Dekan Knut Patrick Hanevik på Høgskolen i Oslo og Akershus forteller at høgskolen har gitt klagere på formelle feil ved forkurs-eksamen i matematikk medhold og at det skal avholdes ny eksamen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Dekan Knut Patrick Hanevik på Høgskolen i Oslo og Akershus forteller at høgskolen har gitt klagere på formelle feil ved forkurs-eksamen i matematikk medhold og at det skal avholdes ny eksamen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Fem studiesteder med ny prøve

Så langt er det fem studiesteder som har innrømmet formelle feil ved forkurseksamen, og alle studentene får en ny sjanse. Det vil bli arrangert ny prøve 7. september. De som består kan begynne på lærerutdanningen denne høsten.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken blir oppdatert med eventuelle andre institusjoner når klagene er ferdigbehandlet og informasjon om vedtakene er offentlig.)

Så langt har fem universiteter og høgskoler innrømmet formelle feil ved forkurseksamen i matematikk for potensielle lærerstudenter. På høgskolene Hedmark, Oslo og Akershus og Sørøst-Norge, samt universitetene Nord og i Tromsø blir det ny eksamen 7. september.

Ved Høgskolen i Østfold og Universitet i Oslo kom det ingen klager på formelle feil ved eksamen, så her blir det ikke ny eksamen. 

Til sammen ble det levert inn 37 klager. Khrono oppdaterer så fort resultatet av klagebehandling på de enkelte lærestedene er klare.

Studentene som består dette eksamen kan starte på lærerstudiene allerede nå i høst.

Overfor de studentene som er berørt beklager vi de ulempene dette har medført.

Knut Patrick Hanevik

Også i Hedmark

Høgskolen i Hedmark konkluderte fredag 26. august med at det kan ha skjedd formelle feil ved gjennomføring av forkurseksamen i matematikk den 1. august 2016. Dette knytter seg til problemer med de utdelte PC-er som skulle benyttes under prøvens del 2 og at dette kan ha påvirket kandidatenes eksamenstid og dermed prestasjon, skriver høgskolen i en pressemelding. 

Dekan ved Avdeling for lærerutdanning og naturvitenskap Morten Ørbeck beklager de ulempene dette har medført for de som deltok under eksamen. Høgskolen poengterer at de som har fått medhold i klage gis nå rett til å avlegge ny prøve. Og de som består prøven vil få tilbud om å starte opp på den aktuelle grunnskolelærer- eller lektorutdanning allerede denne høsten.

Beklager ulempene

Fredag fattet vedtak ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) om formelle feil ved gjennomføring av forkurseksamen i matematikk den 1.august 2016.

— Overfor de studentene som er berørt, beklager vi de ulempene dette har medført, sier dekan Knut Patrick Hanevik ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier (LUI) ved HiOA.

Hanevik forteller at det i vedtaket er lagt vekt på at det ble gitt uklare beskjeder og justert informasjon som medførte avbrytelser under eksamen i en slik grad at det kan ha påvirket kandidatenes eksamenstid, konsentrasjon og prestasjon.

I likhet med de andre institusjonene der det blir gitt medhold i formelle klager, blir det arrangert ny eksamen 7. september 2016.

Kan starte nå i høst

Det var tirsdag det ble klart at studentene ville få ny eksamen nå, og ikke minst at de som nå består skal slippe til som lærerstudenter i høst som lærerstudenter.

Les også: Ny eksamen i matematikk for alle der klager får medhold

Ved Nord universitet er det gitt medhold på klage på formelle feil for alle tre eksamensstedene (Levanger, Bodø og Nesna). Alle studentene som ikke har oppnådd karakterkravet får derfor tilbud om ny eksamen i forkurset. Ny eksamen blir 7. september.

Etter det Khrono kjenner til har, i tillegg til HiOA og Nord, også Høgskolen i Sør-Øst Norge (HSN) og UiT - Norges arktiske universitet så langt innrømmet formelle feil og gitt klagere medhold. Departementet har bedt institusjonene om å være svært raske i sin klagebehandling.

Det er 71 studenter som tok forkurs eksamen ved HiOA. På HSN var det 35, og i Tromsø 20 studenter. Strykprosenten ved HiOA var 69 prosent, HSN 76 prosent og i Tromsø hele 90 prosent. Ved Nord universitet var det tilsammen 34 studenter som tok eksamen, strykprosenten varierte mellom de ulike lærestedene fra 82-100 prosent.

Også de med gyldig fravær

Kunnskapsdepartementet har vedtatt at når det først skal arrangeres ny eksamen, gis det tilbud til tre grupper:

  • Alle kandidater ved HiOA som får medhold i klage og vedtak om ny prøve
  • Alle kandidater ved HiOA som har fått «ikke bestått»
  • Kandidater som kan dokumentere gyldig fravær på prøvedagen 1. august.

Ny sensur 13. september

Hanevik forteller at kandidatene vil få e-post fra HiOA med nærmere beskjed. Oppmeldingsfrist til ny eksamen er av myndighetene satt til 2.september 2016.

De som består ny eksamen, og tidligere har fått et betinga opptak ved HiOA, vil få tilbud om å bli innfaset i den grunnskolelærerutdanninga de har fått opptak til umiddelbart etter at ny sensur faller 13. september 2016.

Hanevik vil gjerne presisere at høgskolen ikke har fått noen klager på selve forkurset de har avholdt.

— Klagene har kommet på eksamen og avviklingen av denne, legger han til.

Mistet mye tid på eksamen

Anelinn Haugerud er en av 37 studenter som klaget på formelle feil ved eksamen og som nå får tilbud om ny eksamen. Haugerud tok forkurs på Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN).

Haugerud forteller til Khrono at hun vil ta matteeksamen på nytt, fordi det ikke er noenting hun eller vil, enn å bli lærer.

— Jeg klaget på formelle feil. Jeg mistet 40 minutter av min eksamenstid på grunn av dårlig organisering hos vaktene, forteller Haugerud.

Hun legger til at hun synes det er flott at studentene får en ny mulighet, men samtidig synes hun det virker svært uprofesjonelt at det har vært så mange uklarheter rundt hva som skulle skje.

Lærervikar mens hun tar opp matematikk

— Først fikk vi vite at hvis man ikke besto så kunne man klage. Så fikk vi vite at det ikke hjalp å klage fordi man ikke fikk komme inn før 2017 uansett. Og nå får vi vite at man kan komme inn likevel, sier Haugerud og fortsetter:

— Vi mister mye undervisning på grunn av dette, vi mister fadderuka som er veldig viktig for det sosiale. Det er sikkert mange som allerede har takket ja til andre studier eller jobber siden vi fikk beskjed om at vi ikke fikk sjanse til å komme inn i år.

Haugerud søkte tre forskjellige lærerutdanninger på HSN.

— Hvis jeg ikke oppnår 4 skal jeg ta opp R1 matte og søke neste år og jobbe som vikar på barneskoler imens, forteller Haugerud.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS