null Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Stor interesse for ønsket master for byggingeniører

Ingeniørstudenter på Høgskolen i Oslo og Akershus er utålmodige og ønsker at høgskolen får på plass en lenge lovet og etterlengtet master i bygg.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bachelorstudium i byggingeniør på Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD) på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) går nesten 130 år tilbake i tid, til da Christiania Tekniske skole først ble gitt full ingeniørutdannelse i 1891. «Ingeniørfag i bygg», som det offisielt heter, har gjennom historien vært et meget stabilt studium. For i motsetning til en del andre ingeniørfag, har byggingeniører hatt en varig rolle i oppbyggingen av samfunnet. Enten det dreier seg om å bygge boliger, skoler, sykehus eller veger og nye vann- og avløpsnett, vil det være behov for byggingeniører. Vårt samfunnsansvar øker i takt med teknologisk utvikling og dette ser man i behovet for å bygge bærekraftig og klimavennlig.

Med rundt 100 kandidater som uteksamineres hvert år, er byggingeniør på HiOA, et av Norges største ingeniørstudier. Vårt kull (HINGBYGG-2015) startet med rekordmange 180 studenter høsten 2015, og antall uteksaminerte fra dette kullet vil derfor trolig være høyere enn tidligere. Nå vil vårt kull være det første kullet som kan få tilbudt master ved HiOA. Rekrutteringsgrunnlaget fra høgskolen er dermed solid og hvis TKDs mastersøknad godkjennes, vil det uten tvil være mer enn nok søkere. For dette masterstudiet er også mulig for maskiningeniører å søke på dersom de oppfyller opptakskravet på 20 studiepoeng i konstruksjonstekniske fag.

Masterprogrammet som TKD har planlagt vil skille seg fra mastere ved andre institusjoner. Det er et solid program som vil gi kandidatene ny og nyttig kunnskap i temaer som står sentralt i dagens byggebransje. Vi har grunn til å tro at dette masterprogrammet vil være tiltrekkende, og det vil kunne konkurrere med andre institusjoner som har master for byggingeniører som f.eks. NTNU og NMBU. Professor Terje Kanstad ved Institutt for konstruksjonsteknikk ved NTNU skrev blant annet følgende om TKDs programplan til masterstudiet:

«I forslaget til det to-årige masterprogrammet tas det tak i tidsaktuelle tema som klimatilpasning av bygninger, bærekraftsvurderinger, livsløpsanalyser, bestandighet og levetid av konstruksjoner, og bygningsinformasjonsmodellering (BIM), fagområder som nåværende utdanninger i Norge ikke dekker i tilstrekkelig grad. Programplanen innebærer dermed både nytenkning og originalitet sammenlignet med tilsvarende studieopplegg ved andre institusjoner.»

Mastersøknaden skulle behandles i Høgskolestyret 15. juni. Men like før mastersøknaden ble tatt opp hadde man behandlet en sak om «slanking» av høgskolens masterportefølje. Bakgrunnen for det var en gjennomgang av 22 (av totalt 28) masterprogram som viste at hele 15 masterstudium hadde færre enn 20 studenter. Det ble derfor vedtatt at et kandidatmåltall på minimum 20 skulle følges opp. Dette mener vi er viktig for å ha robuste masterstudium. Men når neste sak var etablering av enda et masterstudium på HiOA, oppstod det forvirring i styret, som førte til at saken ble utsatt til september. Dette stusset vi over ettersom dette masterstudiet, med sitt solide rekrutteringsgrunnlag, var nettopp det man ønsket seg med høgskolens masterportefølje. Mange av årets uteksaminerte byggingeniører fra HiOA har planer om å ta master enten til høsten eller senere. Noen har til og med planlagt å jobbe i påvente av at HiOA skal få på plass masteren neste år. Søknaden viser hvordan dette masterstudiet vil skille seg ut og kunne oppfylle ønsket om kandidatmåltall.

Nye samfunnsutfordringer krever kandidater med ny kunnskap. TKDs planlagte master vil ta for seg temaer som vi studentene syns er spennende og dagsaktuelle, og vil gi HiOA en genuin mulighet til å utdanne meget attraktive kandidater som kan løse de nye utfordringene i byggebransjen. Vi håper derfor at mastersøknaden vedtas i september og sendes til NOKUT. Fordi master for byggingeniør på HiOA er ikke bare ønsket, men den trengs også.

Master for byggingeniør på HiOA er ikke bare ønsket, men den trengs også.

Joel Gianni, Louise Benedikte Buene og Marita Grundberg Pedersen

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS