norce

Ber om at UiB gir tydelig beskjed til Norce

Den avtroppende Norce-direktørens sluttpakke tar seg overhodet ikke bra ut, sier styremedlem ved Universitetet i Bergen, og ber majoritetseier UiB om å gi tydelig beskjed.

Både Jørgen Melve (til høyre) og Bjørn K. Haugland mener UiB må være tydelige når de skal møte Norce. For ordens skyld: Bildet er tatt før pandemien, i tiden man hadde fysiske styremøter.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag er det eiermøte i forskningsinstituttet Norce. Universitetsdirektør Robert Rastad sa til universitetsstyret ved Universitetet i Bergen torsdag ettermiddag at han da regner med å bli orientert om både Elisabeth Maråk Støles avgang og om arbeidsmiljøundersøkelsen som skal være en av årsakene til at Støle går av allerede 15.februar.

Khrono har tidligere skrevet om Støles sluttpakke: Hun skal, etter diskusjon i Norces styre fått en avtale som tilsvarer mer enn 12 måneders lønn når man regner sammen oppsigelsestid og etterlønn. Avtalen som stod i årsberetningen er seks måneders oppsigelse og avtale om tre måneder etterlønn.

— Jeg har tidligere ment at direktøren i Norce tjener for mye. At vedkommende nå får en sluttpakke utenfor det som er avtalen tar seg overhodet ikke godt ut.

Det sa Jørgen Melve i styremøtet.

Høflig versjon?

UiB er største eier i Norce, med 51,9 prosent. Melve sa i styremøtet at han håper Rastads redegjørelse, der han tok opp både uro og økonomi, men samtidig sa at ambisjonen er å få selskapet inn i rett spor i 2021, var den høflige versjonen.

— Norce har blitt et selskap mange ønsker å komme seg bort fra, sa Melve, og viste til arbeidsmiljøundersøkelsen. Han la vekt på at UiB forvalter eierskapet på vegne av staten.

— Man utvider ikke avtalen om hva man får dersom man går, sa han.

Bjørn K. Haugland støttet Melve.

— Jeg er helt enig i det som er sagt. Det er viktig at UiB er tydelig inn i eiermøtet.

Det har vært uro i Norce 2020, blant annet har ansatte blitt sagt opp. Noen av dem går til sak mot tidligere arbeidsgiver. Også direktører i Norce har reagert, etter planer om omorgansering.

Maråk Støle hadde ved utgangen av 2019 2.258.000 kroner i årslønn. Hun skal ha fått et normalt lønnstillegg i 2020, det betyr at Norce-sjefen har en lønn på rundt 2,3 millioner når hun går av.

Gransking i gang

UiB-styret ble også orientert om den såkalte arbeidslivsportalsaken. Der har det vært oppstartsmøte med PwC, som er selskapet som skal gjennomføre den eksterne granskingen. Når rapporten er klar, vil den bli presentert i et åpent universitetsstyremøte. Deretter vil det bli et ekstraordinært møte for å behandle eventuelle oppfølgingspunkt.

— Jeg formidlet at vi må ha en strengt faktabasert rapport, som forteller hva som har foregått.

Det sa Kjersti Fløttum, som representerte styret i oppstartsmøtet.

Powered by Labrador CMS