Bekymringsfull lederstil

Tidligere redaktør i Røynda på Høgskulen i Sogn og Fjordane, Karoline Skarstein, kommenterer debatten rundt åpenhet og samskipnaden og debattstil i Sogn og Fjordane.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For et år siden sto jeg i radiostudioet til NRK Sogn og Fjordane og fortalte om hva vi ønsket å få til med Studentavisa Røynda. Noe av det jeg var mest opptatt av var at vi skulle skape et medie og en arena der det var trygt å si meningene sine. Den ideen fikk seg ganske kjapt en skrape for allerede ved første kritiske innlegg fra en student, ble det amper stemning på campus.

Vi blir nok aldri enige om hva som foregikk i kommunikasjonen mellom Røynda og Studentsamskipnaden i Sogn og Fjordane (SISOF), men det er jo ikke tvil om at SISOF-direktør Randi Marie Sjøholt også her forsøker å begrense ytringer. Georg Arnestad og Sindre Duelands publiserte innlegg er kanskje for sent å stoppe, men hun kan alltids forsøke å diskreditere informasjonen dem kommer med og i tillegg skremme andre studenter fra å si meningen sin. Bare synd at hun glemte å angripe informasjonen, i stedet gikk hun rett på person og det tar seg dessverre dårlig ut.

Men hvordan burde SISOF-direktøren svart på for eksempel Sindre Dueland sitt innlegg? For det første kunne hun forsøkt å unngå benevninger som minner mer om hersketeknikker og kanskje fokusert mer på å argumentere mot påstandene hans. I stedet viser hun til SHOT 2014, som for all del er en viktig undersøkelse. Men undersøkelsen sier lite om boligprisene til SISOF, eller hvor vidt treningstilbudet til SIB er billigere enn SISOF.

Og om hun var så brennende uenig som hun tydeligvis var, kunne hun sagt noe slikt som at «Det er flott med engasjerte studenter, det setter vi i SISOF pris på, men her vil jeg rette på noen faktafeil» og så kunne hun besvart Duelands påstander. Hun gjør alt annet enn det, hun bidrar til å skremme andre studenter bort. Hun er en av de som gjør det å si meningen sin utrygt.

Kanskje det er det hun vil, at studenter helst skal tie stille. SISOF er eid av studentene, studentene har flertall i styret og om vi har en direktør som ikke er interessert i å lytte til respons fra studentene bør SISOF se seg om etter en ny en.

Og om det ikke er til det bedre, håper jeg at studentene ved Høgskulen på Vestlandet ikke har blitt skremt bort fra å si i fra.

Karoline Skarstein

SISOF tilbyr svært viktige og til tider uvurderlige tjenester, jeg benytter meg av SISOFs tilbud hver eneste dag og hver eneste dag møter jeg SISOF-ansatte som er så herlige, så nydelige mennesker som virkelig gjør studenttilværelsen bedre. Alt fra kantinepersonalet, vaktmestere, administrativt ansatte, folka på fjordbok, SISOF er stappfull av bra folk. Men skal man bli enda bedre, må man lytte til brukerne sine, dette har Randi Marie Sjøholt glemt.

SISOF-direktøren, SISOF-styrelederen og lederen i studentparlamentet har alle snakket om hvor bra det er med en «Lett og ledig lederstil» der man ikke trenger formelle møter for å snakke sammen og der turen til direktøren bare er over plenen, men dette er kanskje noe av utfordringen, man sitter for tett på hverandre.

Så tett, i en så liten bygd at man kanskje hvisker ut forholdet mellom person og profesjon. Randi må gjerne gå løs på meg som avdanket studentavis-redaktør, det skal jeg tåle, men jeg blir bekymret med en gang hun får det til å dreie seg om meg som person, meg som student. I innlegget sitt påstår hun blant annet at jeg skal ha tatt opp et personlig innlegg med henne og hun rådet meg fra å publisere det, det stemmer ikke. Jeg gav Randi muligheten til tilsvar slik man også skal ut i fra god presseskikk, men om hun har tolket det som at jeg ba om råd, er det helt feil. Om jeg hadde trengt råd hadde jeg gått til SISOF sin fantastiske rådgiver.

Dette med lett lederstil er også bekymringsfullt. Kan det bli for kort vei fra ide til handling? Det er en grunn til at man i mange organer og organisasjoner har avdelinger som kontrollerer og kvalitetssikrer hverandre.

Nå skal SISOF slås sammen med SIB og samskipnaden Stord/Haugesund, HiSF skal slås sammen med HiB og HSH og kanskje blir det til det bedre. Og om det ikke er til det bedre, håper jeg at studentene ved HVL ikke har blitt skremt bort fra å si i fra!

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS