Høgskolen i Oslo og Akershus har gått till endringsoppsigelse av førsteamanuensis dr. juris Jens Petter Berg fordi han skal ha krenket arbeidsmiljøet. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Skremmende taushet i Berg-saken

Forsvar. Mary Ann Stamsø og Andreas Galtung, to tidligere kolleger av dr.juris Jens Petter Berg, mener at konflikten mellom HiOA og Berg har kommet helt ut av proporsjoner.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kirsten Ribu og Jan Fridhjof Bernt har kommet med viktige innlegg i denne saken. Konflikten ledelsen ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har med Jens Petter Berg har kommet helt ut av proporsjoner.

Vi har arbeidet sammen med Jens Petter på det instituttet han nå er blitt fjernet fra. Jens Petter er en faglig dyktig kollega med sterk integritet og stort samfunnsengasjement. Dette har særlig kommet frem i forbindelse med hans arbeid som tillitsvalgt, der han har hjulpet mange som har kommet i vanskelige arbeidssituasjoner.

Jens Petter kan være krass i utsagnene sine, han har en østkantsjargong ikke så vanlig i akademia, og er en person som ikke er redd for å si hva han mener. I tillegg bruker han ofte humor i sine formuleringer. Men vi kan ikke se at det er noe i det som har kommet frem om hva Jens Petter har sagt som tilsier så alvorlige reaksjoner som oppsigelse eller isolasjon fra arbeidsmiljøet. Det er heller ikke kommet inn noen klager fra studenter eller hans instituttkollegaer.

En slik taushets-kultur er uttrykk for et demokratisk underskudd som ingen er tjent med.

Andreas Galtung og Mary Ann Stamsø

En vesentlig del av grunnlaget skal være basert på en rapport fra en faktaundersøkelse i regi av Stamina Census. Hva var egentlig mandatet til Stamina Census og på hvilket grunnlag ble vitnene plukket ut? Å bruke ord som krenkelse om Jens Petter sitt ordspill i forbindelse med en flytteprosess som «alle har fått pult» bidrar til å skape et dårlig ytringsklima og å uthule den egentlige betydningen av krenkelse. Da Frifagbevegelse.no benyttet seg av samme ordspill i 2015 ble dette karakterisert som humor og bl.a. gjengitt i Aftenpostens «Skråblikk på nyhetsbilde», 11.10.15. Krenkende er heller ikke uttrykk som «fri børst», eller i en annen sammenheng «driti på draget» osv.

Det er heller ingenting i det som har kommet frem om Jens Petters utsagn som har med rasisme å gjøre og denne påstanden bidrar til å uthule den egentlige betydningen av rasisme-begrepet. Å bli beskyldt for rasistiske uttalelser er i seg selv meget alvorlig, og også absurd sett i forhold til Jens Petters helt spesielle familiehistorie.

Tausheten, slik Kirsten Ribu beskriver, er et skremmende aspekt med denne saken. En slik taushetskultur er uttrykk for et demokratisk underskudd som ingen er tjent med. De fleste organisasjoner ønsker en kultur preget av tillit og åpenhet med muligheter til å si fra uten å bli sanksjonert for det.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS