Rektor Bjørn Olsen ved Nord universitet er ansatt rektor og trekker seg nå to år før tiden. Foto fra Nord: Svein-Arnt Eriksen

Nord-rektor Olsen går på dagen

Avgang. Ansatt rektor ved Nord universitet, Bjørn Olsen, går på dagen. — Både en lettelse og en sorg, sier Olsen til Khrono. Prorektor Hanne Solheim Hansen konstitueres som ny rektor.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert med kommentarer fra avgått rektor Bjørn Olsen, Forskerforbundets Terje Fallmyr ved Nord, rektorkollega Curt Rice, statsråd Iselin Nybø og styreleder Vigdis Moe Skarstein).

Bjørn Olsen har vært rektor ved Nord universitet siden fusjonen mellom Universitetet i Nordland, Høgskolen i Nord-Trøndelag og Høgskolen i Nesna i 2016. Rektorperioden skulle ha vart til 1. januar 2021.

Det har stormet rundt Nord universitet den siste tiden, og universitetet har fått mye kritikk for manglende kvalitet og forskning. Sist fredag var statsråd Iselin Nybø på besøk hos Nord-styret for å« snakke alvor». Det er høyst uvanlig at statsråder kommer uinvitert til styremøter ved landets universiteter og høgskoler.

Det er selvfølgelig en lettelse å slippe ansvaret 24/7 og jeg vil få mer tid til familien og barna mine. Samtidig er det en sorg knytta til at jeg må forlate en veldig god ledergruppe som jeg har satt stor pris på og blitt veldig glad i.

Bjørn Olsen

Les også: Statsråd Nybø kommer ubedt til Nord-styret for å «snakke alvor»

I dag fredag, nådde problemene og uroen rundt det ferske universitetet en foreløpig topp da universitetet sendte ut en pressemelding om rektors avgang.

Olsen: Sorg og lettelse

Rektor Bjørn Olsen sier til Khrono at han både er lettet, men også lei seg over å slutte som rektor ved Nord universitet etter tre år. Men han gjør det klart at det er hans egen beslutning om å trekke seg.

— Du ble ikke presset av styret og Kunnskapsdepartementet til å gå av?

— Nei, det gjorde jeg ikke, sier Olsen.

— Hva var det som gjorde at du valgte å gå av akkurat nå?

— Jeg har hatt tunge lederverv i over seks år. Det har vært en krevende jobb å være rektor i fusjonsperioden vi står midt oppi. Og oppstartsfasen der tre institusjoner skal bli til en har vært tøff, sier Olsen.

— Hva skal du gjøre nå?

— Jeg ser fram til å gå tilbake til jobben som professor ved Handelshøgskolen etter en periode med forskningsfri. Men jeg slutter med blandede følelser. Det er selvfølgelig en lettelse å slippe ansvaret 24/7 og jeg vil få mer tid til familien og barna mine. Samtidig er det en sorg knytta til at jeg må forlate en veldig god ledergruppe som jeg har satt stor pris på og blitt veldig glad i, sier Olsen.

— Men du fikk ikke gjort ferdig Nord universitets-prosjektet?

— Det er jo i og for seg et prosjekt som aldri blir ferdig. Nå skal andre ta over og jeg er trygg på at det vil gå videre på en bra måte og at konstituert rektor nå vil føre de gode prosessene ved universitetet videre, sier Bjørn Olsen.

Påståtte samarbeidsproblemer

NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) har startet tilsyn på et av PhD-programmene fordi de frykter at kvaliteten ikke er god nok. Dersom programmet ikke blir godkjent, kan Nord universitet miste sin status som universitet.

Les også: Nord kan miste PhD-program og universitetsstatus

Det har dermed vært et sterkt press mot Nord-ledelsen både fra departementet og Nokut.

Fakta

Dette er styret ved Nord universitet

Medlemmer oppnevnt av Kunnskapsdepartementet:

 • Vigdis Moe Skarstein, styreleder
 • Bjørg Tørresdal, nestleder
 • Aslaug Mikkelsen
 • Reidar Bye
 • Anders Söderholm
 • Søren Fredrik Voie, varamedlem

Medlemmer fra undervisnings- og forskningspersonalet - fast ansatte:

 • Roar Tromsdal (med personlig vararepresentant Kåre Haugan)
 • Asbjørn Røiseland (med personlig vararepresentant Ove Jakobsen)
 • Lisbeth Flatraaker (med personlig vararepresentant Siv Almendingen)

Medlemmer fra undervisnings- og forskningsspersonalet - midlertidig ansatte (funksjonstid 01.08.2018 - 31.07.2019)

 • Espen Leirset (med personlig vara: Wenche H. Johannessen)

Medlemmer fra teknisk/administrativt ansatte:

 • Roald Jakobsen (med personlig vararepresentant Merete Holm)

Medlemmer fra studentene (funksjonstid 01.08.18 - 31.07.19):

 • Emma Svarva Giskås (varamedlem Emelie Johanne Johansen)
 • Jim Simonsen Jenssen (varamedlem Kristian Nordvik Bruset)
 • Mathias Lauritzen (varamedlem Karl Kristian Kroken)

Flere aviser i nord har også skrevet om betydelige samarbeidsproblemer mellom styret og rektor/administrasjon. Styreleder for Nord er Vigdis Moe Skarstein. Bjørn Olsen ønsker ikke å kommentere avisomtaler.

Les også: Jusprofessor Bernt stiller spørsmål ved rolleforståelsen til styret ved Nord

I et innlegg i Khrono i går ba professor Hilde Gunn Slottemo om at universitetet måtte få mer tid til å jobbe seg opp som fusjonert universitet. Olsen fikk ikke mer tid, og går altså av på dagen.

Les også: Slottemo: Gi Nord universitet tid!

Forskerforbundet: Dårlig samarbeidsforhold

Terje Fallmyr er hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet ved Nord universitet synes det er fryktelig synd at Olsen går av som rektor.

Når det spisser seg til og statsråden kommer og uttrykker full støtte til styret slik hun gjorde her, er det jo en part som må gå, og det er rektor

Terje Fallmyr

—Det har jo ikke vært noe godt samarbeidsforhold mellom styret og rektor. For å løse så store saker må man ha et godt team i toppen som jobber sammen, ellers går det ikke. Når det spisser seg til og statsråden kommer og uttrykker full støtte til styret slik hun gjorde her, er det jo en part som må gå, og det er rektor, sier han.

Fallmyr legger til at slik situasjonen ser ut utenfra har styret på Nord sterke og dominante eksterne representanter.

— Det vi trenger nå er en rektor som kjenner universitetet godt, men som også er sterk og kan stå opp mot det presset en slik styresituasjon innebærer, sier Fallmyr.

Han legger til at prorektor Hanne Solheim Hansen som nå er konstituert rektor er en dyktig person.

— Men dette skjedde på et svært uheldig tidspunkt for universitetet, mener Fallmyr.

Skarstein: Tar beslutning til etterretning

Vigdis Moe Skarstein er styreleder for Nord universitet. Hun uttaler til Khrono at styret tar Bjørn Olsens beslutning om å gå av til etterretning.

— Vi anerkjenner og er takknemlig for den jobben han har gjort som Nord universitets første rektor. Når det gjelder begrunnelsen for hans beslutning må han svare på det. Kunnskapsdepartementet er orientert om hans beslutning, svarer Skarstein.

Nybø: — Takker Bjørn Olsen for innsatsen

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø understreker at hun gjerne vil takke rektor Bjørn Olsen for den innsatsen han har gjort for Nord universitet.

— Han har hatt en krevende og svært utfordrende jobb for et universitet som betyr svært mye for regionen i Nordland og nord i Trøndelag, sier Nybø til Khrono.

— Tillitsvalgte ved Nord peker på at rektor ikke hadde noe valg, men måtte gå av, når du kom opp og så tydelige poengterte din støtte til styret?

— Mitt anliggende er å forholde meg til styret, og slik må det være. Da vi tok avgjørelsen med å forlenge perioden for det sittende styret var det fordi vi mener at dette er det beste styret Nord universitet kan ha i den svært krevende perioden de står overfor og også er midt oppe i, svarer Nybø og legger til:

— Styret har vært med på å utarbeide en tydelig utviklingsavtale mellom universitetet og departementet. Her har de vært svært ærlige og tydelig streket opp punkter for hvilke utfordringer og oppgaver styret og universitetet må løse framover.

Rice: Sterke signaler fra departementet

Bjørn Olsens rektorkollega, Curt Rice, ved OsloMet, sier at Bjørn Olsen har vært en synlig, tydelig og god rektor for Nord universitet.

— Bjørn Olsens avgang er et tap for Nord universitet, sier Rice, som legger til at han har satt pris på et godt kollegialt forhold til Olsen.

— Jeg forstår også godt at han går av. Når statsråden tropper opp på styremøte ved Nord universitet kort tid etter at hun har forlenget styrets virketid, så er det et sterkt signal til rektor, sier Curt Rice.

Prorektor Solheim Hansen konstituert

I pressemeldingen fra universitetet heter det at styret er «innforstått med» Bjørn Olsens beslutning.

Hanne Solheim Hansen er konstituert rektor ved Nord universitet fra fredag 18.1.19.

De legger til at de anerkjenner den betydelige innsats som Bjørn Olsen har lagt ned i en svært krevende oppstartsfase for Nord universitet og er takknemlig for hans bidrag med å samle og forme et nytt universitet.

Styret vil straks begynne arbeidet med å lete etter en etterfølger for Bjørn Olsen, og har i mellomtiden konstituert rektors stedfortreder, prorektor Hanne Solheim Hansen, som rektor.

— Jeg beklager at Bjørn Olsen har valgt å trekke seg fra stillingen som rektor. Han har ledet universitetet gjennom fusjonen og bidratt til at Nord universitet i dag er i sterk utvikling , sier Hanne Solheim Hansen, i pressemeldingen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS