Rektor ved nord universitet Bjørn Olsen støtter dekanens beslutning om et nulloptak for journalistutdanningen høsten 2018. Foto: Siri Øiestad Eriksen

Nord-rektor støtter nullopptak på journalistutdanningen

Samordna opptak. Nord universitet har bestemt seg for å ta pause i opptak av journaliststudenter, grunnet synkende søkertall.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakultet for samfunnsvitenskap ved Nord universitet har vurdert situasjonen etter at årets søkertall ble klare.

Dekan Hanne Thommesen trekker fram overfor Medier24 at studiet bare har 19 førstevalgssøkere, og at det har vært en synkende tendens i søkertallene.

Dette er årsaken til at hun har anbefalt et nullopptak høsten 2018. Det er en beslutning rektor Bjørn Olsen støtter, og dermed blir det ikke tatt opp journaliststudenter i Bodø til høsten.

Både Thommesen og Olsen skal ha understreket at dette ikke betyr nedlegging av utdanningen, og at man vil komme tilbake med fornyet styrke til 2019-opptaket.

Bra søkning ellers

Nord universitet lå ellers på søkertall omtrent på landsgjennomsnittet.

Mens totalt antall søkere til høyere utdanning økte med 4,7 prosent, fikk Nord universitet 5 prosent flere førstevalgssøkere denne våren, det økte fra 5197 til 5458.

I en pressemelding framhever prorektor for utdanning, Hanne Solheim Hansen at Nord er glade for veksten, og hun trekker fram at det er spesielt gledelig at søkningen til grunnskolelærerutdanningene øker.

— Det er veldig gledelig at flere søker grunnskolelærerutdanning. Dette er viktig for både regionen og universitetet. Nord universitet viser seg som en stor lærerutdanningsinstitusjon som bidrar til å dekke behovet for lærere fra barnehage til videregående skole både regionalt og nasjonalt, sier Solheim Hansen.

Nord universitet vil fortsette satsingen på lærerutdanning i tiden fremover, for å styrke rekrutteringen ytterligere.

Sterke reaksjoner

Både ansatte på journalistutdanningen ved Nord universitet og andre mediefolk reagerer på beslutningen om ikke å ta opp journaliststudenter høsten 2018.

— Jeg frykter at dette kan bidra til at det om få år ikke lenger vil være noen journalistutdanning i Nord-Norge, sier Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening, ifølge Medier24.

Sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland i Bodø håper ikke dette betyr at ligger an til å studiet legges ned.

— Dette er trist. Gjennom 30 år har journalistutdanninga i Bodø levert kvalifisert arbeidskraft til mediebedrifter i hele landet og vært spesielt viktig for nordnorske mediehus, sier han til Medier24.

— Kjempesynd

Oda Stine Viken er leder for NJ Student, og studerer selv ved journalistutdanningen i Bodø.

— Det er ingen tvil om at det er kjempesynd hvis det skjer. Nord-Norge trenger den journalist­utdanningen, så det at ting ser mørkere ut fra høsten, er synd.

Fakta

Viktige frister for Samordna opptak

Fristene du må huske

1. juli

Siste frist for å laste opp dokumentasjon på utdanning og praksis du fullfører i vår.

19. juli

Oversikt over opptaket presenteres

20. juli

Du får svar på søknaden din. Du kan søke ledige studieplasser

24. juli

Siste frist for å svare på opptaket

29. juli

Suppleringsopptak

4. august

Etterfyllingsopptak

Kilde: Samordna opptak

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS