— Jeg har stortrivdes på høgskolen, og vi ser at utviklingen går i riktig retning innen mange områder for Høgskolen i Østfold, sier avtroppende rektor på Høgskolen i Østfold Hans Blom. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Rektor Blom i Østfold trekker seg to år før rektorperioden går ut

Fratrer. — Jeg er lei meg for at jeg måtte ta denne beslutningen, sier rektor ved Høgskolen i Østfold, Hans Blom. Han har meldt fra at han fratrer som rektor to år før tiden, av helsemessige årsaker.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Styret ved Høgskolen i Østfold (HiØ) ble muntlig orientert om at rektor Hans Blom ønsker å fratre stillingen med virkning fra 1. august i år. Begrunnelsen er av helsemessige årsaker.

Blom har vært sykmeldt i en lengre periode og er det fortsatt.

Tilknyttet høgskolen i 25 år

Hans Blom understreker overfor Khrono at det kun er helsemessige årsaker til at han nå trekker seg som rektor før valgperioden er over.

— Jeg er lei meg for at jeg måtte ta denne beslutningen, sier Blom, og forsetter:

Høgskolen har høye ambisjoner og skal blant annet få på plass et doktorgradsprogram i løpet av 2021.

Hans Blom

— Jeg har vært på Høgskolen i Østfold siden 1994. Jeg startet i en II-stilling i 1994, og har vært fast ansatt siden 2003, mange av årene som leder. Blom har vært dekan i fire år, prorektor i fem år, og nå rektor i sju år.

— Jeg har stortrivdes på høgskolen, og vi ser at utviklingen går i riktig retning innen mange områder for Høgskolen i Østfold, sier den avtroppende rektor. Han legger til:

— Jeg har fått arbeide med mange interessante oppgaver knyttet til høgskolen. Strukturreformen har vært en av dem, flyttingen av ingeniørutdanningen fra Sarpsborg til Fredrikstad en annen spennende og utfordrende prosess. Det er alltid mange meninger i slike saker, og det har vært lærerikt å være med på å løse disse oppgavene.

Mange gode tall

Blom skal over i en forskersstilling fra 1. august.

— Høgskolen er inne i en spennende vekstfase. Vi har gode søker- og opptakstall, og vi har fått ytterligere fart på forskningen. Vi formidler også vår forskningsbaserte kunnskap til allmennheten i vesentlig større grad enn tidligere. Høgskolen har høye ambisjoner og skal blant annet få på plass et doktorgradsprogram i løpet av 2021.

— Dere valgte alenegang i strukturprosessen. Angrer du?

— Nei, det gjør jeg ikke, svarer Blom kort og greit.

Valgkamp for drøyt to år siden

Jeg har ikke bestemt meg for om jeg stiller i rektorvalget ennå. Jeg må tenke nøye over det.

Lars-Petter Jelsness-Jørgensen

Høgskolen skriver på sine hjemmesider at de samtidig er glad for at rektor vil bidra for Høgskolen i Østfold i tiden fremover. Fra 1. august 2019 går han over i en periode med forskning og utvikling.

Lars-Petter Jelsness-Jørgensen og Annette Veberg Dahl vil fortsette som henholdsvis fungerende rektor og prorektor i mellomperioden.

Fungerende rektor vurderer å stille

Prorektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen har vært konstituert som rektor i perioden hvor rektor Hans Blom har vært syk, og vil fortsette å være det fram til 1.august.

Lars -Petter Jelsness-Jørgensen, kst. rektor i Østfold. Foto: HiØ

Han sier til Khrono at det har vært en spesiell tid ved høgskolen og at de har jobbet med det for øye at Blom skulle komme tilbake i jobb.

— Når det nå dessverre ikke skjer, så er det jo en annen situasjon, sier Jelsness-Jørgensen.

— Vurderer du selv å stille som kandidat i rektorvalget?

— Jeg har ikke bestemt meg for om jeg stiller i rektorvalget ennå. Jeg må tenke nøye over det, sier han.

Valgkamp for drøyt to år siden

I februar 2017 ble Hans Blom gjenvalgt som rektor ved Høgskolen i Østfold. Han oppnådde 51,8 prosent av stemmene. Blom hadde da erfaring både som ansatt rektor og valgt rektor. Høgskolen i Østfold er en av de få, kan hende den eneste, høyere institusjonene som har gått tilbake fra ordningen med ansatt til valgt rektor.

Når Blom nå trekker seg har han til sammen sittet i sju år som rektor.

I sist valgkampi 2017 var det to dekaner ved høgskolen som stilte opp mot Hans Blom.

Harald Holone, dekan ved Avdeling for informasjonsteknologi ved HiØ fikk 30,7 prosent av stemmene. Han kommenterte tapet slik i pressemeldingen:

— At Hans nå blir gjenvalgt som rektor ved HiØ er et trygt og godt valg av ansatte og studenter. Jeg lover mine velgere at jeg vil sette mitt tydelige preg på arbeidet i faglig ledergruppe dersom jeg får fortsette som dekan ved Avdeling for informasjonsteknologi. Hans Blom har min fulle støtte som rektor for en høgskole i spennende faglig utvikling, og jeg gleder meg til å fortsette det gode samarbeidet vi allerede har.

Den andre motkandidaten var dekan på lærerutdanningen, Unni Hagen som fikk 18,1 prosent av stemmene.

Informasjonssjef Tore Petter Engen sier til Khrono at han regner med at rektorvalget vil bli arrangert i juni, slik at ny rektor er på plass til 1.juli.

Høgskolen i Østfold har en ordning med valgt rektor og ansatte prorektorer.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS