Mats Johansen Beldo fra UiT Norges arktiske universitet er nyvalgt leder av Norsk studentorganisasjon. Foto: Ketil Blom

Beldo blir ny leder i NSO

Landsmøtet trosset valgkomiteenes innstilling og valgte Mats Johanson Beldo fra UiT Norges arktiske universitet, til ny leder av Norsk studentorganisasjon og øverste tillitsvalgt for landets 230.000 studenter.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Saken er oppdatert med kommentarer fra de to andre lederkandidatene)

Tønsberg (Khrono): Mats Johansen Beldo (23) er nyvalgt leder for Norsk studentorganisasjon (NSO).

Landsmøtet trosset dermed valgkomiteens innstilling, som hadde anbefalt Hans Christian Paulsen fra Universitetet i Oslo. Valgkomiteen har tidligere denne uken fått kritikk for å innstille på et Østlands-tungt arbeidsutvalg.

Rørt Beldo

Det var en tydelig rørt nordlending som talte og takket landsmøtet i Tønsberg lørdag.

Jeg er nå veldig spent på resten av arbeidsutvalget. Det er valgår og vi må starte arbeidet med en gang, vi kan ikke vente til 1. juli. Studentene skal frem, og bli hørt.

Mats Johansen Beldo

— Har det vært hardt?

— Det har vært et eventyr fra start til slutt. Da jeg annonserte kandidaturet mitt 11. januar føltes landsmøtet som en evighet unna, sier Beldo til Khrono.

Det var også en kampklar Mats Beldo som snakket med Khrono etter at valgkomiteen kom med sin innstilling mandag denne uka og han ikke var komiteens favoritt.

— Jeg er skuffet, men motivert. Veldig motivert, og gir meg ikke uten kamp, sa han da.

Les også: Valgkomiteens vrakede gir seg ikke uten kamp

Og lørdag fikk han altså landsmøtets tillit og vant kampen mot de to andre lederkandidatene, Hans Christian Paulsen (UiO) og Pål Adrian Ryen (NMBU).

Store sko å fylle

Beldo er styremedlem ved UiT Norges arktiske universitet og sentralstyremedlem i NSO, begge deler på andreåret. Han er i tillegg tidligere nestleder for Studentparlamentet ved UiT, har bachelor i statsvitenskap og skriver nå master i organisasjon og ledelse.

Beldo viser til at han i sin valgtale snakket om å være ydmyk overfor dem som har vært før ham.

— Jeg har nå store sko å fylle, sier han og fortsetter:

— Jeg er nå veldig spent på resten av arbeidsutvalget. Det er valgår og vi må starte arbeidet med en gang, vi kan ikke vente til 1. juli. Studentene skal frem, og bli hørt.

Han forteller om den lange veien fra han ble spurt av en tilfeldig jente på campus for mange år siden, «Har du stemt?».

— Stemt på hva, spurte jeg tilbake. «I valget til Studentparlamentet», ble jeg fortalt. Og nei, det hadde jeg ikke - og nå står jeg her, sier Mats Johansen Beldo.

«Var fryktelig jevnt»

Hans Christian Paulsen var innstilt til lederposisjonen, men ble ikke valgt.

— Jeg sa da jeg stilte at jeg ville kjøre min linje, briste eller bære. Men så bristet det til slutt.

— Hva gikk galt?

— Det var fryktelig jevnt, konstaterer han, og fortsetter:

— Men det er ingenting jeg ville gjort annerledes, og det gir meg en ro som er god å ha.

Landsmøtet fikset en bredere geografisk fordeling enn den valgkomiteen hadde innstilt på, når de stemte inn folk fra Vestlandet og NTNU heller enn representanter fra studiesteder i Oslo.

— Hva synes du om det?

— Det er et aktivt valg fra landsmøtet. Man har jo da prioritert i den retningen og det sier mye om hvor konfliktlinjene i organisasjonen ligger, sier Paulsen.

Han roser imidlertid Beldo:

— Han er veldig dyktig, tydelig og en god formidler som vil bli viktig for NSO i året vi går inn i, avslutter han.

Ryen takker for muligheten

— Jeg er åpenbart skuffet, starter Pål Adrian Ryen, og fortsetter:

— Det er kjedelig å tape. Jeg hadde mine mål og ambisjoner som har blitt tatt godt i mot. Men landsmøtet valgte den de mente var best, som er en godt kvalifisert kandidat.

Ryen vil takke for muligheten han har fått, og mener han har vokst mye på erfaringen fra valgprosessen, debattene og spørsmål som har blitt stilt underveis.

— Inspirasjonen min for å stille til valg oppstår i å se det brennende engasjementet for det man tror på. Jeg ser NSO som en organisasjon som ser fremover, som gleder seg til det neste politiske prosjektet, og jeg er sikker på at NSO står samlet og sterk, sier han.

Snakket om samarbeid mellom lokalt og nasjonalt

I sin tale før valget snakket Beldo om studentkampen:

— Vår kamp har studentbevegelsen altfor lenge kjempet alene. Kampen er ikke en sprint, men et marathon, og vi tar stafettpinnen videre.

— Jeg står her med en ydmykhet for dem som har kjempet før meg, og som skal kjempe senere. Er det noe vi vet så er det at ingen utdanning eller rettighet kommer av seg selv. Men man kan ikke snakke om høyere utdanning i Norge uten å snakke om og med NSO. Vi går en spennende høst i møte, og studentenes stemme skal ikke bare høres i debatten, men sees i den nye regjeringserklæringen.

— Vi vet at det er langt fra ord til handling. Kampen om studentkravet er hard, men uten kamp ingen seier. Jeg vil kjempe for dere, og jeg vil kjempe med dere. Dersom dere vi ha en leder som vil sørge for godt samarbeid mellom nasjonale og lokale tillitsvalgte, så stem på meg. Godt valg.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS