Sandra Borch skal skrive ny masteroppgave i sommer

Sandra Borch innrømmer i avisintervju at den forrige masteroppgaven var venstrehåndsarbeid. Nå skal den skrives på nytt  i sommerferien.

Her er Sandra Borch den dagen hun overleverte nøkkelkortet til sin etterfølger i statsrådstolen, Oddmund Hoel (Sp), som ble ny forsknings- og høyere utdanningsminister,

Det er i et større intervju i avisa Nordlys (for abonnenter) at den tidligere forsknings- og høyere utdanningsministeren, Sandra Borch (Sp) forteller at hun er klar for å skrive en ny masteroppgave i sommer.

 Sp-politikeren, som fortsatt sitter på Stortinget, og nettopp har takket ja til valgkomiteen i Senterpartiet til å stille for fire nye år, sier at hun har brukt tiden siden hun gikk av som statsråd i slutten av januar i år til å tenke gjennom hva hun er motivert for framover. 

Felt for plagiat

36-åringen fra Lavangen i Troms fikk masteroppgaven hun skrev i rettsvitenskap ved UiT Norges arktiske universitet i 2014 annullert for fusk. Hun hadde plagiert flere andre masteroppgaver. 

En student ved BI, Kristoffer Rytterager, var den som først avslørte Borchs plagiat på X (Twitter). Og E24 og andre medier fulgte opp, og Borch brukte kort tid på å bestemme seg for å gå av, når hun fikk presentert tekstlikhetene i den 10 år gamle masteroppgaven. Til og med samme skrivefeil var klippet ut og limt inn.

Ifølge E24 var 21,9 prosent av oppgaven hennes kopiert fra seks andre studentoppgaver.

Borch har vært både landbruks- og matminister samt forsknings- og høyere utdanningsminister. Men uten statsrådspost og «bare» vanlig stortingsrepresentant får hun bedre tid. Den tiden skal hun bruke til å skrive en ny masteroppgave. 

Ikke utestengt fra UiT

Hun fikk oppgaven annullert ved UiT, men hun ble ikke utestengt fra universitetet slik mange andre studenter blir, derfor kan hun gå i gang straks. 

— Jeg får langt flere frihelger og mer tid til å skrive nå. Jeg har jo 4,5 år godkjent fra jusstudiet, så det er jo bare den lille masteroppgaven som står igjen. Jeg har egentlig tenkt å bruke sommeren på å skrive den nå, sier hun til Nordlys. 

Hun sier til avisa at hun i denne omgangen vil være mer påpasselig med siteringer og referanser. 

— Jeg fikk jo bare D i karakter, og det er jo ikke alle som får muligheten til å ta opp en ny master. Så nå får jeg bare gjøre det enda bedre.

Og hva er målet hennes med masteren? 

— Nei, nå skal jeg ha en realistisk målsetting, men jeg ønsker å gjøre det så bra som mulig. Og jeg tror jo også med erfaringer fra politikken at det er ulike juridiske problemstillinger som interesserer meg, som gjør at jeg er engasjert i det jeg skriver, og ikke bare skriver for å skrive, sier Borch.

For det var det hun gjorde sist, den gang hun leverte sin første masteroppgave og var travel leder i Senterungdommen. 

Husker ingenting

Borch fortalte i et intervju med Khrono i mars at hun begynte på selve masteroppgaven mens hun var leder for Senterungdommen.

— Så jeg skrev litt nå og da gjennom nesten tre år før jeg leverte. Og, som jeg har vært åpen på, har jeg sikkert klippet og limt litt underveis, og kildehenviste dessverre ikke da jeg leverte den i 2014.

— Hvordan havnet disse tekstlikhetene i oppgaven din?

— Jeg tror alle som skriver master henter litt her og der, limer inn i et dokument for så å skrive det til sitt eget. Men jeg husker ikke det. Når man viser til de to masteroppgavene jeg har hentet tekst fra, husker jeg verken navn eller tittelen på de oppgavene.

— Du kopierte tekster uten å referere. Men du visste vel på dette tidspunktet hvordan reglene var?

— Jeg husker ingen ting, det er helt ærlig, sa Borch til Khrono i mars.

.

 

 

Powered by Labrador CMS