Manglet én eksamen

Ble kastet ut av studiet etter sykdom. Nå ryker trolig også dette studieåret

Pia Pernille Pålsdatter klaget til departementet og fikk politiker-støtte. Men hun får neppe noe svar før studieåret starter, slik hun trenger.

Pia Pernille Pålsdatter har studert medisin, men ble akutt syk på feil tidspunkt. I halvannet år har hun ventet på å få endelig svar på klagen sin, etter at hun mistet studieplassen.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I høst skrev Universitas reportasjen om Pia Pernille Pålsdatter som mistet studieplassen på medisinutdanningen ved Universitetet i Oslo.

Etter flere år med egen sykdom og sykdom i nær familie, stod hun bare én eksamen unna en midlertidig legelisens. Men universitetet sa nei og ba henne ta studiet på nytt — et studium hun begynte på for åtte år siden.

Etter flere klager havnet saken i Kunnskapsdepartementet, og der er den fortsatt til behandling. Dermed mister Pålsdatter etter alt å dømme studiestarten også 2021.

— Å få svar før studiestart ville gjort at jeg kunne starte på studiet der jeg slapp. Nå risikerer jeg å være borte fra studiet i to år og å måtte ta fag på nytt, samtidig som jeg har vært frisk i halvannet år og ventet på å få starte, sier Pålsdatter til Khrono.

— Et svar nå hadde gitt meg en kortere vei for å bli ferdig. Økonomisk sett får det også konsekvenser, sier hun.

— Har du fått noen signaler om når du kan vente svar fra Kunnskapsdepartementet?

— De håper å gi svar i løpet av januar, men det er ikke noe konkret derfra ennå.

Etterlyser svar

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Nina Sandberg.

Også TV2 skrev om saken, og politikere fra Arbeiderpartiet og Venstre tok saken opp i Stortinget.

Nå har Arbeiderpartiets Nina Sandberg på nytt stilt kunnskapsministeren spørsmål. Hun lurer kort og godt på når Pålsdatter kan vente seg svar.

— Vi hadde håpet på en avgjørelse som var positiv, og at den kom før semesterstart. Hun mistet studieretten i 2019 og har ventet over et år. Hun er også i en uviss situasjon, siden hun ikke får lov til å jobbe som før uten studierett og studielånet har begynt å løpe, sier Sandberg til Khrono.

— Sier dette noe om saksbehandlingstiden i departementet?

— Jeg hadde regna med at det ville gå raskere, særlig når hun har ventet såpass lenge. Man må ikke glemme enkeltmenneskene oppi dette. Statsråden har også uttalt at dagens regelverk ikke ivaretar studentenes rettssikkerhet godt nok. Jeg håper de kommer til hun kan få tatt siste eksamen og bli ferdig med studiet, sier Sandberg.

Spørsmålet ble sendt fra Sandberg til statsråd Henrik Asheim tirsdag. Asheim har ikke rukket å svare på spørsmålet ennå.

Nå er det åtte år siden jeg startet og snittet på studiet har gått opp. Så jeg risikerer å måtte ta fag på videregående igjen.

Pia Pernille Pålsdatter, student

— Går i limbo

Saken til Pålsdatter begynte i august 2019, og siden har hun klaget flere ganger.

— Det har vært utsettelser og svar som ikke har kommet. Vi sendte over dokumentasjon til Kunnskapsdepartementet før jul, og ser at det er mye vi ikke har fått svar på fra universitetet, forteller hun.

Når hun får spørsmål fra Nav om hva som er planen den kommende tiden, er svaret «vet ikke».

— Man er i en slags limbo hele tiden og går og venter, sier Pålsdatter.

— Og hvis du nå ikke rekker studiestart?

— Hvis jeg ikke får svar nå, så er det fortsatt håp om svar innen august. Men da er det ikke sikkert jeg får starte der jeg slapp og må begynne på nytt. Nå er det åtte år siden jeg startet og snittet på studiet har gått opp. Så jeg risikerer å måtte ta fag på videregående igjen. Det blir en kronglete vei på noe jeg begynte å se slutten på, sier Pålsdatter.

Utsatte flere ganger

Da saken ble belyst i andre medier i høst, sa dekan ved medisinsk fakultet Ivar P. Gladhaug til TV2 at de allerede hadde tilrettelagt for Pålsdatter ved to anledninger og allerede har utsatt flere eksamen og semestre enn det regelverket egentlig tillater.

Regelverket på medisinsk fakultet hindrer også å søke om permisjon med tilbakevirkende kraft, slik Pålsdatter hadde hatt behov for da hun ble syk rett før eksamen i 2019.

– Vi har et reglement som skal sikre at vi kan planlegge studiet vårt. Vi har et studieopplegg som er veldig komplekst, sa dekan Ivar P. Gladhaug til TV2 i oktober.

Powered by Labrador CMS