Fornøyd NSO-leder Therese Eia Lerøen tar selfie med NSOs Jørgen RIngen Andersen, Venstres Trine Skei Grande og Iselin Nybø etter budsjettforliket mandag kveld.

Studentene jubler etter budsjettforlik

En plan for 11 måneders studiestøtte fra 2020 og for første gang: Øremerkede penger til bedring av studenters psykiske helse får studentene til å juble mandag kveld.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I budsjettvedtaket regjeringen og samarbeidspartiene i dag har blitt enige om legges det fram en plan for opptrapping til 11 måneders studiestøtte med oppstart i 2017.

Det skal legges til en ekstra uke i studiestøtten hvert år fram til 2020. I tillegg settes det for første gang av øremerkede midler til arbeid med studentenes psykiske helse. 

— Var det Venstre som berget studentenes budsjettsaker?

— Dette er et budsjettforlik mellom regjeringen og samarbeidspartnerne og vi er veldig fornøyd med at de sammen har blitt enig om dette tiltaket for å bedre studentøkonomien, sier NSO-leder Therese Eia Lerøen til Khrono. 

Les også

Det er mange studenter som nå får en lysere eksamenstid med disse gode nyhetene.

Maiken Vasset Størkersen

— Et steg framover

— Men det er lenge til 2020, den nye studiestøtten blir for kommende studenter? 

— Da budsjettet ble lagt frem i oktober ba NSO om en konkret opptrappingsplan for å øke studiestøtten i lengde og omfang. Det regjeringen og samarbeidspartiene nå har blitt enig om er et stort steg på veien for en opptrapping mot en lengde på 11 måneder. Vi forventer en tilsvarende plan på 1,5 G, sier Eia Lerøen til Khrono.

Penger til psykisk helse

Regjeringen og samarbeidspartiene legger også inn fem millioner kroner til tiltak for å bedre studenters psykiske helse. En av fem studenter rapporterer ifølge studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) om alvorlige psykiske symptomplager.

NSO er positive til at regjeringen og samarbeidspartiene nå ønsker å legge penger på bordet for å iverksette tiltak for å bedre studenters psykiske helse, sier studentlederen, i en  pressemelding.

2200 boliger

NSOs krav til statsbudsjettet er at studiestøtten knyttes og økes til 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden (G), fordeles over 11 måneder og at det gis tilskudd til bygging av 3000 nye studentboliger.

Regjeringen og samarbeidspartiene har nå blitt enig om 2.200 studentboliger og en opptrapping til 11 måneder studiestøtte.

Fornøyde studentledere flere steder

— Dette er en historisk dag. Studentbevegelsen har jobbet lenge for 11 måneders studiestøtte og endelig kom gjennomslaget, sier leder for Studentparlamentet ved Universitet i Oslo (UiO), Julie S. Paus-Knudsen, i en pressemelding. Hun legger til:

— Vi er også veldig fornøyd med prioriteringen av psykisk helse. 

Studentparlamentet ved Høgskolen i Bergen (HiB) er også fornøyde og skriver på sin facebookside:

«Vi jubler for kveldens nyheter om 11 måneders studiestøtte! En stor seier for studentene om dette nå gjennomføres!»

Velferdstingene jubler også

— Det er mange studenter som nå får en lysere eksamenstid med disse gode nyhetene, sier Maiken Vasset Størkersen, leder av Velferdstinget i Trondheim, i en samlet pressemelding fra Velferdstingene i Norge.

— Regjeringen og samarbeidspartiene skal ha enorm ros. De har endelig bevist at de kan ta studentene på alvor, sier Sigrid Mæhle Grimsrud, leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus.

Grimsrud mener at en bedring av studentøkonomien er en av nøklene til å bedre studenters levekår.

I Bergen påpekes det at dette vil gjøre eksamenstiden lettere for studentene.

— Dette er et nødvendig og etterlengtet løft av studentenes økonomiske situasjon. Nå kan studenter være studenter også i juni, sier leder av Velferdstinget i Bergen, Linnea Reitan Jensen, i samme pressemelding.   

Feirer over hele landet

Sosiale medier flommet over av gratulasjoner da budsjettforliket ble kjent mandag kveld. Og i flere byer, blant annet Trondheim og Oslo ble det kalt inn til fest og feiring blant studentene.

Og skulle noen av studentene bli forsinket i eksamenslesningen som følge av kveldens feiring er det gode skippertaktips å finne her: 

Les også: 

Her er de beste rådene hvis skippertak er det eneste som kan redde deg før eksamen

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS