Tusenvis av studenter og skoleelever streiket og demonstrerte i Bergen torsdag, og aksjonen er bare den første av flere klimaaksjoner. Foto: Silje Katrine Robinson

«Regjeringa er veik, vi går til streik»

Klimastreik. Streikende ungdom fylte Bergen sentrum til støtte for klimakampen torsdag ettermiddag.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Dette er det eneste slaget som er verdt å kjempe for tiden. Hvis vi klarer å løse denne oppgaven, klarer vi nok å løse de fleste andre også, sier Lea Mouton (21), som på utveksling fra Belgia til Universitetet i Bergen.

Fakta

Klimastreik

14. mars er det skulestreik og demonstrasjon for klima i Bergen. Arrangør er Klimaopprøret, ei samanslutning av ei rad organisasjonar og politiske ungdomsparti, blant dei Studentparlamentet i Bergen. Klimaopprøret i Bergen starta med ein demonstrasjon i fjor sommar.

22. mars arrangerer Natur og Ungdom skulestreik for klima i Oslo og andre norske byar.

Skulestreikar er blitt arrangert over heile verda i løpet av dei siste månadene, etter at den svenske 16-åringen Gretha Thunberg 20. august 2018 droppa skulen og sette seg ned utanfor den svenske riksdagen med plakat og påskrifta «Skolstrejk för klimatet».

Jeg mener at det nytter å gå sammen på denne måten, og at vi viser at noe må gjøres. Det må skje noe politisk

Julie Thing Nielsen

Sammen med tusenvis av andre skoleelever, studenter, besteforeldre og andre streiket og demonstrerte hun for klimaet i torsdag. Arrangørene har i etterkant anslått at 4-5000 personer deltok.

Ungdommene gikk i tog etter appeller på Festplassen, og toget strakte seg rundt hele Lille Lungegårdsvann.

Markeringen er organisert av Klimaopprøret, og massemønstringen er en forsmak på demonstrasjonene som er planlagt internasjonalt fredag 15. mars. I Norge arrangerer Natur og Ungdom skolestreik 22. mars.

Bare 12 år til å handle

— Vi bryr oss alle om klimaet. Jeg tror FN har offentliggjort en rapport som sier at vi bare har tolv år på oss til å gjøre noe, før det er for sent. Det betyr at vi har dårlig tid, sier James Moir (20), som er på utveksling i Bergen fra Storbritannia.

Flere tusen elever gikk ut i streik hele eller deler av torsdagen i Bergen, og det kan bli flere dager med tomme pulter og lesesaler fremover.

— Det er helt nødvendig med en slik aksjon for å vise hvor mange som bryr seg om klimaet, sier Vilja Helle Bøyum (18) i Natur og Ungdom, som var en av appellantene.

— Vi må slutte å leter etter olje, og vi må stoppe klimafiendtlig vekst, mener Bøyum, som er leder i fylkeslaget i Hordaland.

Oljeleting og løsninger på klimakrisen er to fagfelt mange universitet og høyskoler er dypt involvert i, og dermed kan ha stor innvirkning på.

Krever handling

— Det er helt sykt å se at så mange er kommet hit i dag. Og det er vi som skal leve med effekten av klimaendringene. Vi er den første generasjonen som er virkelig miljøbevisste, sa Eira Garrido Martinsen fra studentparlamentet ved UiB, til jubel fra demonstrantene.

Hovedkravet fra ungdommene er handling:

— Vi snakker mye om klimakrisen, men det er ingen som oppfører seg som om det er en krise. Derfor er det viktig med handling, sier Inga Waring (23), som studerer vernepleie ved Høgskulen på Vestlandet.

Eira Garrido Martinsen fra imponert over fremmøtet. Arrangørene mener at 4-5000 personer deltok, og at det dermed er tidenes største klimademonstrasjon i Bergen. Foto: Silje Katrine Robinson

Engasjement utenfor internett

Julie Thing Nielsen (23) har engasjert seg i Spire, som er en miljø- og utviklingsorganisasjon som jobber for en rettferdig og bærekraftig verden. Spire var en av de mange organisasjonene som sto bak torsdagens demonstrasjon.

— Jeg mener at det nytter å gå sammen på denne måten, og at vi viser at noe må gjøres. Det må skje noe politisk, er håpet til Nielsen.

Selv om engasjementet på sosiale medier kan være stort, er det ekstra viktig med massedemonstrasjoner, tror venninnen Hanna H. Nakken (22):

— Det er veldig viktig at folk ser at vi er mange som har en forventning om at noe skal skje. Mye skjer på internett, men her merker vi at vi er sammen om et mål, sier hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS