lederkabal ntnu

Bjarne Foss vraket som prorektor ved NTNU

Rektor Anne Borg bygger nytt lederteam.

Prorektor for forskning ved NTNU, Bjarne Foss, på en UHR-konferanse i 2019.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Styret ved NTNU ansatte i dag, torsdag 3.desember, to prorektorer for perioden 1. august 2021 til 31. juli 2025.

Sittende prorektor for forskning, Bjarne Foss, hadde søkt jobben for fire nye år, men fikk ikke fornyet tillit fra sin tidligere prorektor-kollega, Anne Borg.

I stedet ansatte styret nåværende prodekan for forskning ved Fakultet for naturvitenskap, Tor Grande (57) i stillingen, skriver Universitetsavisa (UA).

— La meg først få gratulere Tor Grande med stillingen som ny prorektor. Det er et flott oppdrag å ha, i et universitet i god utvikling. Samtidig er jeg naturligvis skuffet på egne vegne, sier Foss til avisen. Til Khrono refererer Foss til sine refleksjoner i UA.

— Basert på en totalvurdering

Selv om Foss i utgangspunktet skal sitte i prorektor-stillingen frem til august i 2021, så har han bedt rektor Anne Borg om å tre ut av stillingen allerede ved årsskiftet, ifølge Universitetsavisa.

Slik begrunner Borg det at Foss ikke får fornyet tillit i stillingen:

— Vi fikk to svært godt kvalifiserte søkere til stillingen som prorektor for forskning, hvorav Foss var den ene. Når valget falt på den andre kandidaten, er dette basert på en totalvurdering i innstillingsutvalget opp mot utlysningen, sier Borg til UA.

Tor Grande er ansatt som ny prorektor for forskning og formidling for perioden 2021-2025.

Tor Grande har vært prodekan for forskning siden august 2013. Han var altså prodekan i perioden da Anne Borg var dekan for samme fakultet.

Grande er sivilingeniør i kjemi fra NTH (1987) og har en doktorgrad i uorganisk kjemi fra NTH (1992).

— Først vil jeg gjerne gi honnør for innsatsen Bjarne Foss har gjort de siste fire årene. Han har gjort en god jobb, som det forplikter å følge opp. Ellers vil jeg si at jeg gleder meg til å bli kjent med større deler av NTNU, sier Grande til Khrono.

Han har ennå ikke slått fast når han starter i den nye jobben, men vil trolig ta over for Foss «en gang på nyåret».

— Hva vil være noen av dine satsingsområder de neste fire årene?

Anne Borg har som rektor hatt et stort fokus på kvalitet og bærekraft, og det er jeg helt enig i. Ved NTNU har vi i år jobbet med bærekraftsproblematikken, og sett på hvordan vi kan bidra til at bærekraft kommer enda mer med. Ellers starter det nye rammeprogrammet i Europa opp i 2021 og vi har to store byggeprosjekter på gang. Det er mer enn nok å ta tak i, sier Grande.

Hernes får fire nye år

I den andre stillingen, prorektor for nyskaping, ansatte styret Toril A. Nagelhus Hernes. Hun får dermed fire nye år i stillingen.

— Jeg er veldig glad for å få fornyet tillit fra NTNU-styret og at jeg får muligheten til å fortsette arbeidet som jeg har jobbet med i første åremålsperiode som prorektor nyskaping ved NTNU, skriver Hernes i en kommentar til Khrono.

Hernes skriver videre at hun opplever at både næringslivet og offentlig sektor i økende grad har behov for samarbeid med UH-sektoren både gjennom utdanningen, forskningen og for å realisere konkrete innovasjoner og bærekraftige løsninger.

— Jeg opplever å få gode tilbakemeldinger på arbeidet som er gjort på nyskapingsområdet i første periode og ser frem til kontinuitet i arbeidet, skriver Hernes.

Nåværende prorektor for nyskaping, Toril A. Nagelhus Hernes, er ansatt i fire nye år.

Fire søkere

Bjarne Foss tiltrådte som prorektor i 2017, og ble ansatt samtidig med nåværende rektor Anne Borg, som den gang ble prorektor for utdanning under daværende rektor Gunnar Bovim.

Anne Borg overtok rektorjobben etter Bovim, som overraskende trakk seg høsten 2019. Nå er hun i ferd med å sette sammen sin egen ledergruppe.

Det var fire søkere til stillingen som prorektor for forskning og formidling ved NTNU i denne runden:

  1. Bjarne Foss (63), prorektor for forskning og formidling, NTNU
  2. Tor Grande (57), professor/prodekan - Fakultet for naturvitenskap, NTNU
  3. Hilde Færevik (54), seniorforsker, SINTEF Digital
  4. Anne Cathrine Elster (57), professor - Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk, NTNU

Foss har vært professor ved Institutt for teknisk kybernetikk siden 1989. Han har en ph.d. i teknisk kybernetikk og en sivilingeniørgrad i elkraft fra Norges tekniske høyskole (NTH).

Før han ble prorektor var han ansattes representant i unviersitetsstyret og ifølge Universitetsavisa var han også en kritisk røst i styret.

— Min stil er å være konstruktiv kritisk og det vil jeg fortsette med. Jeg håper jeg kan bidra til en bredde i debatten. Det blir en annen rolle nå, men jeg vil påvirke til det beste for NTNU, sa han til UA da han ble ansatt i 2017.

Flere ledere skal ansettes

Til stillingen som prorektor for nyskaping var det tre søkere. I tillegg til Hernes, som nå er ansatt i fire nye år, søkte også professor Anne Cathrine Elster og seniorforsker Nathalie Labonnote.

Den tredje prorektoren i rektor Anne Borgs lederteam ble ansatt tidligere i år. Marit Reitan er prorektor for utdanning.

NTNU skal også fremover ansatte flere ledere. Både dekaner, viserektorer, museumsdirektør og instituttledere skal ansattes i tiden som kommer.

55 instituttlederstillinger har søknadsfrist den 24. januar 2021.

Saken er oppdatert 13.37 med en kommentar fra Tor Grande.

Powered by Labrador CMS