Dobler kostnadene til lokaler og undervisning

Universitetet i Bergen jobber på spreng med å finne alternative løsninger for studenter som skal ha fysisk undervisning. Kostnadene blir doblet.

Rektor ved UiB, Dag RUne Olsen varsler at enmeters-regelen vil gi betydelige ekstrakostnader når undervisningen skal tilrettelegges.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens barna i grunnskolen får slippe enmeters-regelen, blir den opprettholdt for studentene. Det betyr at universiteter og høyskoler må ut for å finne alternative løsninger. Mange leier ekstra lokaler. Det vil bli en solid ekstrakostnad dersom ambisjonene om fysisk tilstedeværelse i undervisningen skal opprettholdes.

Flere ansatte

— Vi ser på flere alternativer, men i hovedsak handler det om ekstra lokaler som vi leier, eller utvidet åpningstid, der vi eventuelt må ha flere ansatte for å gjennomføre undervisning, sier rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen (UiB).

Snart skal studiestedene melde inn til Universitets- og høyskolerådet (UHR) ekstrakostnader som følge av smittevernreglene under koronapandemien.

— Vi må forholde oss til reglene som er nå. Og det er forståelig at studenter ikke kan behandles som kohorter slik man praktiserte i grunnskolen. Det er nok såpass stor ulikhet i bevegelsesmønster at studentene fortsatt må ha en meters avstand, mens grunnskolen nå slipper dette, sier Olsen.

Mer enn halvert

Kostnadene ved enmeters-kriteriet er likevel kraftige. Eiendomsdirektør Even Berge ved UiB har tidligere sagt til Khrono at de beregner å tape rundt halvparten av kapasiteten i byggene som følge av enmeterskravet, kanskje mer.

— Enkel matematikk tilsier da at kapasiteten må dobles for å holde samme antall studenter i undervisning. Det betyr vel at kostnadene også dobles ?

— Ja, det er nok minst på det nivået. Vi gjort oss opp noen estimater for ulike alternativer, og vil konkludere nokså snart med hva vi beregner som ekstrakostnad ved dette, sier Dag Rune Olsen. Han understreker at det ikke er mulig å vite om det kommer endringer som kan føre til at de må regne annerledes. I gårsdagens styremøte ved UiB kom det frem at dersom de skal leie Grieghallen til undervisning vil kostnaden bli to millioner i måneden.

— Vi kan ikke vente på noe. Skal vi leie lokaler eller endre arbeidstider og undervisningstider må vi handle nå, sier Dag Rune Olsen.

Powered by Labrador CMS