Den internasjonale sommerskolen blir avlyst

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Universitetet i Oslo har arrangert internasjonal sommerskole i 75 år. I år blir den avlyst. Det skriver Uniforum.

– Det er med tungt hjerte at vi har tatt denne beslutningen allerede nå, sier direktør Nita Kapoor ved Den internasjonale sommerskolen i en pressemelding fra Universitetet i Oslo, som Uniforum refererer.

Kapoor sier at selv om sommerskolen (ISS) fortsatt ligger noen måneder frem i tid, er det svært lite sannsynlig at studenter fra hele verden vil kunne få innvilget visum eller skaffe seg flybilletter til Oslo slik situasjonen er nå.

Omlag 70 prosent av studentene kommer fra utlandet. De som deltar på sommerskolen gjør det for å lære norsk språk, eller ta bachelor- og masteremner i norsk kultur, samfunnsliv og en rekke globale temaer. Sommerskolen varer i seks uker. Nå jobber ISS med om det er mulig å få til noe undervisning via fjernundervisning.

(Hilde Kristin Strand / Khrono)

Kortnytt

Smått og stort om høyere utdanning og forskning

  • Forener krefter for Palestina

    Sveinung Engeland

    Norske universiteter og høgskoler skal samarbeide om gjenoppbyggingen av høyere utdanning og forskning i Palestina.

    Det skjer gjennom Norsk konsortium for palestinsk høyere utdanning (NorPal), som nå er formelt etablert.

    – Situasjonen på Gaza er fryktelig, og de menneskelige lidelsene er ekstreme. Minst 900 studenter og 300 universitetsansatte er drept. Bygninger, utstyr og teknologi er utslettet, sier Monica Rolfsen, prorektor for samfunnsansvar og formidling ved NTNU og styreleder for konsortiet, i en pressemelding.

    Konsortiet skal ikke drive økonomisk bistand, men gå i dialog med norske myndigheter og virkemiddelapparatet om programmer og tiltak, som Scholars at Risk og Students at Risk, andre mobilitetsordninger for studenter og ansatte, og felles forskningsprosjekter. Det kan også bli aktuelt å se på basisfinansiering av universiteter som har studieavgifter som studenter ikke er i stand til å betale slik situasjonen er nå.

    Disse er med i konsortiet: Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Høgskolen på Vestlandet, Høgskolen i Østfold, Kunsthøgskolen i Oslo, NMBU, Norges musikkhøgskole, Norsk studentorganisasjon, NTNU, OsloMet, SAIH, Universitetet i Oslo, Universitetet i Stavanger, Universitetet i Sørøst-Norge, UiT Norges arktiske universitet og VID vitenskapelige høyskole.

    Monica Rolfsen er styreleder for konsortiet som skal bidra til gjenoppbyggingen av høyere utdanning i Gaza og andre palestinske områder.
  • Universitet og fagskole skal samarbeide

    Sveinung Engeland

    Fagskolen Viken og Universitetet i Sørøst-Norge (USN) har inngått en ny intensjonsavtale som skal styrke samarbeidet om utdanning, innovasjon og samfunnsutvikling.

    Rektor Eirik Hågensen ved Fagskolen Viken poengterer at avtalen ikke handler om å gjøre høyere yrkesfaglig utdanning mer akademisk, men å styrke utdanningen for det den er.

    – Vi ser stort potensial i å bygge bro mellom høyere yrkesfaglig utdanning og universitetene. Dette samarbeidet handler om å finne løsninger sammen – for arbeidslivet, studentene og samfunnet, sier han i en pressemelding.

    De to institusjonene har en rekke studiesteder hver for seg, men er samlokalisert i kunnskapsparken Krona i Kongsberg.

    – Samlokaliseringen på Krona gir oss unike muligheter for deling, innovasjon og faglig fellesskap – til det beste for regionen, sier USN-rektor Pia Cecilie Bing-Jonsson.

    To rektorer håndhilser
    Rektorene Eirik Hågensen og Pia Cecilie Bing-Jonsson har signert en avtale for å styrke samarbeidet om utdanning, innovasjon og kompetanseutvikling, med Kongsberg som felles utgangspunkt..
  • Hennum fikk rektorkjedet

    Sveinung Engeland

    Ragnhild Hennum ble innsatt som ny rektor ved Universitetet i Oslo (UiO) i en høytidelig seremoni i Aulaen torsdag.

    — Universitetet i Oslo skal fortsatt være et kunnskapslokomotiv for dette landet, sa Hennum i sin inaugurasjonstale.

    Hun minnet om at demokrati og kunnskap henger uløselig sammen og at demokratiet trenger borgere som kan tenke kritisk og stå imot forenklede løsninger.

    — Og det trenger universiteter som velger å stille de vanskelige spørsmålene, også når svarene ikke er populære. I denne situasjonen må vi holde fast ved det som er og forblir universitetets grunnmur: Vår tro på fri, uavhengig forskning og på akademisk frihet. I tanke, i metode og i resultat. Det er vår forpliktelse som universitet å stå stødig når andre vakler, sa hun.

    Den påtroppende rektoren fikk overrakt rektorkjedet av avtroppende rektor Svein Stølen, som på sin side sa at han har gledet seg til hver eneste dag som rektor, men at han også gleder seg stort over å overlate embetet videre.

    – Det er en tid for alt, og det er på ingen måte over. Det er ved UiO jeg har hjertet, og det er ved UiO jeg har viljen, sa han.

    Se påtroppende og avtroppende rektors taler her.

    Hennum med rektorkjede vinker idet hun går ut av Aulaen
    Ragnhild Hennum utenfor Universitetets aula etter seremonien hvor hun ble innsatt som rektor.
  • Første kvinnelige rektor på 600 år

    Kristin Nordby
    Portrett av Vermeire
    Professor Severine Vermeire tar fatt på rektorembetet den 1. august 2025. Åretmålet er fire år.

    Et av Europas fremste universiteter, belgiske KU Leuven, får sin første kvinnelige rektor i universitetets 600 år lange historie når rektor Luc Sels gir stafettpinnen videre til Severine Vermeire den 1. august, ifølge LERU.

    De var to kvinner i den avgjørende andre avstemmingsrunden ved rektorvalget. Vermeire vant med 51,9 prosent av stemmene mot professor Tine Baelmans, skriver universitetet på sine nettsider.

    Vermeire er i dag professor i medisin ved KU Leuven og overlege i gastroenterologi ved UZ Leuven ved Universitetssykehuset UZ Leuven. Hun har både sin mastergrad og doktorgrad fra universitetet.

    Vermeire har vært forskningskoordinator for Biomedical Sciences group siden 2020. Tidligere har hun blant annet sittet i styret for universitetssykehuset. Fra 2017 har hun vært medlem i den flamske komiteen for vitenskapelig integritet.

    Les rektorintervjuet med nåværende rektor Luc Sels her: — KU Leuven har ikke for mange primadonnaer

  • Ny leder for Nasjonalt senter for e-helseforskning

    Elise Lystad

    Line Helen Linstad blir ny leder for Nasjonalt senter for e-helseforskning, melder senteret i en pressemelding.

    — Jeg ønsker å løfte Nasjonalt senter for e-helseforskning og synliggjøre det vi jobber med både nasjonalt og internasjonalt. Da blir det viktig å jobbe strategisk med relasjoner og å koble oss til aktører som vil føre oss fremover, sier påtroppende senterleder Linstad i samme melding.

    Linstad starter i stillingen den 1. juli, og har jobbet ved senteret siden 2002. Hun er per nå seniorrådgiver og har vært stipendiat ved senteret. Hun har 15 års ledererfaring fra senteret.

    – I valget mellom flere dyktige kandidater landet vi på Line Linstad fordi hun har en unik kompetansesammensetting. Med utdannelse og erfaring innen statsvitenskap, e-helse, forskning, ledelse og internasjonalt samarbeid er hun godt skodd for de utfordringer senteret står overfor i årene som kommer, sier administrerende direktør ved Universitetssykehuset Nord-Norge David Johansen, som deltok i rekrutteringsprosessen.

    Line Linstad går fra 1. juli inn som leder for Nasjonalt senter for e-helseforskning.
  • Nytt vitenskapsombud ved Universitetet i Stavanger

    Hege Larsen

    Førsteamanuensis i filosofi Tarjei Mandt Larsen er oppnevnt son nytt vitenskapsombud ved Universitetet i Stavanger (UiS).

    Det vedtok styret ved UiS på møtet 12. juni.

    Mandt Larsen er ansatt ved Handelshøgskolen ved UiS og er oppnevnt som vitenskapsombud for en periode på tre år fra 1. juli.

    Ombudsfunksjonen utgjør 20 prosent av full stilling, men rektor Klaus Mohn har fått fullmakt til å utvide stillingsandelen ved behov, går det fram av styrepapirene til universitetsstyret.

    Førsteamanuensis Tarjei Mandt Larsen ved Universitetet i Stavanger blir nytt vitenskapsombud.
  • Gir 192 millioner til forskning på transport

    Elise Lystad

    Regjeringen oppretter tre nasjonale forskningssenter for transport, som til sammen får 192 millioner kroner.

    – Når vi nå peker ut nasjonale forskningssentre for transport, samler vi de fremste kunnskapsmiljøene på feltet. De skal utvikle kunnskapen vi trenger for å utvikle framtidas transportløsninger, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) i en pressemelding.

    De tre sentrene er Transportøkonomisk institutt, som får 70,4 millioner, Norges geotekniske institutt, som får 60,8 millioner, og Sintef, som får 60,8 millioner.

    Forskningssentrene får midler til åtte års drift, og skal være tverrfaglige. Forskningsrådet er ansvarlig for tildelingen.

    – Sentrene skal knytte aktører fra forskningen, det offentlige og næringslivet sammen. Målet er at ny kunnskap og nye løsninger kan bli tatt raskt i bruk, sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit.

    Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland, samferdselsminister Jon-Ivar Nygård, Lars Andresen i NGI og John Vigrestad i Forskningsrådet.
  • 43 millioner kroner til satsing på kvanteteknologi

    Elise Lystad

    Forskningsrådet deler ut 43 millioner til forskningsutstyr til kvanteteknologisk forskning.

    — Norge har behov for sterke fagmiljøer som driver banebrytende forskning innenfor kvanteteknologi. Skal vi lykkes med dette må vi investere mer i forskningsinfrastruktur, og jeg ser frem til å bidra i utviklingen videre, sier Mari Sundli Tveit, administrerende direktør i Forskningsrådet, i en pressemelding.

    Det er to prosjekter som får støtte. 35 millioner går til The Norwegian Micro and Nanofabrication Facility towards Quantum Technology, et samarbeid mellom NTNU, Universitetet i Oslo, Universitetet i Sørøst-Norge og Sintef. De skal investere i utstyr som gjør det mulig å forske på, utvikle og produsere kvanteteknologiske kompontenter.

    Prosjektet Quantum Extension of the Norwegian Research Infrastructure får 8 millioner kroner. Deltakere i prosjektet er Sigma2, Simula, Sintef og OsloMet. Prosjektet er en nasjonal forskningsinfrastruktur for kvanteberegning.

    — Kvanteteknologi vil få stor betydning for nasjonal sikkerhet. Teknologien vil snu opp ned på hvordan vi samler inn og analyserer data. På sikt vil kvantedatamaskiner og kvantesensorer kunne knekke krypteringskoder og gi oss GPS-uavhengig navigasjon. For å holde Norge sikkert, må vi henge med i kvanteutviklingen, sier forsvarsminister Tore O. Sandvik (Ap).

    Mari Sundli Tveit mener Norge trenger investering i forskningsinfrastruktur for å skape sterke fagmiljøer for kvanteteknologi.
  • Vant Nokuts ærespris

    Elise Lystad

    Josefine Viktoria Daniels, som er kvalitetsleder ved Fagskolen Viken, mottar Nokuts ærespris for arbeid med å fremme og utvikle kvalitetsarbeid i fagskolesektoren, skriver Nokut i en pressemelding.

    – Josefine Viktoria Daniels har gjennom mange år vært en utrettelig pådriver for kvalitetsutvikling i fagskolesektoren. Hun har reist landet rundt og delt kunnskap og metoder med resten av sektoren, noe som har vært med på å løfte sektoren. En verdig vinner, sa Nokuts styreleder Jan Inge Henjesand fra scenen da Daniels vant prisen.

    Dette er første gangen Nokuts ærespris blir gitt ut til en representant for fagskolesektoren.

    – Dette er veldig stort for meg, og det er fantastisk å bli anerkjent for noe jeg har brent for og jobbet med i en årrekke. Det er mange å takke for samarbeidet gjennom mange år, og selvsagt må jeg takke juryen og alle gode kollegaer. Dette er helt fantastisk, sier Josefine Viktoria Daniels.

    Juryen besto av NOKUTs styreleder Inge Jan Henjesand, NOKUT-direktør Kristin Vinje, tidligere NSO-leder og nåværende medisinstudent Oline Sæther og rektor ved Norges Fagakademi Jørn Jensen.

    Fra venstre: Kristin Vinje, prisvinner Josefine Viktoria Daniels, og Inge Jan Henjesand.
  • Kikki Kleiven ny styreleder ved Chr. Michelsens Institutt

    Elise Lystad

    Kikki (Helga) Flesche Kleiven er utnevnt til ny styreleder ved Chr. Michelsens Institutt (CMI).

    – Vi er svært glade for å ønske Kikki Flesche Kleiven velkommen som ny styreleder. Hennes erfaring med tverrfaglig forskning og forskningsformidling passer svært godt med vår strategi, som vektlegger forskning av høy kvalitet, samfunnseffekt og globale partnerskap, sier Espen Villanger, direktør ved CMI, i en pressemelding.

    Kleiven er direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning ved Universitetet i Bergen (UiB). Hun har vært en sentral forsker og formidler for klimavitenskap gjennom flere tiår.

    – Det er med stort engasjement jeg går inn i rollen som styreleder i CMI, og jeg ser frem til å støtte instituttets arbeid med å omsette kunnskap til positiv endring. Gjennom solid faglig arbeid, sterke partnerskap og et tydelig samfunnsengasjement bidrar CMI til å møte noen av vår tids mest krevende utfordringer, sier Kleiven.

    Kleiven overtar styrevervet etter professor Synnøve Bendixsen, som er instituttleder ved Institutt for sosialantropologi ved UiB. Fra august vil Bendixsen tiltre som dekan ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved UiB.

    Kikki Kleiven blir ny styreleder vedChr. Michelsens Institutt.
  • Universitetet i Innlandet har fått ny organisasjonsdirektør

    Joar Hystad

    Stine Grønvold blir ansatt i den nyopprettede stillingen som organisasjonsdirektør ved Universitet i Innlandet (INN), ifølge en pressemelding fra det relativt ferske universitetet.

    Grønvold kommer fra jobben som prorektor utdanning ved Universitetet i Innlandet, og danket ut 18 andre øskere i kampen om den nye stillingen.

    Organisasjonsdirektøren får et koordinerende ansvar for administrative tjenester ved INN, og skal lede en ny avdeling for organisasjon og fellestjenester som samler administrative funksjoner som HR, IT, eiendom, dokumentasjons- og informasjonsforvaltning og kommunikasjon.

    — INN skal være en offensiv og solid utdanningsinstitusjon med høy kvalitet. Jeg er motivert for å ta en ny rolle som organisasjonsdirektør med ansvar for gode administrative tjenester. Jeg ønsker å jobbe målrettet for at tjenestene vi yter skal sikres gjennom god rolleforståelse og forutsigbarhet og ved at vi har gode prosesser for utvikling av tjenestene, sier Stine Grønvold, som tiltrer stillingen 1. august.

    Stine Grønvold har fått ny jobb.
  • Borten Moe med Temu-stikk til regjeringen

    Joar Hystad

    Tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) er ikke fornøyd etter at regjeringen tirsdag meldte at de ønsker å endre pengekravet for studenter utenfra EU, EØS og Sveits, som Khrono også skrev om tirsdag.

    — Regjeringen sender i praksis et signal om at Norge ikke er i stand til å konkurrere på kvalitet i det internasjonale utdanningsmarkedet. Vi skal konkurrere på lav pris. Norge gjør seg selv til utdanningssektorens svar på Nille eller Temu, sier Borten Moe i et intervju med Klassekampen, gjengitt av NTB.

    Temu er en nettbasert markedsplass og mobilapplikasjon hvor man kan kjøpe et bredt utvalg av produkter, ofte til svært lave priser direkte fra produsenter i blant annet Kina.

    Regjeringen ønsker at det skal bli billigere for studenter fra land utenfor EU, EØS og Sveits å studere i Norge, og vil la studiestedene selv bestemme prisen.

    Krav om skolepenger for disse studentene ble innført av Senterpartiet og Arbeiderpartiet i 2023, men nå ønsker Arbeiderpartiet-regjeringen å reversere ordningen.

    Portrett av Ola Borten Moe.
    Ola Borten Moe var forsknings- og høyere utdanningsminister i Norge fram til sommeren 2023.
  • Nominert til europeisk pris

    Hege Larsen

    Holdningskampanjen Rødt flagg ved Universitetet i Agder er nominert til Euprio Awards – en europeisk pris som feirer fremragende kommunikasjonsprosjekter i høyere utdanning.

    Kampanjen handler om å forebygge seksuell trakassering, der målet er å skape refleksjon rundt egne holdninger og handlinger. Den kom i gang ved studiestart 2024 og kjøres i gang igjen ved studiestart i år.

    Ifølge studiestartundersøkelsen ved UiA i 2024 mener 48 prosent av nye studenter at den har gjort dem mer bevisste på egne holdninger. 86 prosent mener den bør videreføres.

    Prisen skal deles ut under Euprio-konferansen i Lisboa i august.

    Rødt flagg- kampanjen handler om å skape bevissthet om seksuell trakassering.
  • Offisiell åpning av Norges nye superdatamaskin

    Elise Lystad

    Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) åpnet i dag den nye superdatamaskinen Olivia i Nordfjord.

    – I dag starter en ny æra for forskning og kunstig intelligens i Norge. Med Olivia får norske forskere mulighet til å gjennomføre beregninger som tidligere var utenfor rekkevidde i Norge. Nå får forsknings-Norge tilgang til verktøyet de trenger for å henge med i en utvikling som går svært raskt, sier Aasland i en pressemelding.

    Superdatamaskinen gir Norge 17 ganger mer KI-regnekraft. Olivia skal brukes blant annet til å utvikle og trene avanserte språkmodeller for norsk, samisk og andre europeiske språk. Maskinen kan brukes av aktører utenfor akademia også, slik som i næringslivet, i industrien eller offentlig forvaltning.

    – Olivia vil gi et betydelig løft til forskningsmiljøer som jobber med komplekse og samfunnskritiske spørsmål, ikke minst innenfor kunstig intelligens, sier Gunnar Bøe, daglig leder i Sigma2, som er nasjonal leverandør av e-infrastruktur i Norge.

    Olivia er installert i Lefdal Mine Data Centers, 60 meter under bakken og 700 meter inne i et fjell i en nedlagt olivingruve på Vestlandet.

    Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland sammen med daglig leder i Sigma2, Gunnar Bøe, foran superdatamaskinen Olivia.
  • Fire vil bli ANSA-president

    Mats Arnesen

    1.- 3. august skal samskipnaden for utenlandsstudenter, ANSA, velge en ny leder på sin generalforsamling. Lederen velges for ett år av gangen, og ikke siden 1990-tallet har det vært like mange søkere til vervet som president som det er i år.

    Fra v.: Brage Økland, Elina Totland, Elise Agdestein, Maud Alfstad Bjørgum.

    — Det er helt fantastisk at det er så mange som vil bli president i ANSA, sier nåværende president Øyvind Bryhn Pettersen i en pressemelding.

    Dette er de fire personene som har meldt sin interesse:

    • Brage Økland er fra Bergen, men har de siste fire årene studert i Rotterdam. Han har vært aktiv i lokallaget i Sør-Holland, samt regionsleder i ANSA Benelux og sitter nå i ANSAs hovedstyre.
    • Elina Totland gikk på videregående i Eswatini og har studert både i Leiden i Nederland og tatt master i Stockholm, der hun har vært landsleder i ANSA Sverige.
    • Elise Agdestein har bakgrunn fra Frankrike, New Zealand, USA og Latvia. Hun har vært lokallagsleder i ANSA Paris.
    • Maud Alfstad Bjørgum har de siste fire årene studert statsvitenskap i Berlin, med utvekslingsopphold i Budapest. Hun har vært lokallagsleder i Tyskland Øst, økonomiansvarlig i ANSA Tyskland og sitter nå i ANSAs hovedstyre.
  • To millionar til Campus Nesna

    Njord V. Svendsen

    Nord universitets campus på Nesna på Helgeland får to millionar kroner til å utvikle desentralisert og distriktsretta utdanning og forsking. Nesna kommune har med støtte frå fylkeskommunen i Nordland lenge arbeidd for saka, som no har fått gjennomslag i budsjettforhandlingane.

    Frå før har Nesna fått klarsignal til å starte pilotprosjekt for utdanning av grunnskulelærar frå 1.-10. trinn. Det er ei forsøksordning særskilt retta mot å utdanna lærarar for dei mindre skulane i distrikta.

  • UiT ber Tromsø kommune om trafikkhjelp

    Joar Hystad

    UiT Norges arktiske universitet ber Tromsø kommune om å innføre trafikksikkerhetstiltak på campus i Tromsø, skriver Nordlys.

    I et brev til kommunen foreslår universitetet blant annet å innføre fartsreduserende tiltak for buss og taxi, og utbedre belysningen langs hele Hansine Hansens veg.

    Det er også listet opp en rekke andre utfordringer når det gjelder trafikkbildet rundt campus.

    — Vi ber om at det snarlig etableres flere skiltede og oppmerkede fotgjengeroverganger i denne gaten, samt at det vurderes ytterligere tiltak for å bedre trafikksikkerheten for myke trafikanter, skriver bygg- og eiendomsdirektør ved UiT, Fredrick Juul Walløe, i brevet til kommunen.

  • Rekordmange søknader: Disse studentbedriftene får plass

    Joar Hystad

    Studentinkubatoren Startuplab har i år tatt inn 20 studentbedrifter til sin årlige studentinkubator i Oslo og i Bergen, skriver Shifter.

    Kriteriene for å delta i Startuplab er at minst en eller flere i startupteamet er studenter. I tillegg må man jobbe med noe innenfor tech.

    Selskapene som blir plukket ut må også kun jobbe med startupen i sommermånedene. For Startuplab er målet at studentene skal få mest mulig ut av sommeren.

    — Det viktigste de kan få til er produktutvikling og helst snakke med kunder. Så å bruke sommeren til å utvikle, slik at man kan se forskjellen fra starten av sommeren ved slutten av sommeren. Næringslivet tar jo ferie og det er ikke så lett å få kontakt med dem i juli. Så å bruke erfaringene her og bygge opp produktene i løpet av sommeren er lurt, sier inkubator-manager Harrshinny Vallipuram til Shifter.

    I tillegg til de 20 startupsene i Startuplabs inkubator, har Cocreate åtte selskaper som Startuplab støtter opp gjennom sommeren. Cocreate-programmet er et eget inkubatorprogram arrangert i samarbeid med fem universiteter i Oslo, som gir studentene et stipend på 50.000 kroner for å jobbe i sommermånedene, skriver Shifter.

  • Seks forskere drept i angrep på Iran

    Elise Lystad

    Seks forskere, en av dem en universitetsrektor, er drept under Israels angrep på Iran.

    Natt til fredag angrep Israel over 100 mål i Iran, og statsminister Benjamin Netanyahu sier angrepene vil vare i flere dager, skriver CNN.

    Flere framstående militærledere er drept, og et uttalt mål for angrepene er atomanlegg og mennesker som er sentrale for Irans atomprogram.

    Seks forskere ble drept i fredagens angrep. En av disse er Mohammad Mehdi Tehranchi, som var rektor ved det Islamic Azad University of Iran i Tehran.

    De andre forskerne er Fereydoun Abbasi-Davani, tidligere leder av Atomic Energy Organization of Iran, samt Abdolhamid Manouchehr, Ahmad Reza Zolfaghari, Amirhossein Feghi og Motalibizadeh, skriver Reuters.

    Ifølge The Guardian har Israel målrettet angrepet iranske kjerneforskere også tidligere. Det inkluderer nå avdøde Abbasi-Davani, som i 2010 ble skadet da en bombe ble festet på en bil han satt i. Atomforsker Majid Shahriari ble drept i angrepet, skriver samme avis.

    Israel angrep over 100 mål i Iran natt til fredag.
  • To Fulbright-priser delt ut

    Joar Hystad

    Fulbrights Artikkelpris 2025 og Fulbrights Artikkelpris for Unge Forskere 2025, ble delt ut torsdag.

    Maria Magnus er tildelt Fulbrights Artikkelpris 2025 for artikkelen Covid-19 infection and vaccination during first trimester and risk of congenital anomalies: Nordic registry based study, publisert i The BMJ.

    Sigurd M.N. Oppegaard mottar Fulbrights Artikkelpris for Unge Forskere 2025 for artikkelen A step up? Why taxi platform drivers in Oslo, Norway started to drive, publisert i Acta Sociologica.

    Begge prisene tildeles Fulbright-alumner og reflekterer programmets kjerneverdier: akademisk utveksling, åpenhet og kvalitet. Hovedprisen er på 50 000 kroner, mens unge forskere mottar 10 000 kroner.

  • Nytt dekanat ved medisin i Bergen

    Elise Lystad

    Sammen med dekan Marit Bakke skal Reidun Kjome og Silje Skrede utgjøre det nye dekanatet ved Det medisinske fakultet på Universitetet i Bergen (UiB).

    – Jeg har to svært kompetente personer med i teamet mitt, og har fått på plass mine førstevalg for dekanpostene, sier Bakke i en pressemelding.

    Reidun Kjome er leder av Senter for farmasi og professor ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin. Silje Skrede er professor i farmakologi ved Klinisk institutt 2.

    Tidligere har dekanatet bestått av fire personer, mens det nå blir tre.

    – Det er en utfordrende økonomi og stillingsstopp ved noen av instituttene. I tråd med dette bør vi heller ikke ha et stort dekanat som trekker ressurser bort fra aktiviteten på instituttene. Men jeg utelukker ikke at det kan komme på plass en egen dekan for innovasjon senere, sier Bakke.

    Bakke har vært prodekan for forskning ved fakultetet i to perioder. Hun ble ansatt som dekan ved fakultetet i mai.

    Det nye dekanatet ved Det medisinske fakultetet på Uib. F.v.: Silje Skrede, Marit Bakke og Reidun Kjome.
  • Priser til nyutdanna NTNU-studenter

    Elise Lystad

    80 arkitektstudenter avsluttet sin studietid på NTNU sist fredag, og flere fikk pris, melder universitetet på sin nettside.

    Årets Statsbyggpris ved NTNU gikk til Aurora Aase Skofteland og Elise Eckhoff for deres masteroppgave om Gjettum ungdomsskole. Prisen er på 20.000 kroner, og Statsbyggprisen deles årlig ut ved seks arkitektutdanninger i Norge.

    — Det er veldig stas å få pris. Vi ble helt satt ut! Vi synes det er viktig å se verdien i denne typen bygninger, sa de to til NTNU etter utdelingen.

    Trondhjem Arkitektforenings hederspris for beste Trondheimsrelaterte masteroppgave gikk til Christiane Sophie Munthe Henriksen, som skrev oppgaven Strategi Næringsnett. Hun får et diplom og 5.000 kroner.

    — Det betyr veldig mye å få en slik pris. Det kommer godt med når jeg skal søke jobb, sier Henriksen.

  • Disse åtte unge forskerne får gullmedalje av kongen

    Joar Hystad

    H.M. Kongens gullmedalje for 2025 tildeles åtte fremragende, yngre UiO-forskere fra fagområder i hele bredden av universitetet.

    Det skriver Universitetet i Oslo i en pressemelding.

    — Gratulerer så mye til de åtte svært dyktige forskerne! Jeg blir alltid like stolt og inspirert hver gang gullmedaljene tildeles. Universitetet i Oslo er landets eldste og ikke minst beste – mye takket være bidragene frå våre fremragende, yngre forskere, uttaler rektor Svein Stølen.

    Forskerne som får gullmedalje er Florian Graz ved Det teologiske fakultet, Siri Kildahl Venemyr ved Det juridiske fakultet, Marthe K. Brun ved Det medisinske fakultet, Johanna-Pauline Thöne ved Det humanistiske fakultet, Jan Gulla ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Minh Khai Le Thieu ved Det odontologiske fakultet, Anna Nordnes Helgøy ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet og Diego Alfredo Gonzales Campos ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet.

    H.M. Kongens gullmedalje ble innstiftet av kong Haakon VII i 1907, og tildeles fremragende, yngre forskere for et vitenskapelig arbeid bedømt ved Universitetet i Oslo. Arbeidet må være anerkjent som et virksomt bidrag til fagfeltets forskningslitteratur.

    Gullmedaljene blir delt ut på UiOs årsfest i Aulaen den 2. september.

  • Diakonhjemmet bygger skole på campus

    Elise Lystad

    Oslo bystyre har enstemmig gitt Diakonhjemmet klarsignal for å bygge en videregående skole.

    – Dette var den siste offisielle milepælen som måtte på plass før vi kan realisere planen for utviklingen av Oslos nye profilskole, sier en meget fornøyd administrerende direktør ved Diakonhjemmet Ingunn Moser i en pressemelding.

    Den videregående skolen blir en del av Campus Diakonhjemmet. Den skal ha en helse- og oppvekstfaglig profil, og vil få plass til opptil 810 elever. VID vitenskapelige høgskole holder til på området, og vil få et utvidet campus som en del av prosjektet.

    På området der den nye skolen skal bygges ligger det også sykehus, omsorgsboliger, et nytt sykehjem, en høyskole og en fagskole. Byggestart var 2. juni.

    Den nye videregående skolen og det nye torget som skal bygges på Diakonhjemmet.
  • Fastrentene på studielånet synker

    Elise Lystad

    Fra 1. juli synker rentene på studielån, melder Lånekassen i en pressemelding.

      For fastrentene vil følgende gjelde:

    • 4,774 prosent for tre års bindingstid (ned 0,038 prosentpoeng)
    • 4,736 prosent for fem års bindingstid (ned 0,009 prosentpoeng)
    • 4,717 prosent for ti års bindingstid (ned 0,019 prosentpoeng)

    Flytende renter vil fra 1. juli være 5,099 prosent, ned fra 5,156 prosent. Fastrentene er lavere enn flytende rente, noe den har vært siden mars 2024.

Powered by Labrador CMS