NSO-valg 2020

BI-leder ønsker seg inn i NSO-ledelsen

Jonas Økland stiller til valg som velferds- og likestillingsansvarlig i Norsk studentorganisasjon.

Leder for BI Studentorganisasjon, Jonas Økland, stiller til valg. Foto: SBIO
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk Studentorganisasjon (NSO) skal velge et nytt arbeidsutvalg på landsmøte 17.-19. april. Fristen for å melde sitt kandidatur er 12. mars, og stadig flere studentpolitikere kaster hatten i ringen.

Fra før av er det kjent at Preben Reinaas Rotlid stiller til valg som velferds- og likestillingsansvarlig i NSO. Nå er det klart at han vil få motstand om vervet fra leder av BI studentorganisasjon (BISO), Jonas Økland (21).

— Erfaringen har handlet mye om velferdspolitikk og å gjøre studentenes hverdag så enkel og god som mulig. Dette ønsker jeg å fortsette med, og å løfte blikket på et nasjonalt plan der jeg får jobbe med de brede linjene.

Har studentkravet som viktigste sak

Fakta

Norsk studentorganisasjon

  • Norsk studentorganisasjon (NSO) er en nasjonal interesseorganisasjon for 30 ulike studentdemokrati ved norske universiteter og høyskoler. Studentdemokratiene representerer om lag 230 000 studenter. NSO er partipolitisk uavhengig.
  • NSO ble stiftet 1. juli 2010. Organisasjonen er en sammenslåing av de tidligere studentorganisasjonene Norsk Studentunion (NSU) og Studentenes Landsforbund (StL).
  • NSO får store deler av sitt driftsbudsjett finansiert gjennom semesteravgiften studenter i Norge betaler.
  • 17.-19. april velges det ny ledelse på landsmøtet i Tønsberg.
  • Fristen for å stille til arbeidsutvalget (AU) og bli vurdert av valgkomiteen er 12. mars.
  • Fristen for å stille til sentralstyret og bli vurdert av valgkomiteen er 29. mars.
  • Kine Nossen er leder av valgkomiteen.

Kilde: NSO

Økland er opprinnelig fra Bømlo i Vestland fylke, og fullfører denne våren en bachelorgrad i markedsføring ved Handelshøyskolen BI. Her har han vært involvert i studentforeningen siden han startet i 2017. Han har sittet som vara for sentralstyret i NSO det siste året. Han har tidligere møtt som medlemslagsleder for BI i NSO.

— Hva blir den viktigste saken for deg dersom du blir valgt til vervet?

Den viktigste saken min vil være å få gjennom god velferdspolitikk, og det å jobbe med å få stemt inn NSOs politikk. Uten å ha valgt meg en kjernesak, er det som motiverer meg mest det å jobbe med politikken, som blir vedtatt på landsmøtet. Utover det er det mye spennende velferdspolitikk, så jeg regner med at jeg vil finne flere små saker som kommer til å oppta meg i løpet av et slikt år.

Økland peker på studentkravet som den viktigste saken for studentbevegelsen i 2020-21. Han håper at med 11 måneders studiestøtte i boks, vil det være en mulighet for å få gjennomført kravet om 1,5G i studiestøtte.

— Angående studentboliger tror jeg at det er viktig at vi får gjennom en løsning som gjør det mulig for samskipnadene å få innvilget penger til rehabilitering som de søker om, slik at vi får en mer bærekraftig løsning og slipper å ha incentiver til å rive de eldste studentboligene, sier Økland.

Rettet kritikk i fjor

Økland skrev før landsmøtet i fjor et innlegg i Khrono der han uttrykte et ønske om å se hva NSO gjør for medlemslagene og hva man får igjen for kontigenten.

— Hva er ditt syn på NSO nå?

— Mitt syn på NSO har ikke endret seg i store grad, og jeg synes alltid at det er viktig for en organisasjon å bli minnet på hovedoppgavene deres. Det er stor nytte i en samlet studentstemme, og i hovedsak bør denne brukes til å drive lobbyvirksomhet for god studentpolitikk og etterstrebe gjennomslag for dette. Likevel er det essensielt at man har et vel så stort fokus på medlemmene sine, da det er disse man representerer.

Politikken man fremmer har ingen kredibilitet dersom man mister kontakten med medlemmene sine. Jeg har stor tro på at NSO kan ha to tanker i hodet samtidig.

Jonas Økland

— Politikken man fremmer har ingen kredibilitet dersom man mister kontakten med medlemmene sine. Jeg har stor tro på at NSO kan ha to tanker i hodet samtidig.

— Er det forandringer du ønsker å se?

— Jeg ønsker å se at NSO ikke diskuterer om man skal være en medlemsorganisasjon eller en lobbyorganisasjon. De er ikke motstridende, men utfyller hverandre. Styring og medvirkning er en het potet i organisasjonen om dagen, og jeg tror ikke NSO gagner på å bruke mye tid og ressurser på store omstruktureringer, men heller se på alternative kommunikasjonslinjer, prosesser og kulturen i organisasjonen.

Les om andre kandidater til arbeidsutvalget i NSO her.

Powered by Labrador CMS