St.Olavsgate 32 på Tullinløkka i Oslo sentrum kan bli oslostudentenes nye storstue.

Kan bli byuniversitet og nytt studenthus i Oslo

Et byuniversitet og et eget studenthus på Tullinløkka i sentrum av Oslo er anbefalingen fra Statsbygg. Oslostudentenes ønske om å flytte fra Chateau Neuf kan bli oppfylt. Men ikke uten protester.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Konseptutredningen fra Statsbygg ble i dag overlevert til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, skriver Uniforum.

— Konseptvalgutredningen foreslår et byuniversitet fordi Universitetet i Oslo har uttrykt et behov basert på vedtaket om at Historisk museum skal være på Tullinløkka. Sammen med studentaktiviteter i Akademihagen vil dette skape et godt bymiljø. Byrommet oppgraderes og vil bli attraktivt for befolkningen, sier Harald V. Nikolaisen, administrerende direktør i Statsbygg i en pressemelding.

Får nytt studenthus i sentrum

Dette er anbefalingene fra Statsbygg:

  • Historisk museum tar i bruk Nasjonalgalleriet som utstillingsarealer for blant annet kirkekunst fra middelalderen og klassisk arkeologi.
  • Nytt studenthus etableres i St. Olavsgate 32 for Det Norske Studentersamfund og Studentsamskipnaden i Oslo.
  • Uteområdene for Akademihagen og Tullinløkka blir oppgraderte parkarealer og attraktive uterom der bygningene åpnes mot plassen med restauranter og inngangspartier fra Tullinløkka.

Å gjøre Nasjonalgalleriet om til universitet, blir som å flytte Stortinget til Galleri Oslo.

Trine Schei Grande

Dermed kan muligens Oslos studenter og Det norske studentersamfund (DnS) så smått begynne å legge planer for flytting fra legendariske Chateau Neuf.

Flytting fra Chateau Neuf

I september i fjor ble det kjent at Universitetet i Oslo og Høgskolen i Oslo og Akershus allerede i juni i fjor var i møte på Rådhuset for å gi innspill til ny kommuneplan der de fremmet ønske om å etablere et felles studenthus i St. Olavsgate 32 på Tullinløkka sentralt i Oslo, ikke så langt fra HiOAs campus i Pilestredet.

— Bygg og lokalisering må være egnet til studentenes behov og bør ligger nærmere sentrum enn Chateau Neuf, sa HiOAs studiedirektør Marianne Brattland til Khrono den gangen.

Etter dette har spørsmålet om flytting fra Chateau Neuf vært oppe til behandling flere ganger på og sist på generalforsamling i DNS der det ble flertall for flytting.

I dag leier HiOA en del av bygget, mens Samskipnaden i Oslo disponerer en del. 

Khrono var med da representanter for Studentersamfundet i Oslo var på befaring i bygget sist høst (bildet under). De ønsker seg et hus etter modell av Studentersamfundet i Trondheim. 

Også rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, synes det er bra at det skjer noe i denne saken:

— Det er jo flott at det nå er bevegelse i planene for Tullinløkka - et av de viktigste byrommene i Oslo.  Vi skal nå sette oss grundig inn i denne utredningen, og vi går ut fra at den får en god og grundig behandling i videre prosess, uttaler Ole Petter Ottersen til Uniforum.

Men ikke alle er like glade for dagens vedtak som også innebærer at Kulturhistorisk museum overtar Nasjonalgalleriet som totalrehabiliteres.

Varsler fakkeltog og lenkering

Dagens konklusjonen er den foreningen Redd Nasjonalgalleriet fryktet aller mest. De har allerede planlagt fakkeltog og lenkering for å protestere mot forslaget, ifølge Aftenposten.

Statsbyggs oppdrag har vært å gjennomføre en konseptvalgutredning for statens bygninger og eiendommer i Tullinløkka-området. Området omfatter Nasjonalgalleriet, Tullinløkka, Kulturhistorisk museum, Akademihagen og Norges geografiske oppmåling.

— Det har også vært mange ønsker om hva Tullinløkka kan brukes til, men det har vært meldt inn få reelle behov. Ingen har meldt interesse for å drive et galleri eller museum for kunst. Det sier Bjørne Grimsrud, strategi- og utviklingsdirektør i Statsbygg til Aftenposten. Han har vært ansvarlig for utredningen.

Venstre-lederen ser rødt

Ifølge Dagbladet får nyheten Venstre-leder Trine Skei Grande til å se rødt.

— Nå er jeg lei av at denne tomten går i en ørkesløs vandring. Nesten daglig er det noen som kommer med forslag til et nytt museum i dette bygget. Men det må vi slutte med nå, sier Grande.

—Å gjøre Nasjonalgalleriet om til universitet, blir som å flytte Stortinget til Galleri Oslo, sier hun til avisen. 
Hun varsler at hun nå vil ta opp problemstillinga overfor regjeringen.  

Les også: 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS