Hvis HiOA får kalle seg universitet skal høgskolen bytte navn. Nå er man i innspurten av å finne ut hva forslaget til nytt navn skal være.

Nytt navn snart klart

Avdeling for samfunnskontakt og kommunikasjon, sammen med pr-byrået Burson Marsteller, leder arbeidet med å finne nytt navn til HiOA dersom høgskolen får kalle seg universitet en dag.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeidet med å finne et universitetsnavn til den dagen HiOA får universitetsstatus har pågått siden i desember. Nå nærmer det seg snart tid for konklusjon. 

Fredag 22.januar vil de som ha jobbet mest med dette de siste ukene legge fram en shortlist over aktuelle navn. Etter dette skal meningsmålingsinstituttet TNS Gallup teste navneforslagene i opinionen.

Rektor Curt Rice skal legge fram forslag til navn til styret ved høgskolen i mars, samtidig som søknaden om universitetsstatus skal presenteres.

Men til sjuende og sist er det Kongen i statsråd, via Kunnskapsdepartementet, som får det siste ordet i navnevalget, slik de også får når det gjelder universitetsstatusen. 

Alle vil ikke juble

Vi skal være noe særegent og ikke framstå som et B-universitet.

Anne Elin Hvidsten

Vi kommer ikke til å ende opp med et navn som alle roper hurra for. 

Julie Backer

Julie Backer (t.h. bildet under), seksjonsleder i Avdeling for samfunnskontakt og kommunikasjon og med ansvar for markedsføring, profilering og omdømme leder navneprosessen, sammen med kreativ leder Anne Elin Hvidsten (bildet under) i pr-byrået Burson-Marsteller.

HiOA har en rammeavtale med Burson-Marsteller når det gjelder blant annet medietrening og lobbyvirksomhet, og Hvidsten er leid inn for å bistå i navneprosessen. Hun var ifølge Backer også med i prosessen da Høgskolen i Oslo og Høgskolen i Akershus fusjonerte i 2011. Den gang som kreativ leder  i pr-byrået Agendum.

I møtet forrige uke ble det understreket at det sannsynligvis ikke er realistisk at alle vil være enige i hvilke kriterier som skal ligge til grunn for navnevalget, og alle heller ikke vil være enige i det endelige navnevalget. 

Se også: Presentasjonen fra møtet

— Vi kommer ikke til å ende opp med et navn som alle roper hurra for. Men jeg håper det blir størst mulig forståelse for det vi lander på, sa Julie Backer til de rundt 25 personene i et forum satt sammen av representanter for de ulike enhetene ved HiOA i forrige uke. 

Profesjon ikke viktig

Det er heller ikke enighet om hvilke kriterier som skal ligge til grunn for navnevalget. 

I prosessen som hadde gått forut for samlingen som også Khrono var invitert til, var det få som hadde nevnt geografisk plassering/sted som et viktig kriterium for navnevalg. 

— Et navn som speiler samfunnsoppdraget, det faglige innholdet og kvaliteten oppfattes som relevant. Det er naturlig å vurdere sted i navnet også, selv om det ikke oppfattes som det viktigste, sa Hvidsten. 

I de ulike forslagene til navn og debatt rundt navnevalg som har kommet fram i Khrono har «noe med profesjon» vært trukket fram av flere. Dette er ikke noe det legges vekt på i den pågående prosessen, fordi ingen har påpekt at det er viktig, ifølge Julie Backer i Avdeling for samfunnskontakt og kommunikasjon. 

 — Både ledergruppa og instituttene påpeker at samfunnsoppdraget er det viktigste å gjenspeile i valg av navn, sa kreativ leder i Burson-Marsteller, Anne Elin Hvidsten, da hun presenterte arbeidet med posisjonering og kriterier for navn, men la til at det er vanskelig å finne et navn som favner både samfunnsoppdraget og faglig innhold uten at det er omstridt blant enkelte grupper internt. 

— Det er viktig å differensiere seg fra Universitetet i Oslo og Høgskolen i Sørøst-Norge, og også de yngre universitetene, sa hun og la til: 

— Vi skal være noe særegent og ikke framstå som et B-universitet.

Navne- og søkeprosess samtidig

Arbeidet med valg av navn pågår parallelt med at høgskolen skriver selve søknaden om å bli godkjent som universitet. Navneforslaget skal leveres sammen med søknaden som skal oversendes NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) i mars (se skjematisk skisse for navneprosessen under).

Så langt har arbeidsgruppen jobbet med hvilke kriterier som skal gjelde for navnevalget og først fredag 22.januar vil de legge fram konkrete navneforslag for representantene i forumet.

For navnevalget mener også de fleste som har deltatt i prosessen at navnet må være enkelt, fungere internasjonalt (på engelsk) og at det er en fordel om navnet har en god forkortelse (lett å uttale og uten uheldige assosiasjoner).

Navnet skal ha aksept internt og appell eksternt, heter det på HiOAs internsider.

Et eget forum er opprettet for navneprosessen, der alle enheter og fakulteter er invitert inn gjennom sine ledere, for å bidra og forankre i sin enhet. I tillegg er det holdt egne workshops i ulike lederfora, som i rektors ledergruppe, på fakultetene og blant instituttlederne. Siden 4.januar har det også vært invitert til åpne innspill fra alle via epost.

Det oppnevnte fellesforumet møttes i forrige uke for et statusmøte (bildet over). I uka som har gått skal de ha testet ut forslag til kriterier og posisjonering med sine respektive enheter. 

De skal også ha diskutert to andre spørsmål: 

  • Hva legger ditt fagmiljø i å være en «pådriver av utviklingen i samfunns- og arbeidsliv»?
  • Er det viktig/ikke viktig for dere at det enkelte fagområde/senter/enhet synliggjøres i merkehierarkiet (f. eks. School of…) Utdyp gjerne i fritekst. 

Leder i Studentparlamentet, Kristoffer Alsvik, sa på møtet at han mente at studentene hadde vært underrepresentert i møtet, men at han ville sende ut informasjon og spørsmål til alle de 20.000 studentene ved HiOA for å få deres mening. 

Flere forslag fra Khronos lesere

Et navn som inneholder ordet profesjonsuniversitet hadde flest tilhengere i Khronos uhøytidelige navnekonkurranse, men mange synes også Oslo Metropolitan University klinger bra.

I kommentarfeltene til saken kom det i tillegg fram navn som Oslo byuniversitet, Nansen universitet, Bislett universitet, Norges arbeidslivsuniversitet og Munchuniversitetet blant annet. 

Her er alle navneforslagene fra Khronos lesere

Les også: 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS