NSO-Landsmøte
Borten Moe ble grilla av studentene. Åpner for diskusjon om studiestøtta
— Det ville bare vært tull av meg å love noe over bordet nå, sa forsknings- og høyere utdanningsminister, da han ble spurt om studiestøtten under Norsk studentorganisasjons landsmøte.
Tønsberg (Khrono): Et kvarter forsinka rusler forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) inn på Norsk studentorganisasjon (NSO) sitt landsmøte.
Under studentenes spørretime skulle statsråden grilles med spørsmål fra studentene.
Flere spørsmål gikk inn på studentbevegelsens største kampsak, studiestøtta.
— 2,5 milliard i dag kommer ikke til å skje. Det ville bare vært tull av meg å love noe over bordet nå, sa Borten Moe under spørretimen.
Men han anerkjenner problemet, og åpner opp for å diskutere hvordan man skal løse problemene rundt studiestøtta og prisveksten.
Ingen motsetninger
Statsråden fikk også spørsmål om hvordan man skal få til et løft innenfor klima, miljø og bærekraft, når han samtidig oppfordrer studenter til å velge utdanninger knytta opp mot oljenæringa. Det var lederkandidat Maika Marie Godal Dam som stilte spørsmålet.
Khrono fikk også to ord med Borten Moe i etterkant av spørretimen.
— Du snakker mye om og bruker mye energi på det her med olje- og energiutdanningene. Hvorfor ikke oppfordre mer til utdanningene innen grønn omstilling?
— Jeg tror ikke det er noen motsetninger der, jeg tror vi er nødt til å gjøre begge deler.
— Mye av den kompetansen som benyttes innenfor olje er ting vi kommer til å trenge uansett, selv om det skulle vise seg at om 20 eller 25 år holder vi på mye mindre med det. Det er kompetanse i geologi, og det er i prosessteknologi. Det grønne skiftet er blant annet drevet fram av mineraler, de må utvinnes og da trenger vi geologer og geofysikere. Prosess er også superviktig for det grønne skiftet. Om du produserer olje og gass eller om du driver et meieri er det mange av de samme prosessene, det er mye generisk kunnskap, sier Borten Moe til Khrono
Han understreker også at mye av den industrielle og økonomiske kapasiteten for å gjennomføre det grønne skiftet ligger hos energiselskapene.
— Nå tjener de godt med penger og ansetter godt med folk, mye av den kapitalen kommer til å bli reinvestert i grønne prosjekter.
— Men hvorfor ikke lose studentene inn på de grønne utdanningene nå?
— Vi trenger å gjøre begge deler, avslutter Borten Moe.
Umyndiggjør Stortinget
— Jeg lurer på hva statsråden tenker om å knytte studiestøtten opp mot grunnbeløpet i folketrygden, i stedet for konsumprisindeksen, spør lederkandidat Bjørn Olav Østeby.
— Det har skjedd en utvikling. Det kommer sikkert til å skje en utvikling også i framtida, men det her et budsjettspørsmål Stortinget må ta stilling til hvert eneste år, sier Borten Moe.
— Det som skjer når du knytter det til grunnbeløpet, er at Stortinget på sett og vis blir umyndiggjort. Du har ikke lenger den muligheten til å regulere som man har nå, fortsetter statsråden.
Han understreker at differansen mellom å knytte studiestøtta opp kronprisindeksen og å knytte den opp mot 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden blir omtrent 2,5 milliarder kroner.
— Så trenger vi å snakke litt sammen, tror jeg, om den situasjonen som har oppstått nå. Systemene våre er rigga til at det er ganske jevnt, over tid er dette helt greit. Men i en situasjon der du har en veldig mye raskere prisstigning, og du har et etterslep på reguleringa av studiestøtta, er det i hvert fall et problem, svarer Borten Moe på et annet spørsmål om studiestøtta.
— Om det er mulig å løse, er ikke jeg i stand til å kvittere ut over bordet, men det er er en interessant problemstilling å diskutere med NSO i tiden som kommer.
Må finne seg i faste rammer
Leder av Studenttinget ved NTNU, Astrid Hilling, spør statsråden om hvordan han oppnår utsagnet sitt om lite detaljstyring i sektoren.
— Den overordnede tilnærminga er at vi skal ha en stor grad av frihet knytta til alt som er perifert, og veldig fast i det som betyr mye. Jeg mener at det skal være en stor grad av institusjonell autonomi, men man er nødt til å finne seg i mer generelle, og kanskje faste, rammer enn man er i dag, svarer Borten Moe.
Han trekker fram at det for eksempel trengs kompetanse innen en rekke fagfelt.
— Da må vi ha et utdanningssystem som klarerer ut det. Og noen er nødt til å bestille og sørge for at det her blir produsert, det tenker jeg er jobben min. Hvordan de gjør det tenker jeg får bli opp til institusjonene selv.
— Oppgavene kommer til å bli tydeligere definert fremover, hvordan man gjør det må sektoren løse selv.
Protest fra NTNU-studentene
Når Borten Moe var ferdig med å svare på spørsmål og ble takket av scenen, hevet studentene fra NTNU skilt med enkeltbokstaver som stavet ut «campussamling».
De demonstrerte mot kuttene i NTNUs campussamling-prosjekt som det ble varslet kutt i før påske.
Kunnskapsdepartementet har også satt prosjektet under administrasjon.