Viktigst av alt: 2019 må bli året hvor vi begynner å leve som vi snakker, ønsker rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo, Jørn Mortensen. Foto: Pixabay

UH-toppene hilser det nye året: «2019 må bli året hvor vi begynner å leve som vi snakker»

Godt nytt år. Her har du nyttårsønskene fra 21 av toppene i kunnskapssektoren. De handler om bærekraft, men også om samhold, fred, kritisk tenkende studenter og akademisk raushet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert med flere ønsker).

Tradisjonen tro har Khrono invitert sentrale topper i kunnkapsnorge til å dele sine nyttårsønsker med avisens leser. Og max lengede er en twittermelding. 21 av dem har tatt utfordringen i år.

Gunnar Bovim, NTNU: Kjære 2019; Jeg håper vi lærer deg å kjenne som det året vi virkelig forsto hvordan vi skal endre oss for å overlate barna våre en bærekraftig verden. Og gjorde det. #kunnskapforenbedreverden

Vidar Haanes, MF: Mitt ønske for 2019 er at vi i den stadige konkurransen om å bli størst og flinkest, ikke mister av syne gleden i samarbeidet og styrken i samholdet.

Ikke mist av syne gleden i samarbeidet og styrken i samholdet.

Vidar Haanes

Anne Husebekk, UiT Norges arktiske universitet: Verden er full av muligheter og utfordringer; klimaendringene er den mest alvorlige utfordringen. Alle må bidra for å møte FNs klimamål og universitetene har et spesielt ansvar gjennom utdanning av unge mennesker, og forskningsprosjekter som kan bidra til å forhindre ytterligere temperaturøkning, kartlegge virkninger og gjøre oss i stand til å leve med de endringene som vil komme på land og i havet. Vi har ingen tid å miste. Godt nytt år!

Kathrine Skretting, Høgskolen i Innlandet: HINNs universitetssøknad er nettopp sendt. Jeg krysser fingrene for at den går igjennom, slik at vi får anledning til å realisere det nyskapende, involverende og sannhetssøkende universitetet vi går for, i tett samarbeid med regionens arbeids- og samfunnsliv.

Kjære 2019; Jeg håper vi lærer deg å kjenne som det året vi virkelig forsto hvordan vi skal endre oss for å overlate barna våre en bærekraftig verden. Og gjorde det.

Gunnar Bovim

Johann Roppen, Høgskulen i Volda: Fred på jord er vel litt mykje å håpe på, men det er godt 2018 snart blir - i fjor. I 2019 skal vi bygge #verdas-beste-mediehus, lukkast med regionale samarbeid og utforske framtidsferdigheiter i spenningsfeltet mellom kultur og kreativitet, kommunikasjon og kunnskap.

Svein Stølen, Universitetet i Oslo: Jeg ønsker at verden i 2019 leverer langt bedre på bærekraftsmål 10: mindre ulikhet. For UiO er dette målet en inspirasjon i vårt arbeid regionalt, nasjonalt og ikke minst globalt. En kultur som utvikler samfunnsbevisste, kunnskapsrike og kritisk tenkende studenter er vårt viktigste bidrag.

Øystein Thøgersen, NHH: Nyttårsønsket for 2019 må bli at vår forskning og utdanning i enda større grad vil gi bidrag til solid innsikt i vår tids største samfunnsutfordringer. Det dreier seg om teknologiske gjennombrudd med tilhørende muligheter og utfordringer, klima og ressursknapphet, samt polarisering og ulikhet.

Berit Rokne, Høgskulen på Vestlandet: Mitt ønske er at flere unge velger å bli lærere i grunnskolen. Som lærer bygger du grunnmuren til all videre utdanning. Gode lærere kan få barn og unge engasjert i å arbeide for et bærekraftig velferdssamfunn. HVL satser stort på å utdanne framtidens lærere.

Fred på jord er vel litt mykje å håpe på, men det er godt 2018 snart blir - i fjor.

Johann Roppen

Jørn Mortensen, Kunsthøgskolen i Oslo: Vi må tåle uenighet og diversitet. Vi må vise akademisk raushet. Vi skal fortsette å belyse og avdekke maktstrukturer. Men viktigst av alt: 2019 må bli året hvor vi begynner å leve som vi snakker. Vi kan ikke bare vente på at kunnskap og ny teknologi skal løse morgendagens utfordringer. Klimakrisen er her og nå og vi vet så mye om hva som skal gjøres at det bare er å sette i gang med jobben. Vi må redusere forbruk og velge bærekraftig både på det personlige og på det institusjonelle plan. Dette vil vi bli målt på av generasjonene som kommer etter oss.

Mari Sundli Tveit, NMBU: Jeg ser frem til felles innsats for en bærekraftig fremtid, og håper 2019 skal bli studentenes år. Året da vi virkelig setter kreftene inn på utdanning for fremtiden, pedagogisk utvikling, livslang læring, studiekvalitet og studentliv, med alt det innebærer. Godt nyttår!

Frank Reichert, Universitetet i Agder: I hope that all students have inspiring and successful studies and that they will get the jobs they dream about.I want to thank Norwegian politics that allows us to cooperate with our colleagues on education and research in less privileged countries. I’m grateful that all higher education institutions actively pursue inclusion and diversity and that we continue to jointly fight harassment and bullying in 2019.

Dag Rune Olsen, Universitetet i Bergen: I 2019 kan vi få en ny regjering ledet av statsminister Solberg. Min forventning til regjeringen og ny regjeringsplattform er en tydelig satsning på, og prioritering av, kunnskap og kompetanse for et bærekraftig, inkluderende og demokratisk samfunn, nasjonalt og internasjonalt

Ingunn Moser, VID faglige høgskole: VIDs motto er å være engasjert for mennesket - lokalt og globalt. Mitt ønske for 2019 er bærekraftige samfunn, økologisk, sosialt og politisk. Vi skal engasjere oss for akademiske og demokratiske verdier, inkludering og medborgerskap, og samhørighet i en globalisert verden.

Vi må tåle uenighet og diversitet. Vi må vise akademisk raushet.

Jørn Mortensen

Curt Rice, OsloMet: Let 2019 move us towards a radical reconceptualization of higher ed and its role in our region and in the world — confident that the innovative power forced by uncertainty will free us from the comforts of the past. Whatever you may hope for, here’s wishing you a Happy New Year!

Arne Krumsvik, Høyskolen Kristiania: I år fikk vi ny Lov om høyere yrkesfaglig utdanning. Den åpner en ny vei fra fagskole og hele veien til PhD. I 2019 skal Høyskolen Kristiania utvikle slike utdanningsløp. På den måten fortsetter vi arbeidet med å gi flest mulig anledning til utdanning og personlig utvikling, et oppdrag vår grunnlegger Ernst G. Mortensen startet ved å etablere Norsk Korrespondanseskole 105 år tidligere.

Terje Mørland, Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen - Nokut: Takk til alle som bidrar til å gi norske studenter utdanning med god kvalitet. Dere gjør en uvurderlig jobb for Norges framtid. Fortsett å gjøre utdanningene enda bedre i 2019! Vi i Nokut heier på dere.

Deilig er jorden, synger vi i julen, og i siste vers, fred over jorden. Som universitet har vi et ansvar for å gi disse ordene mening.

Marit Boyesen

Iselin Nybø, forsknings- og utdanningsminister: Jeg håper flere vil snakke opp betydningen av forskning og forskningsresultater i 2019. Vi har en stor jobb foran oss i omstillingen av landet. Universitets- og høyskolesektorens viktigste bidrag blir å følge opp Langtidsplanen og prioriteringene der. Lykke til og godt nytt år!

John-Arne Røttingen, Norges forskningsråd: Forskning og innovasjon former framtida. Måtte 2019 gi økt tempo for grønn omstilling – i Norge og for verden. Forskningsrådet vil gjøre vårt for at næringslivet og det offentlige sammen investerer i å skape bærekraftige løsninger.

Marit Boyesen, Universitetet i Stavanger: Deilig er jorden, synger vi julen, og i siste vers, fred over jorden. Som universitet har vi et ansvar for å gi disse ordene mening, ikke bare i våre nære omgivelser, men også i arbeidet globalt med å minke forskjellene mellom fattig og rik, ta klimatrusselen på alvor, og bidra til et tryggere og mer bærekraftig samfunn. Dette må være det viktigste vi kan ta med oss i nyttårsønsket for 2019.

Enda mer kunnskap for et trygt samfunn.

Nina Skarpenes

Nina Skarpenes, Politihøgskolen: I 2019 skal Politihøgskolen bidra med enda mer kunnskap for et trygt samfunn, både i det fysiske og i det digitale rom. Ønsker alle - studenter og kolleger - et trygt nytt år med mange gleder.

Bjørn Olsen, Nord universitet: For 2019 ønsker jeg meg et enda sterkere fokus på kunnskapsbaserte løsninger på globale utfordringer. Viktige ledestjerner er bærekraft, inkludering og åpenhet. Godt nytt år.

  • Les også hva UH-toppene ønsket seg for:

2016: Godt år for flyktninger, fred og fusjoner

2017: Trassig tror vi på det gode

2018: Bærekraft og mer god uenighet

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS