Hedda Eia Vestad, leder for Pedagogstudentene sier nei til nasjonal deleksamen i matematikk for lærerstudenter. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Studentstøtte til NOKUT i saken om deleksamen

Leder Mats Beldo i NSO og Pedagogstudentenes Hedda Eia Vestad, protesterer mot departementets pålegg om nasjonal deleksamen i matte for lærerstudenter denne høsten.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et brev datert 15. september 2017 forteller Kunnskapsdepartementet NOKUT at de vil gjøre ordningen med nasjonale deleksamener permanent.

Så langt har det vært avviklet slike eksamener i matematikk i grunnskolelærerutdanningene, anatomi, fysiologi og biokjemi i sykepleierutdanningen og årsregnskap i bachelorutdanningen i revisjon og regnskap.

Når det gjelder nasjonal deleksamen for sykepleierestudenter og revisorstudenter skriver NOKUT i sitt svarbrev at de ikke har noen  innvendinger til at ordningen gjøres permanent, og de ønsker velkommen at prosjektet blir fast.

Ulik matematikkundervisning

Men når det kommer til nasjonal deleksamen i matematikk for lærerstudenter mener NOKUT det departementet ber om er ikke er mulig å gjennomføre.

Departementet opptrer her som en magiker som trekker en kanin ut av hatten. Bare at det er veldig dårlig
underholdning.

Mats J. Beldo

Departementet pålegger NOKUT å finne en dato for en slik eksamen denne høsten, og skriver: «Departementet forutsetter at det gjennomføres nasjonal deleksamen i matematikk i grunnskolelærerutdanningene også høsten 2017.»

NOKUT begrunner situasjonen rundt matematikk og lærerstudenter med at studentene blir undervist i matematikk på svært ulike tidspunkt i sin utdanning, og at de også faglig lærer ulike ting på ulike tidspunkter.

Les også: Ber om hastemøte om nasjonal matteeksamen

Studentene reagerer

Leder i Norsk studentorganisasjon, Mats J. Beldo sier at NSO oppfatter NOKUTs innvendinger som svært fornuftige.

— Vi er enige med NOKUT på det de sier, blant annet der hvor NOKUT viser en mer gjennomtenkt og langsiktig tilnærming, sier Beldo og trekker fram avsnittet der NOKUT ber om de kan få ansvaret for:

«å utvikle en permanent ordning for nasjonal deleksamen som sørger for at alle studenter (nåværende og fremtidige kull) som har matematikk i grunnskolelærerutdanningen, får gjennomført en nasjonal deleksamen i løpet av utdanningen».

— Uansvarlig av departementet

Beldo understreker også at han synes det er problematisk at gjennomføring ikke varsles før nå, da verken studentene dette vil ramme, eller institusjonene har vært varslet om dette tidligere.

— Det er uansvarlig av Kunnskapsdepartementet å kreve at det skal gjennomføres en «overraskelseseksamen» blant førsteårsstudentene på nylig innført femårig masterutdanning, uten at dette har ligget inne i semesterplanene i god tid i forveien, sier Beldo, og han avslutter:

— Departementet opptrer her som en magiker som trekker en kanin ut av hatten. Bare at det er veldig dårlig underholdning.

Er i mot nasjonal deleksamen

Hedda Eia Vestad er leder for Pedagogstudentene. Hun starter med å slå fast at det absolutt ikke må avholdes nasjonale deleksamener!

— Disse prøvene har ikke gitt oss noe nyttig informasjon, så dette er dårlig pengebruk. Man får bedre kvalitetssikring gjennom ekstern sensur, sier Vestad og fortsetter:

— Regjeringen bør heller bruke pengene på å sikre et større omfang av ekstern sensur.

Vestad legger vekt på at Pedagogstudentene har vært negative til nasjonale deleksamener hele veien, da de mener dette ikke er med på å gjøre lærerutdanningene bedre, men heller svekker institusjonenes autonomi til å lage gode utdanninger.

— Vi reagerer på at regjeringen og Kunnskapsdepartementet ikke lytter på faglige anbefalinger fra NOKUT, og vi forventer at det blir satt en stopper for nasjonale deleksamener, sier Vestad.

«Kjente utfordringer»

Ekspedisjonssjef Toril Johansson i Kunnskapsdepartementet holder fast ved at nasjonal deleksamen skal holdes i høst.

— NOKUT har gjennomført nasjonale deleksamen i matematikk fire ganger tidligere og departementet legger til grunn at de nyttiggjør denne erfaringen når ny nasjonal deleksamen holdes nå i høst. Departementet er kjent med de utfordringer NOKUT peker på, og vil diskutere disse videre med NOKUT, sier hun i en kommentar til Khrono.

Enig med NOKUT

Elaine Munthe er leder av nasjonalt råd for lærerutdanningen (NRLU). Hun er enig med NOKUT i at eksamen i høst er umulig.

— NRLU er enig i NOKUTs vurderinger om nasjonal eksamen og er i tillegg opptatt av studentenes rett til forutsigbarhet og god informasjon om eksamen. Det er ikke mulig å ivareta dersom det er krav om gjennomføring i høst, sier hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS