Den glemte kunstsamlingen

Denne boksen kan gi svar. Nå er den savnet

Arkivboksen som gir svar på hva kunstsamlingen fra Statens Kunstakademi har inneholdt er forsvunnet. Kunsthøgskolen har hentet hjem kunstgave og skal legge plan for å ivareta samlingen.

Slik ble den sorte arkivboksen stilt ut under navnet "The Gagged Archive" av kunstner og daværende professor Dag Erik Elgin i 2011.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forrige uke kunne Khrono avsløre hvordan en kunstsamling fra Statens Kunstakademi gjennom flere år har blitt forsømt ved Kunsthøgskolen i Oslo (Khio).

Den stemoderlige behandlingen av flere hundre studentverker fra flere kjente kunstnere startet etter alt å dømme før Kunstakademiet ble fysisk flyttet til Kunsthøgskolen i Oslo, men de siste årene later det til at samlingen nærmest er glemt der den står uoversiktlig lagret i en kjeller.

Samlingen har inneholdt 455 studentverker. I tillegg kommer det som skal være ca. 75 verk fra professorer og andre kunstnere.

Slik var kartotekboksen utstilt i 2013.

Hvilke verk det gjelder, kan trolig kun en fysisk kartotekboks med manuelt utfylte registreringskort gi svar på.

Men den er borte vekk.

Den siste tiden har Kunsthøgskolen på forespørsel fra Khrono forsøkt å finne «den sorte boksen». Kartotekboksen ble sist sett for fem-seks år siden, i biblioteket ved Kunsthøgskolen. Nå er den tilsynelatende som sunket i jorden.

«Det ble i forrige uke gjennomført flere søk i arkivlokalene, og også i biblioteket, uten at boksen ble funnet», skriver arkivet ved Khio i en e-post til Khrono.

Har hentet tilbake kunstgave

Under styremøtet til Kunsthøgskolen tirsdag, orienterte ledelsen hvordan de arbeider med ivaretakelsen av saken.

Fungerende direktør Pål Stephensen fortalte at dekan for kunstakademiet, Sarah Lookofsky, allerede førstkommende torsdag vil legge fram en handlingsplan om hvordan samlingen skal håndteres videre.

Annonse

BLI VARSLET OM
SISTE NYTT

Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene - både nasjonalt og nær deg
-

— Dette ble kjent så sent som forrige uke, så vi forsøker områ oss slik at vi kan lage handlingsplan, slik at samlingen får en bedre fremtid enn den fortiden den har vært preget av, sa Stephensen under styremøtet.

Han opplyste også om at gaven som ble gitt til avgått direktør Annemarie Bechmann Hansen, en byste og et maleri som tilhører samlingen, nå er hentet tilbake til samlingen.

Fungerende rektor Markus Degerman sa at en slik sak nok svir ekstra for en kunsthøgskole.

Eksternt styremedlem Anna Lindal sa at Kunsthøgskolen i Oslo nok ikke er alene om slike saker.

— Men det er ikke verdig, sa hun.

Powered by Labrador CMS