk helse. Studentene har aldri trengt et sterkere fellesskap som stiller opp for dem så mye som nå, skriver Arbeiderpartiets studentlag.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For de som har fulgt med på medias dekning av valget kan det virke som kommune- og fylkestingsvalget kun handler om bompenger, bompenger, og bompenger. I bråket av en regjeringskrise vi aldri skulle hatt, en mediedekning som skulle tilsi bompenger handler om liv eller død, og et ensrettet fokus som får alt annet til å virke inkonsekvent, er det lett å glemme hva kommunen kan ha å si for folks liv.

Som studenttillitsvalgt er det med et hjertesukk jeg har fulgt disse bompengedebattene.

William Høie

Som studenttillitsvalgt er det med et hjertesukk jeg har fulgt disse debattene.

I følge SHoT-undersøkelsen (studentenes helse og trivselsundersøkelse) som kom 2018 er 1 av 3 studenter ensomme og mellom 1/4 og 1/3 av studentene sliter med alvorlige psykiske helseplager. Blant studentene har 1 av 4 skadet seg selv med vilje og seriøst vurdert å ta sitt eget liv. 4 prosent oppgir at de faktisk har prøvd å ta sitt eget liv! Disse tallene har blitt høyere og høyere hver gang SHoT har kommet ut i 2010, 2014, og 2018. Hvis ikke noe blir gjort kan jeg ikke føle annet enn ren frykt for hva utviklingen kommer til å være frem mot neste gang.

Derfor var det en glede å lese Haugesunds avis den 26. august, hvor 21.-kandidat fra Haugesund Arbeiderparti, Morten Nordvik Hovland, skrev om deres satsing på studentenes psykiske helse i Haugesund. I Haugesund har politikerne gått i tett dialog med studentsamskipnaden. De har snakket om mulighetene for å innføre et tilflyttingsstipend for studenter som flytter til byen, slik at de kan ha råd til å komme seg ut av hybelen og ta opp kampen mot ensomheten, samtidig som det kan redusere angst rundt økonomisk situasjonen. Haugesund Arbeiderparti har også prioritert å bedre studentenes helsetilbud i kommunebudsjettet.

Misforstå meg rett, jeg mener ikke at vi ikke skal snakke om bompenger i det hele tatt, eller at mennesker som føler bompengene tære på en allerede begrenset økonomi ikke har en rett til å uttale seg. Arbeiderpartiet vil alltid være der for de menneskene i samfunnet som sliter med å få endene til å møtes. Det jeg synes er synd er at ett år etter at denne utgaven av SHoT-undersøkelsen kom ut, med resultater som ikke kan tolkes på noen annen måte enn en SOS for studentene, er det nesten null debatt eller fokus på deres problemet i denne valgkampen.

Derfor er det en sann glede å lese om Haugesund Aps satsing, at Oslo Ap har programfestet en styrkning av det psykiske helsetilbudet i bydelen, at Bergen Ap vil gjøre helsestasjon for ungdom også tilgjengelig for studentene, og at Ap nasjonalt legger inn 30 millioner ekstra til studentenes psykiske helse i sitt alternative statsbudsjett.

Så når du skal stemme vær så snill og tenk på studentene. Studentene har aldri trengt et sterkere fellesskap som stiller opp for dem så mye som nå.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS