Sitert på Stortinget

Disse institusjonene er mest nevnt på Stortinget i 2020

Store variasjoner i hvor ofte de ulike universitetene og høgskolene nevnes av de folkevalgte.

Stortingspolitikerne har nevnt de statlige universitetene og høgskolene 249 ganger i stortingssalen og i skriftlige spørsmål i 2020.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

249 ganger er statlige universiteter eller høgskoler nevnt på Stortingets talerstol eller i skriftlige spørsmål i 2020 (se tabell nederst i saken).

Institusjonene er nevnt i forbindelse med saker om bygg, om campuser, om økonomi, om forskning og som arbeidssted for forskere som har kommet med ny kunnskap.

Universitetet i Oslo (UiO) troner øverst på listen og er nevnt til sammen 44 ganger i referater og skriftlige spørsmål. Like bak ligger Nord universitet som er nevnt 42 ganger.

Fakta

Slik har vi kommet frem til tallene

Måten vi har kommet frem til tallene på, er at vi har brukt Stortingets søkemotor og søkt på navnene til de ulike institusjonene (både hele navn og forkortelser) i referatene fra stortingssalen og skriftlige spørsmål sendt til de ulike statsrådene.

Undersøkelsen er en kartlegging av antallet ganger de ulike institusjonene er nevnt i stortingsdebatter og i skriftlige spørsmål. Den kartlegger derfor ikke den reelle innflytelsen UH-institusjonene har i norsk politikk, for eksempel i komitéarbeid, høringer og NOUer.

I toppen er det fem universiteter som skiller seg ut fra resten av institusjonene. I tillegg til UiO og Nord universitet, ligger Universitetet i Bergen, OsloMet og NTNU like bak i antall nevnelser.

Likevel virker trenden å være at de store universitetene tar opp mer plass i stortingssalen enn de mindre.

Universitetet i Agder er for eksempel nevnt bare tre ganger, på samme måte som Høgskolen i Østfold og Samisk høgskole.

Den mest nevnte høgskolen er Høgskulen på Vestlandet, som er nevnt sju ganger.

Høgskolen i Molde, Arkitektur- og designhøgskolen og Norges musikkhøgskole er ikke nevnt en eneste gang i 2020.

Powered by Labrador CMS