Justerte koronatiltak
Ber universiteter og høgskoler forsøke få til fysisk undervisning
Det er beskjeden fra statsminister Erna Solberg.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I all hovedsak viderefører regjeringen tiltakene som ble innført fra den 4. januar.
Likevel presenterte statsminister Erna Solberg noen justeringer under dagens orientering for Stortinget. Blant annet for landets høgskoler og universiteter.
— Vi anbefaler digital undervisning der det er mulig, sa Erna Solberg under sin orientering til Stortinget.
Men det kom en viktig justering til.
— Alle studenter i områder uten høy smitte bør sikres fysisk undervisning minst én gang i uken der det er mulig å gjennomføre i mindre grupper og i tråd med smittevernsveilederne, sa Solberg.
Planlagte arrangementer bør være digitale og større forelesninger og sammenkomster bør unngås, opplyste Solberg.
Digital undervisning der det er mulig
Forskning- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) forklarer den nye anbefalingen slik:
— Det ble en krevende start på et nytt semester for studenter og ansatte. Over jul var smitten så bekymringsfull at det krevde raske tiltak, nå tyder tallene på at smitten flater ut og da prioriterer vi å åpne litt opp for fysisk undervisning for studentene. Forutsetningen for anbefalingen er at det skjer i mindre grupper og at smittevernreglene følges, sier Asheim (H) i en pressemelding.
Selv om anbefalingen om digital undervisning videreføres, så er anbefalingen endret til digital undervisning der det er mulig.
Dette fordi flere studier er mer avhengige av fysisk undervisning eller tilgang til utstyr og fordi det er grenser for hvor lenge denne typen undervisning kan utsettes.
Dermed får flere studenter nå muligheten til å starte opp undervisningsaktivitet som så langt kanskje har vært satt på vent.
Studiestedene vurderer hvem og hvilke
Det er hvert enkelt studiested, i samarbeid med lokale helsemyndigheter, som nå får ansvaret for å vurdere hvilke og hvor mange studenter som skal få fysisk undervisning.
— Jeg vet at mange gleder seg til å ta tilbake forelesningssalene og det sosiale studielivet. Vi må nok holde ut litt til før det blir helt som normalt, men nå kan i hvert fall enda litt flere vende tilbake til campus. Fremover må studentene følge med på den informasjonen som kommer fra utdanningsstedet sitt for å få vite om, og eventuelt når, de får mulighet til å møte på fysiske forelesninger, sier Asheim i pressemeldingen.
Statsråden opplyser at nye innstramminger kan bli nødvendig dersom smittetallene skulle gå i negativ retning.
— Det betyr at fagskolene, høyskolene og universitetene må fortsette å ha oppdaterte beredskapsplaner for rask omlegging til digital undervisning og eksamen, sier Asheim.
Likevel håper Asheim at det kan unngås og at man nå fremover sakte men sikkert kan åpne forelesningssalene, studentpubene og det levende campuslivet.
— I mellomtiden forventer jeg at utdanningsinstitusjonene følger opp studentene på en god måte både faglig og sosialt. Regjeringen har nettopp delt ut 10 millioner kroner til sosiale lavterskeltilbud for studentene, sier Asheim.
Åpner for litt besøk
Statsminister Solberg orienterte også om at regjeringen viderefører anbefalingen om å unngå unødvendige inn- og utlandsreiser.
Likevel understreket statsministeren at reiser til studiested fremdeles blir ansett som en nødvendig reise.
Og til glede for flere, så åpner nå regjeringen opp for at man kan ha besøk igjen. Man kan nå ha inntil fem gjester hjemme i tillegg til husstandsmedlemmer.
Nyeste artikler
Hevdet hun var utdannet ingeniør — dømt for dokumentfalsk
Når forskning går ut over studentene
Rettigheter uten plikter
Har ikkje opplevd spisse olbogar
Vil stoppe dagens plagiatkontroll. — Departementet stikker hodet i sanden
Mest lest
Dag O. Hessen innklaget til forskningsetisk utvalg
For fem år siden vant han nobelprisen. Nå er 13 av artiklene hans trukket
Fryktar maktmisbruk og trynefaktor i rekruttering til universitetet
Om min «plagiering» og bruk av egen tekst
Realnedgang for universiteter og høgskoler, mer til fagskoler