NTNU

Bekrefter at de vil søke jobben som NTNU-rektor

Begge søkte rektorjobben for fire år siden, og begge bekrefter at de vil søke på nytt nå. 

Montasje av Monica Rolfsen og Tor Grande
Monica Rolfsen, dekan ved NTNUs økonomifakultet, og Tor Grande, konstituert NTNU-rektor, bekrefter begge at de vil søke stillingen som NTNU-rektor.
Publisert Oppdatert

Konstituert rektor Tor Grande kommer til å søke stillingen som rektor ved NTNU dersom denne lyses ut. Det bekrefter han overfor Khrono.

— Det diskuteres også om man bør gå over til valgt rektor ved NTNU. Vil du eventuelt stille til valg også?

— Så langt er det ansettelse som er aktuelt og det er det jeg forholder meg til, sier Grande. Han kommenterer ikke om han helst vil være valgt eller ansatt rektor.

Og i kampen om stillingen vil han, ifølge Universitetsavisa, få konkurranse av Monica Rolfsen, nåværende dekan ved Fakultet for økonomi.

Mer Bovim enn Borg

Begge de to søkte også stillingen i 2019 da Anne Borg fikk jobben.

— Det har jo gått noen år, så jeg tenker det bare er å prøve igjen, sier Rolfsen til Khrono.

Hun peker på at hun nå har ti år med ledererfaring fra nivåene under rektor, først som instituttleder, så som dekan, samt at hun har vært med på å utvikle et nytt fakultet.

— Jeg vil være en tydelig og klar stemme nasjonalt, og støtte opp om den frie forskningen og akademisk ytringsfrihet, sier hun.

— Tydelig og klar stemme nasjonalt høres mer ut som Bovim enn Borg i lederstil?

— Ja, sånn kan du også si det. NTNU er Norges største universitet, og jeg mener vi med fordel kan være mye tydeligere i de store spørsmålene. Vi har i alle år stått i fronten for den næringsrettede forskningen. Nå må vi også stå i front i arbeidet med omstilling og utvikle et fornybart Norge.

— I tillegg mener jeg det er en fordel at jeg i dag leder et fakultet som har virksomhet både i Gjøvik, Ålesund og Trondheim. Det er viktig å utvikle alle de tre byene, sier hun og legger til at hun også stiller til valg dersom styret går for valgt rektor.

Ønsker ny debatt om valgt eller ansatt

Så gjenstår det å se om de to kandidatene ender med å søke en stilling eller måtte gå til valg. Tirsdag varslet nemlig styremedlem Aksel Tjora at han nå ber NTNU om å forberede en sak om hvorvidt universitets rektor skal være valgt eller ansatt.

Bakgrunnen for NTNUs rektorjakt er at Anne Borg før jul gikk av som rektor etter å ha irettesatt egne forskere offentlig.

I en artikkel om kjernekraft i Dagens Næringsliv omtalte to NTNU-forskere en rapport bestilt av NHO som et bestillingsverk, samtidig som at de viste til at deres egen rapport kom til motsatt konklusjon.

I et leserinnlegg i samme avis gikk Borg ut mot de to forskerne, og skrev at forskernes utsagn ikke var noe universitetet sto for. 

I ukene som fulgte stormet det rundt Borg, og det ble stadig verre etter hvert som flere aviser kunne fortelle stadig mer om hvordan kommunikasjonen mellom NHO og NTNU-rektoren hadde vært i perioden mellom den første artikkelen og leserinnlegget.

Powered by Labrador CMS