Her er CCIS-leder Sofie Nystrøm sammen med dekan Nils Kalstad Svendsen ved avdeling for informatikk og medieteknikk. (Foto: Sølvi W. Normannsen)

Sju millioner kroner mer til cybersikkerhet

Center for Cyber and Information Security (CCIS) ved Høgskolen i Gjøvik blir tildelt sju millioner kroner via statsbudsjettet 2016.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Miljøet på Gjøvik er det eneste lærestedet i Skandinavia som tilbyr bachelor-, master-, og doktorgradsstudier i informasjonssikkerhet.

Det økte budsjettet gjør senterets oppgave tydeligere, mener ledelsen, som slår fast at tildelingen er et viktig ledd i Norges langsiktige og sentrale satsing på kunnskapsutvikling av cyber- og informasjonssikkerhet, skriver Universitetsavisa.

Forsker for tryggere samfunn

— Nå skal vi fortsette det viktige arbeidet med å øke kunnskapen om IKT-sikkerhet og styrke bekjempelse av IKT-kriminalitet og terror som utnytter elektroniske kommunikasjonskanaler, sier Sofie Nystrøm i en pressemelding.

Med utspring i Høgskolen i Gjøvik Nystrøm byggearbeid i særklasse. Rundt henne vokser teamet av forskere som skal gjøre samfunnene våre tryggere.  Da Universitetsavsia besøkte senteret i september, slo CCIS-sjefen fast at vi lever i tidsalderen for «the Internet of Things». Det gjør oss stadig mer sårbare for digitale angrep. Dermed øker behovet for bedre cybersikkerhet, og det er altså bakgrunnen for opprettelsen av CCIS for et drøyt år siden.

Statsminister Erna Solberg besøkte senteret under åpningen i fjor høst (bildet over), og nå er de altså tilgodesett med 7 millioner kroner over statsbudsjettet.

CCIS er et nasjonalt senter for forskning, utdanning og kompetansebygging i cyber- og informasjonssikkerhet som skal styrke samfunnets kompetanse og ferdigheter til å beskytte mot og respondere på uønskede og kriminelle digitale handlinger. Blant CCIS sine partnere er sentrale aktører innen politi, forsvar, næringsliv, personvern og akademia.

Betydelig behov for styrking

— Det er fortsatt et betydelig behov for styrking av forskningen på informasjons- og cybersikkerhet i Norge. Økt kompetanse til å forebygge og håndtere trusler er en viktig del av samfunnssikkerhets- og beredskapsarbeidet. Det er svært gledelig at satsingen på dette området fortsetter, sier Sofie Nystrøm (bildet under).

Fra 1. januar 2016 blir Høgskolen i Gjøvik, som er vertsinstitusjon for CCIS, en del av NTNU. Sammen skal NTNU, Høgskolen i Sør-Trøndelag, Høgskolen i Ålesund og Høgskolen i Gjøvik danne Norges største universitet.

Nystrøm ser enorme synergier med NTNU, og mener miljøene jobber med problemstillinger som er relevante for hverandre.

Fornøyd styreleder

— Ved CCIS fortsetter vi nå byggingen av Europas største senter for anvendbar kunnskapsutvikling innenfor cybersikkerhet, sier styreleder Morten Irgens i meldingen.

Irgens er også prorektor for forskning og utvikling på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Han legger til:

— Vi skal nå sammen med NTNU se på hvordan CCIS kan ta en enda mer tydelig internasjonal posisjon.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS