Forksningsjuks

Elsevier trekker tilbake 500 forskningsartikler

Verdens største forlag for forskning startet etterforskningen i høst. Nå melder de fra om plagiering, falske konferanser og forfalskede fagfellevurderinger.

Denne artikkelen er blant artiklene som nå er trukket tilbake, og minst 499 andre er i ferd med å lide samme skjebne.
Publisert Oppdatert

Elsevier, som er verdens største forlag for vitenskapelig litteratur, kunngjorde nylig at de trekker tilbake minst 500 artikler publisert i tidsskriftet Materials Today: Proceedings.

Det skriver Retraction Watch, som følger forskningsjuks tett.

Tidsskriftet er et underbruk av hovedpublikasjonen Materials Today, og det er rettuet mot publisering av artikler tilknyttet konferanser.

Årsaken til at de mange artiklene trekkes tilbake, er hovedsakelig forfalskede fagfellevurderinger, for mange av dem har hatt tegn som tyder på de enten har vært automatisk oversatt eller at de har vært skrevet ved hjelp av kunstig intelligens (AI).

I tillegg kommer artikler i tilknytning til fiktive tilstelninger, konferanser som aldri har vært avholdt, verken fysisk eller digitalt — såkalte rovdyr-konferanser — og artikler fra såkalte papirmøller.

Ikke overrasket

Dette overrasker ikke Jan Gunnar Bjålie, nestleder i granskningsutvalget i De nasjonale forskningsetiske komiteer.

Jan Gunnar Bjålie, nestleder i Granskingsutvalget ved de nasjonale forskningsetiske komiteene.

— Rovdyr-konferanser er velkjent, og jeg selv og folk i min forskningsgruppe får jevnlig invitasjon til konferanser som er i den kategorien, sier han til Khrono.

Han antar at motivet er økonomisk, at det skaper støy, og at det er et økende problem, beslektet med rovdyrtidsskrifter, tidsskrifter som opererer useriøst, uten velfungerende fagfellevurdering.

Elsevier har sluppet gjesteredaktører inn til å redigere, og det er i kvalitetskontrollen her det har gått galt. Det som er uventet er at det har truffet det som er verdens største forlag.

— Å åpne for gjesteredaktører er vanlig praksis og har mange positive sider, men hovedredaktørene må alltid følge med på hva som skjer. Her har Elsevier oppdaget et alvorlig problem, men så har de kommet inn for seint. Det illustrerer hvor lett det kan skje en glipp i prosesser med mange aktører involvert, også hos seriøse utgivere, sier Bjålie.

— Støy, men ikke ødeleggende

Undersøkelsene av Materials Today: Proceedings har foregått det siste året, men det er først de siste månedene at forlaget har begynt å trekke tilbake artikler.

— Hva gjør dette med troverdigheten til tidsskriftet, og til Elsevier?

— Forlagene har ofte egne ansatte som jobber med kvalitetskontroll, og de tar dette på det største alvor, men her har det skjedd en feil, og useriøse aktører har sluppet inn i tidsskriftet. Forlaget er åpne om det som har skjedd og rydder opp, sier Bjålie.

Derfor mener også Bjålie det ikke går ut over den seriøse delen av publiseringen.

— Det er viktig å unngå hendelser som dette. Forlag, redaktører og forskere som bidrar til fagfellevurderinger bidrar alle til å opprettholde seriøsiteten i forskningen og publiseringen av resultater, sier han.

1700 oppslag siden 2020

Så langt har Retraction Watch over oversikt over 17 artikler fra tidsskriftet i sin database, de fleste med indiske forfattere, men Elsevier har ennå ikke meldt inn resultatet av sin etterforskning. Det kan også fort ta tid, for Elsevier har de siste to årene alene fått over 1700 artikler tilbaketrukket av forskjellige årsaker.

Retraction Watch har siden de startet i 2010 bygd opp en database med 35.000 artikler. Alt dette er ikke artikler som er trukket tilbake, men også artikler som er blitt korrigert etter publisering.

Powered by Labrador CMS