Universitetet i Oslo

Avtroppende dekan skal bli senterleder

Dekan ved Universitetet i Oslo, Morten Dæhlen, skal lede et nytt forskningssenter.

Morten Dæhlen går av som dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet etter åtte år. Han er mest stolt av innsatsen som har blitt lagt ned for å revidere alle studieprogrammene.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter åtte år går Morten Dæhlen av som dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (MN) ved Universitetet i Oslo (UiO). 1. januar overtar Solveig Kristensen stafettpinnen.

Med det avsluttes 16 år som valgt leder ved UiO for Dæhlen, men det markerer ikke slutten på hans tid som leder. Fra nyttår skal han lede et nytt forskningssenter ved samme fakultet som han nå er dekan for. Senteret har fått navnet d'Science - senter for data- og beregningsvitenskap.

— Det har vært en veldig fin tid, og det er litt vemodig å slutte. Samtidig tror jeg at det er bra for meg og bra for fakultetet. Alt har sin tid, og jeg har vært så heldig å ha fått en ny oppgave som er både viktig og morsom, sier Dæhlen.

— Aldri blitt gjort før

Det nye senteret har som formål å samle forskningsmiljøer for data science og beregningsvitenskap på tvers av fagområder og institutter. Dæhlen forklarer at det fremdeles er en del arbeid som gjenstår før det er helt spikret hva senteret skal være.

— Det er ikke gjort på noen dager, og det er en relativt omfattende jobb som venter på meg 1. januar. Men senteret er et initiativ fra fagmiljøene, som ulike komiteer har jobbet med de siste tre-fire årene. Først og fremst skal det drives forskning innen «data science» og beregningsvitenskap, som maskinlæring, kunstig intelligens og representasjon av kunnskap, sier Dæhlen.

Han beskriver senteret som en svær satsing, som aldri har blitt gjort før.

— Senteret er nytt og omfattende i den forstand at det omfatter mange forskningsgrupper. Totalt er det omtrent 40 på tvers av Universitetet i Oslo. Noe sånt har aldri blitt gjort før. Det gjør det interessant å lede.

Revolusjon innen utdanning

Etter åtte år som dekan har Dæhlen gått inn i sin siste måned som øverste leder ved MN-fakultetet. Han trekker fram særlig én ting han er stolt av etter to perioder som dekan.

— Hvis jeg skal trekke fram én ting er det arbeidet vi har gjort innen utdanning. Vi har reviderte alle studieprogrammene og store deler av undervisningen, samt det arbeidet som ble gjort da store deler av undervisningen ble digitalisert da pandemien slo inn over oss. Så jeg vil trekke fram den lille revolusjonen vi har gjort innen utdanning, sier Dæhlen.

Før nyheten om den nye jobben som senterleder, har Dæhlens navn blitt nevnt som en mulig kandidat i et rektorteam som kan utfordre sittende rektor Svein Stølen.

Vurderte du å stille i rektorvalget som en del av et rektorteam, eller var det aldri aktuelt?

— Det jeg kan si om det er at nå har jeg bestemt meg for hva jeg skal gjøre i årene som kommer, sier Dæhlen.

En overgang

Selv om han gleder seg til å ta fatt på nye arbeidsoppgaver som senterleder, vil det også være en overgang for Dæhlen.

— Det vil nok være litt rart i starten. Rart på den måten at jeg vil gå fra å lede 2000 ansatte til å bygge opp et nytt senter. Jeg vil for eksempel ikke sitte i rektors ledergrupper lenger. Den typen endringer vil komme, men det er jeg veldig forberedt på, sier Dæhlen.

Powered by Labrador CMS