Flagg på halv stang, studiested Bø, USN, markering for de to drepte studentene i Marokko. Foto: USN

USN-rektor om spredning av video: «Det er brutalt, meningsløst og helt uforståelig»

Marokko. NRK melder at Kripos reagerer etter at ofrenes familie og venner har fått tilsendt angivelig drapsvideo. Rektor på Universitetet i Sørøst-Norge, Petter Aasen, er rystet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kripos og Universitetet i Sørøst-Norge (USN) reagerer kraftig på trykket i sosiale medier etter dobbeltdrapet i Marokko.

— Det er brutalt, meningsløst og helt uforståelig, sier rektor på USN, Petter Aasen, til NRK.

Les også: USN-studenter drept i Marokko

Jobbet med å fjerne og begrense spredning

Både Politiets Efterretningstjeneste (PET) i Danmark og Kripos ble oppmerksomme på videoen som angivelig skal vise dobbeltdrapet av to USN-studenter i Atlasfjellene. De har siden det jobbet med å fjerne og begrense spredningen på internett.

Dette er helt uakseptabelt. Det strider imot alt det vi står for som universitet, nasjon og mennesker.

Petter Aasen til NRK

— Kripos har tatt kontakt med flere enkeltpersoner og bedt dem om å fjerne videoen fra sine Facebook-sider, bekrefter Axel Wilhelm Due, kommunikasjonsrådgiver i Kripos, overfor NRK.

Nå skal altså medstudenter, venner og familie ha fått tilsendt videoen.

— Dette er helt uakseptabelt. Det strider imot alt det vi står for som universitet, nasjon og mennesker. Det er brutalt, meningsløst og helt, helt uforståelig at vi har medmennesker som kan oppføre seg på denne måten, sier Aasen til NRK.

Les også: Studentdrapene knyttes til terror

— Brutalt og meningsløst

Marokkanske myndigheter har opplyst at drapene på norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen i Marokko etterforskes som en mulig terrorhandling, skrev regjeringen i en pressemelding tidligere denne uka.

— Dette er et brutalt og meningsløst angrep på uskyldige som vi møter med avsky og fordømmelse, sier statsminister Erna Solberg i pressemeldingen, og hun legger til:

— Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen mistet livet så altfor tidlig på en brutal måte. Våre tanker og vår medfølelse går til deres familier og venner i sorg, sier statsministeren.

Hun understreker at de skyldige må bli stilt til ansvar. Utenriksdepartementet og norsk politi er i nær kontakt med relevante myndigheter i Marokko og i Danmark.

Markeringer i Norge og Danmark

Norskmarokkanere arrangerte lørdag en markering utenfor Oslo Domkirke. Det skal også ha vært markeringer i Danmark.

NRK skriver at det også vært markeringer i Marokko lørdag. De siterer den marokkanske TV-kanalen 2M, som melder om flere hundre frammøtte som hadde med seg blomster og lys i den nærmeste byen til der drapene fant sted.

Torsdag og fredag denne uken ble ni personer pågrepet for deres angivelige tilknytning til de fire mennene som skal ha drept de to kvinnene i Atlas-fjellene, skriver VG.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS