I mai åpnet Samskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) nye studentboliger på Kringsjå. Statsråd Iselin Nybø var til stede, sammen med blant annet Oslos ordfører Marianne Borgen (SV). Til høyre for Nybø styreleder i SiO Vetle Bo Saga, og til venstre daværende leder i Velferdstinget Oslo og Akershus Elisabeth Holien. Foto: Siri Øverland Eriksen

Nybø fant ekstra ubrukte penger til studentboliger: Det blir 3400 nye i 2019

Fant flere penger. Regjeringen har funnet ubrukte bevilgninger til studentboliger og annonserer derfor at de vil bygge 3400 og ikke 2200 studentboliger i 2019. Arbeiderpartiet mener regjeringen burde tatt grep om disse pengene langt tidligere.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kan bygges 1200 ekstra studentboliger i 2019. Det kommer på toppen av de 2200 studentboligene som allerede ligger inne i statsbudsjettet, skriver departementet i en pressemelding.

— Studentboliger er et av de aller viktigste studentvelferdstiltakene vi har. Dette skal sikre enda flere studenter et rimelig og godt botilbud, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V), ifølge pressemeldingen.

Har økt tilskuddssatsene

Departementet forklarer økningen med at studentsamskipnadene ikke har greid å bygge så mange studentboliger som de har fått penger til over flere år.

Studentboliger er et av de aller viktigste studentvelferdstiltakene vi har.

Iselin Nybø

Grunnen skal være at tilskuddssatsene og kostnadsrammene har vært for lave. Derfor har nå regjeringen økt rammene og satsene, og tilskuddene skal også prisjusteres fremover. Dette skal bidra til at det blir enklere for studentsamskipnadene å få satt i gang byggeprosjektene sine.

Martin Henriksen er utdanningspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet på Stortinget.

— Med disse ekstra ubrukte pengene kunne Arbeiderpartiet bygget 4200 studentboliger i 2019, sier Martin Henriksen, og han legger til:

— Det er like mange som det ble søkt om fra samskipnadene for 2018, og betyr at vi vil bygge hver eneste studentbolig det er søkt om.

— Vitner ikke om en handlekraftig regjering

Henriksen legger til at han mener regjeringa har gjort en for dårlig jobb med å få fortgang i studentboligbygginga.

— Dette vitner ikke om en handlekraftig regjering, sier Henriksen, men han legger til:

Det er flott at det blir flere studentboliger i 2019, men vi stiller spørsmål ved hvorfor ikke regjeringa har tatt tak i dette tidligere.

Martin Henriksen

— Det er flott at det blir flere studentboliger i 2019, men vi stiller spørsmål ved hvorfor ikke regjeringa har tatt tak i dette tidligere, de har tross alt styrt Kunnskapsdepartementet siden 2013. Det er klart at pengene til studentboliger som har blitt til overs fra tidligere år må brukes på flere boliger. Det er likevel en kortvarig trøst for regjeringas stipendkutt, som tusenvis av studenter over hele landet demonstrerer mot denne uka, sier Henriksen.

— Sikrer bedre samsvar nå

Iselin Nybø på sin side poengterer at økte kostnadsrammer, den kostnaden utbygger må holde seg innenfor per hybelenhet, vil sikre bedre samsvar med faktiske byggekostnader.

— Og økte tilskudd per hybelenhet vil bidra til at de ikke skal bli for dyre å leie for studentene, sier Nybø.

Regjeringen signaliserte i budsjettsalderingen for 2018 at det kan åpnes for flere studentboliger i 2019, som følge av nylig oppdaterte tall fra Husbanken. På svar fra Stortinget har statsråd Nybø opplyst at det er rom for å øke tilsagnsfullmaktene med 1200 ekstra boliger.

Se også: Her er endringsproposisjonen

De rødgrønne vs regjeringen

Departementet trekker fram i pressemeldingen at regjeringen og stortingsflertallet de siste fire årene i snitt har mer enn fordoblet satsingen på studentboliger sammenlignet med den rød-grønne regjeringen. I snitt har det blitt bevilget penger til 2275 studentboliger årlig de siste fire årene.

Henriksen på sin side trekker fram at Arbeiderpartiet mener bygginga må ligge på et høyt nivå hvert år.

— Vi håper regjeringa holder seg over 3000 studentboliger også i 2020. Det har Ap foreslått i våre alternative budsjetter, men så langt blitt nedstemt på, sier Henriksen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS